2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Interesantais par un ap EURO 2020 futbola čempionātu

Interesantais par un ap EURO 2020 futbola čempionātu

Euro 2020 kauss ir starptautisks turnīrs, kas tiek spēlēts ik pēc četriem gadiem starp Eiropas futbola organizācijas dalībvalstīm, kas plaši pazīstamas kā UEFA. Mēs visi vēlamies vērot dažu labāko komandu konkurenci ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Euro 2020 kauss būs lielākie futbola svētki turnīra vēsturē, un mums ir liels gods iegūt iespēju tiem būt par lieciniekiem.

Tiek garantēts, ka tas radīs saviļņojumu ikvienam futbola līdzjutējam. Mēs būsim liecinieki labākajām nacionālajām komandām, kas cīnās par 1. vietu Eiropā. Daudzi jaunie spēlētāji pirmo reizi gatavojas spodrināt savus vārdus turnīra tablo, savukārt iepriekšējie uzvarētāji un citi pieredzējuši spēlētāji ir gatavi parādīt savas zināšanas un pārākumu. Turnīrā tiks parādīti labākie rezultāti no katras komandas, kā arī no katra spēlētāja.

Sacensības nekad nav bijušas spraigākas, un izcilu spēlētāju skaits nevienu citu reizi nav bijis lielāks, tādēļ tam sekot līdzi ir īpaši interesanti. Tie, kuri patiesi mīl futbolu, var pat iesaistīties derībās tādās vietnēs kā Latvijā atļautie totalizatori – tā ir lieliska iespēja ar savām zināšanām nopelnīt, tikai atgādinām, ka labāko pieredzi var gūt Latvijā licenzētājās spēļu vietās.

UEFA Eiropas futbola čempionāts tradicionāli notiek reizi četros gados. Tā kā Portugāle izcīnīja savu titulu 2016. gadā, nākamais čempionāts bija paredzēts pagājušajā gadā. Tomēr tas tika apturēts līdz 2021. gadam, taču saglabāja sākotnējo datumu. Kāpēc tā?

Kā mēs visi zinām, 2020. gada martā sākās pandēmija. Tās rezultātā visi sporta un izklaides pasākumi tika atcelti vai atlikti. Euro 2020 kausa atcelšana būtu bijusi ļoti dārga, un to nolēma rīkot 2021. gadā. Futbola asociācija saglabāja sākotnējo gadu kausa nosaukumā, lai nemainītu to kārtību. Tātad nākamais UEFA eiro notiks 2024. gadā, kā vajadzētu, nevis 2025. gadā.

Šogad futbola fani redz divas jaunas valstis UEFA turnīrā – tās ir Somija un Ziemeļmaķedonija. Abas valstu komandas pirmo reizi ir kvalificējušās galvenajam Eiropas čempionātam.

Somija sasniedza savu pirmo grupas posmu pēc tam, kad bija nodrošinājusi otro vietu savā kvalifikācijas grupā. Izlase nekad nav palaidusi garām iespēju iekļūt Eiropas čempionātā, bet nekad nav guvusi pietiekamus panākumus. Vēl viena laimīgā komanda no Ziemeļmaķedonijas svin savu pirmo iekļūšanu lielajā futbola turnīrā Eiropā. Kopš Dienvidslāvijas sadalīšanās 1990. gados valsts nekad vairs tam nebija kvalificējusies.

Jaunumi ir ne tikai komandu sastāvā, bet arī pašas spēles bumbas dizainā. Daudzveidība un iekļaušanās ir iedvesmas avots oficiālajai mačbumbai Eiropas čempionāta 60. gadadienas turnīrā. Šo bumbu ir izstrādājis uzņēmums Adidas, lai atzīmētu dažādu kultūru sajaukumu, kuras apvienos Euro 2020 kauss.

Tiek uzskatīts, ka tās dizains simbolizē tiltu šķērsošanu, robežu nojaukšanu un daudzveidību, kas turnīru pavadīs, izmantojot unikālu mākslas un futbola sajaukumu. Dizainā ir melnas, ar otu vilktas līnijas, kas sajauktas ar spilgtāku krāsu zibšņiem, lai simbolizētu, ka futbols ir piemērots ikvienam.

Turnīram tika radīta arī speciāla dziesma, kuru producēja DJ Martin Garrix, tā pirmo reizi pilnībā tika atskaņota atklāšanas ceremonijā 11. jūnijā. Papildus oficiālās dziesmas producēšanai Garrix ir atbildīgs arī par mūziku oficiālajām pārraidēm. Šis dīdžejs ir ieguvis pasaules slavu ar savu mūziku, iepriekš strādājot ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā Deividu Guetu, kurš sacerēja dziesmu Euro 2016 kausam Portugālē.

Lūk, interesantākais par Euro 2020 kausa aizkulisēm – tagad atliek sagaidīt uzvarētājus!