2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

4 vērtīgi padomi, kā izvēlēties 4K televizoru

4 vērtīgi padomi, kā izvēlēties 4K televizoru

Jāatzīmē visiem zināms fakts, ka TV skatīšanās ar gadiem nav mazinājusies. Vēl vairāk - jaunākās TV tehnoloģijas un piedāvātais daudzveidīgais saturs televizorus ir padarījis par vienu no populārākajām sadzīves elektronikas precēm.

Ja Tavs televizors ir vismaz desmit gadus vecs, tad ir tā nomaiņa ir tikai laika jautājums, kam vari gatavoties jau šodien, iepazīstoties ar šī brīža piedāvājumu, kurā, citu starpā, iekārojamākie būs 4K televizori.

Kas ir 4K televizori un kas tajos tik īpašs?

4K televizoram ir 4K izšķirtspēja, ko veido 3840 horizontāli pikseļi un 2160 vertikāli pikseļi. 4K televizora specifikācijas tabulā to ataino kā „3840 x 2160”. Kā zināms, katrs pikselis atsevišķi un visi pikseļi kopā veido ekrānā redzamo attēlu. Jo lielāks pikseļu skaits, jo augstāka būs ekrāna izšķirtspēja. Apzīmējumā „4K” burts K apzīmē kilo (1000) jeb televizoru, kura horizontālā izšķirtspēja ir tuvu 4000 pikseļiem.

4K televizoru izmērs un attālums līdz ekrānam

Vēl salīdzinoši nesen bija pareizs apgalvojums, jo lielāks ekrāns, jo tālāk no tā ir jāsēž, lai uztvertu kopainu. Ar jaunajām tehnoloģijām šis apgalvojums vairs nav aktuāls. Televizoriem ar augstu izšķirtspēju pikseļu izmērs ir mazāks nekā līdzvērtīga izmēra ierīcēm ar zemāku izšķirtspēju. Tāpēc iespējams gūt augstas kvalitātes skatīšanās pieredzi, neatkarīgi no attāluma, kurā skatāties.
Piemēram, 55 collu TV var ērti skatīties no 1.7 – 2.3 metru attāluma. 4K televizoram atsevišķus pikseļus nepamanīs arī sēžot pavisam tuvu ekrānam. Augstākās klases 4K izšķirtspēja ir pieejama visos televizoros ar 43 collu vai lielākiem ekrāniem.

Tas, protams, nenozīmē, ka televizoram ar pašu lielāko ekrānu jākļūst par pašmērķi, taču jāņem vērā, ka apmierinātības līmenis par lielo ekrānu saglabāsies nemainīgi augsts vēl ilgi pēc televizora pirkuma. Pērc lielāko, ko atļauj budžets, un Tev būs iespēja izbaudīt labāko, ko tehnoloģijas piedāvā.

Attēla asums un kustību kompensācija

Attēla asumu un kustības kompensāciju mēra hercos. Jo vairāk hercu, jo attēls būs asāks, un pie straujām kustībām attēlu pāreja no viena uz otru, no viena kadra uz citu – būs līgana un attēls tiks mazāk kropļots. It sevišķi tas svarīgs sporta pārraižu skatītājiem.

Atkarībā no skatīšanās ieradumiem un patērētā satura, būtu vēlams pievērst uzmanību kustības kompensācijas rādītājam. 4K televizoriem kustības kompensācijas rādītājs jau būs 120 herci, kas attēlos neaptverami ātras kustības.
Smart TV

Smart TV ir pašsaprotama TV iezīme, kas jau kļuvusi par industrijas standartu. Ja Tu vēl neizmanto dažādās satura straumēšanas iespējas, tad tas ir tikai laika jautājums. Tā ir iespēja skatīties, klausīties un dalīties ar to saturu, kas ir saistošs tieši Tev.

Smart TV ir dažādas platformas, kas katram ražotājam nedaudz atšķiras, taču tām visām ir viens mērķis – nodrošināt ērtāku lietošanu un interesantāku saturu. 4K apvienojumā ar Smart TV - ir jāredz! Uzzini vairāk par piedāvātā

Smart TV platformu un funkcionalitāti savā TV.

TV savienojamība ar citiem ekrāniem un ierīcēm

Pievērs uzmanību, cik HDMI (High Definition Multimedia Interface) izvadu ir Tavam TV modelim. Optimālais skaits ir četri, kas ļauj televizoram pieslēgt spēļu konsoli, Blu- ray atskaņotāju, klēpjdatoru.
Interneta veikals Xnet.lv - jaunākie 4K televizoru modeļi, un visas Tavas mīļākās pārraides vienuviet!