2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā zināt, vai vasaras riepas vēl ir labā stāvoklī

Kā zināt, vai vasaras riepas vēl ir labā stāvoklī

Neskatoties uz to, ka vasaras riepas šobrīd tiek intensīvi izmantotas jau vairākus mēnešus, jautājums par to kvalitāti un veiktspēju ir aktuāls vienmēr. Arī sezonas gaitā riepu stāvoklim ir jāseko līdzi neatkarīgi no tā, ka pirms montāžas pavasarī tās tikušas pārbaudītas. Vasaras riepu kvalitāti šajā laikā var būt ietekmējuši dažādi apstākļi – braukšanas paradumi, ceļa apstākļi, laika apstākļi, mehāniski elementi, dabiskais nodilums un citi faktori. Kam pievērst uzmanību un kā pārbaudīt vasaras riepas, lai zinātu, vai varat turpināt tās izmantot?

Pārbaudiet protektora dziļumu

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka satiksmē nedrīkst piedalīties ar vasaras riepām, kuru protektors ir mazāks par 1,6 mm. Ja jau sezonas sākumā šis rādītājs bija samērā tuvu minimālajai normai, tad nenāks par sliktu sezonas vidū to vēlreiz pārbaudīt. Jāatceras, ka šis rādītājs nav tikai formalitāte, kurai pieķeras ceļu policija, bet gan faktors, kas vistiešākajā veidā ietekmē auto drošību un veiktspēju uz ceļa. Braukt ar riepām, kuru protektora dziļums jau ir tuvu zemākaji normai, nav īpaši droši, tāpēc labāk jau laikus domāt ar riepu nomaiņu. Eksperti iesaka to darīt jau tad, kad sasniegts 3 mm protektora dziļums.

Noskaidrojiet, kāds ir riepu ražošanas gads

Jūsu auto vasaras riepas var ne tikai nodilt, zaudējot protektoru, bet arī vienkārši novecot, zaudējot gumijas kvalitāti un labu veiktspēju. Ar laiku gumija paliek cietāka, nespējot veikt tai paredzētos uzdevumus. Ideālos apstākļos riepas uzskata par derīgām desmit gadus no ražošanas brīža. Tomēr realitātē riepu novecošanās notiek ātrāk, tāpēc vēlams pievērst pastiprinātu uzmanību riepu stāvoklim, kad tās jau sasniegušas 5 gadu vecumu. Riepu ražošanas gadu apzīmē četri cipari ovālā rāmī, kur pirmie divi ir ražošanas mēnesis, bet otrie divi – ražošanas gads.

Izpētiet, vai nav vizuālu bojājumu

Vasarā braukt ir patīkamāk, var izbaudīt lielāku ātrumu, dinamiku un atvaļinājuma izbraucienus. Bet dažādie apstākļi, ceļa segumi un daudzie nobrauktie kilometri var negatīvi ietekmēt riepas, radot bojājumus. Tāpēc vēlams vizuāli izpētīt riepas un pārliecināties, vai uz tām nav plaisu, iegriezumu un gaisa burbuļu. Tās ir bīstamas pazīmes, kuru dēļ riepas vairs nedrīkst ekspluatēt, jo jebkurā brīdī var izraisīt bīstamas situācijas uz ceļa.

Ja sava auto vasaras riepām konstatējat kādas no šīm problēmām, ziniet, ka ir pienācis brīdis nomainīt tās pret jaunām. Tas nekas, ka ir sezonas vidus un neesat ieplānojis šādu pirkumu. Drošība uz ceļa ir prioritāte, tāpēc nevienas no riepu nolietojuma pazīmēm nedrīkst ignorēt.

Kas jāņem vērā, pērkot jaunas vasaras riepas

Jaunas vasaras riepas jāizvēlas atbildīgi, jo veiksmīga pirkuma gadījumā tā būs investīcija vairākām sezonām. Riepas noteikti nav tas pirkums, uz kuru jāmēģina taupīt, bet par prioritāti jāizvirza kvalitāte un piemērotība tieši jūsu automašīnai un braukšanas paradumiem. Pērkot vasaras riepas jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem.

Riepu izmērs. Vienmēr jānoskaidro, kāds ir auto ražotāja rekomendētais riepu izmērs. Tas arī nodrošinās automašīnai vislabāko vadāmību un veiktspēju uz ceļa. Protams, pieļaujamas nelielas atkāpes no šīs normas, bet, aprīkojot auto ar daudz lielākām vai mazākām riepām, var negatīvi ietekmēt drošības rādītājus un auto stabilitāti.

Riepu tehniskie parametri. Izpētiet uz riepu marķējuma esošos rādītājus, kas sniedz informāciju par riepu degvielas patēriņa un saķeres klasi, kā arī ārējā trokšņa līmeni. Vasaras braukšanai šie rādītāji ir diezgan būtiski, jo ietekmē gan komfortu, gan auto ekspluatācijas izmaksas.

Protektora zīmējums. Vasaras riepu protektors var būt simetrisks, asimetrisks vai viena virziena. Katram no tiem ir savas priekšrocības, ietekme uz riepu veiktspēju, akvaplanēšanas pretestību, saķeri un braukšanas komfortu. Tāpēc vēlams veikt izpēti un izvēlēties riepas ar savām vajadzībām piemērotāko protektora zīmējumu.

Pirkt jaunas vai lietotas vasaras riepas?

Jaunas vasaras riepas vienmēr būs vislabākā un drošākā izvēle. Tām ir ražotāja garantija un ilgāks kalpošanas laiks. Pat tad, ja atklāsies kādi defekti, garantijas ietvaros varēs saņemt remontu vai citas riepas. Ja tomēr izvēlaties lietotas riepas, tas jādara ļoti uzmanīgi, veicot pirkumu pie uzticama pārdevēja, kurš pārbaudījis riepu stāvokli. 

Jaunas un lietotas vasaras riepas par izdevīgām cenām ērti varat iegādāties klātienē “Riepu Garāžas” servisos Rīgā un interneta veikalā riepugaraza.lv. Sortimentā pieejamas kvalitatīvas populāru zīmolu budžeta klases un premium segmenta riepas dažādos izmēros. Zinoši speciālisti konsultēs par piemērotāko riepu izvēli tieši jūsu automašīnai un braukšanas paradumiem.