2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kārtība skapī – harmonija dzīvē

Kārtība skapī – harmonija dzīvē

Var mājoklī salikt daudzas mēbeles, bet ja tajās iekšā nebūs kārtības, vienalga visapkārt valdīs haoss. Japāņu meitene Mari Kondo izdomāja KonMari uzkopšanas un mantu kārtošanas sistēmu. Jau 19 gadu vecumā meitene nodibināja savu mājokļu uzkopšanas kompāniju, bet vēlāk sarakstīja arī grāmatu par šo tēmu, kas kļuva par bestselleru.
Mari Kondo uzskata, ka mantu uzglabāšana nav tikai kāda daļa no uzkopšanas procesa, bet gan dzīves filozofija. Galvenais ir pareizi sakārtot māju, tad arī cilvēka iekšējā pasaulē valdīs kārtība.


Ērtāk uzglabāt mantas vertikāli

Mums šķiet ierastāk mantas skapī salikt pa kaudzītēm. Bet vai tā ir arī ērtāk? Labāk mantas izkārtot vertikāli. Tā var salikt drēbes, tekstilu, gultas piederumus, grāmatas. Sanāk tāda ērta “kartotēkas” sistēma. Viss labi pārskatāms, vajadzīgo mantu var paņemt, bet kārtība saglabājas.


Katrai mantai sava vieta

Skapju sortiments ir ļoti plašs, bet pirms pirkt mēbeli, apdomājiet kādas drēbes Jūs tajā uzglabāsiet. Ja Jūsu garderobē ir daudz kleitu, mēteļu, tad jāizvēlas skapis, kurā plašāka vieta ir atvēlēta pakaramajiem. Ja biežāk valkājat blūzes, kreklus, topiņus, tad vairāk būs nepieciešami plaukti.


Plauktu nevar būt par daudz

Skapī jābūt pietiekami daudz plauktiem, atvilktnēm, izvelkamiem groziem, konteineriem, kur novietot apģērbu, apavus, aksesuārus.

Plaukti nedrīkst būt augstāki par 25 cm un platāki par 40 cm. Apaviem atvēlētajos plauktos augstumam jābūt 25 cm kurpēm, 40 cm zābakiem, bet to platumam jābūt 25 cm. Mūsu laika apstākļi ir tik mainīgi, tāpēc apavus nākas pāraut bieži. Līdz ar to apaviem labāk atvēlēt Jūsu mēbeles apakšējo daļu, lai būtu ērtāk tos paņemt. Ja Jūsu izvēlētās mēbeles plaukti neatbilst augstākminētajiem parametriem, varat ielikt plauktu starplikas.

Bērnu apģērbu novietojiet skapja apakšējā daļā – uz plauktiem un zemākiem stieņiem, lai viņi paši savas mantas var paņemt un nolikt vietā.


Stieņi un konteineri

Kleitām, uzvalkiem, mēteļiem nepieciešams 160 cm attālums līdz apakšējam plauktam, svārkiem, žaketēm, krekliem – 100 cm, bet biksēm – 110-130 cm. Teicami vietu skapī ietaupa drēbju pakaramie ar vairākām starplikām bikšu un svārku uzglabāšanai. Siksnas, aproces un tamlīdzīgas mantas ērti var izvietot uz metāla stieņa, kas domāts papīra dvieļiem. Naudas makus, nelielas somiņas var salikt plastmasas caurspīdīgajos konteineros, kas paredzēti dokumentu uzglabāšanai.

Mantas var izkārtot divos stāvos – augšā pakaramie ar blūzēm, apakšā plaukti. Ir pieejamas arī speciālas cilpu sistēmas, uz kurām ērti uzkarināt lakatus, šalles, siksnas. Šādu sistēmu var piestiprināt pie Jūsu mēbeles durvīm no iekšpuses.

Konteineri – pārskatāmi un ērti

Sīko mantu uzglabāšanai ļoti parocīgi dažādi konteineri, kastes, pītie grozi. Varat šim nolūkam pielāgot tukšās apavu kastes, sadzīves tehnikas iepakojumu. Taču ērtāki ir caurspīdīgie plastmasas konteineri. Ja jūsu mēbele ir pietiekami liela, varat katram ģimenes loceklim iedalīt konteineru apakšveļai, zeķēm, cimdiem. Uz konteinera uzrakstiet lietotāja vārdu, kam mantas pieder.


Lai būtu vēl pārskatāmāk

Apgaismojums nepieciešams jebkuram mājoklim, bet var izgaismot arī skapi. Šādam nolūkam derēs neliela izmēra akumulatora uzlādējamie gaismekļi.

Ja Jums nepieciešamas jaunas mēbeles vai apgaismojums mājoklim, ieskatieties interneta veikala 220.lv piedāvājumā. Mēbeles interneta veikalā 220.lv pieejamas plašā sortimentā - tur atradīsiet bērnu skapjus, apavu un stūra skapjus, auduma, salokāmos skapjus, arī drēbju skapjus. Tāpat iespējams iegādāties arī atsevišķus plauktus skapjiem, mantu uzglabāšanas kastes un konteinerus, kā arī drēbju pakaramos.