2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Esi atvaļinājumā, bet zini, ka vajadzēs pieslēgties darbiem? Kas labāks - planšetdators, portatīvais dators, vai pietiks ar viedtālruni?

Esi atvaļinājumā, bet zini, ka vajadzēs pieslēgties darbiem? Kas labāks - planšetdators, portatīvais dators, vai pietiks ar viedtālruni?

Vasara ir atvaļinājumu laiks un aizvien vairāk cilvēku izlemj atvaļinājumu pavadīt dodoties ceļojumos. Protams, atvaļinājuma laikā darba pienākumi tiek uzticēti kādam kolēģim, taču nereti ir situācijas, kad neraugoties uz to, ka ir pienākumu izpildītājs, arī atvaļinājuma laikā nepieciešams pieslēgties darbiem.
Ja jau pirms došanās atvaļinājumā zināms, ka būs nepieciešams pieslēgties darbiem, ir vērts sagatavoties. Kas būs labāks un ērtāks šādā situācijā? Portatīvais dators, planšetdators vai viedtālrunis? Izlasi, kādas ir katras ierīces priekšrocības un trūkumi, un izlem pats.

Portatīvais dators

Portatīvais dators, visticamāk, ir jaudīgākā no mobilajām ierīcēm. Mūsdienās ir pieejami tādi portatīvie datori, kas ir tik pat jaudīgi kā stacionārie. Jo īpaši, ja jau ikdienā darba pienākumiem tiek izmantots jaudīgs portatīvais dators, tad to var ņemt līdzi arī atvaļinājumā. Tajā būs visa darba pienākumiem nepieciešamā programmatūra un dokumenti.

Lielākie trūkumi šajā situācijā būs tādi, ka portatīvais dators ir liels. Visticamāk, tam nepieciešama atsevišķa datoram paredzēta soma. Tas nozīmē, ka, piemēram, lidojot būs papildus rokas bagāžas vienība. Portatīvais dators salīdzinot ar citām ierīcēm ir ne vien lielākais, bet arī smagākais.

Jauda ar kādu darbojas portatīvais dators, protams, ir lietderīga, ja jāstrādā ar kādu konkrētu programmatūru vai apjomīgiem failiem un dokumentiem, bet tas nozīmē arī to, ka portatīvais dators būs biežāk jāuzlādē.

Papildus tam, ka, izmantojot portatīvo datoru atvaļinājuma laikā, biežāk būs jādomā par to, kur pieslēgties elektrotīklam, portatīvo datoru var pieslēgt bezvadu (Wi-Fi) vai ar vadu (WLAN) tīklam. Portatīvo datoru darbam atvaļinājuma laikā varēs izmantot tikai tur, kur ir pieejams internets, vai būs nepieciešama papildus mobilā ierīce, kurā iespējams ieslēgt mobilo tīklāju, kam pieslēgt portatīvo datoru.

Planšetdators

Lai pieslēgtos darbiem ceļojumu vai atpūtas laikā, ērtāks būs planšetdators. Lai arī ne visi planšetdatori ļauj lejupielādēt tādu pašu programmatūru kā portatīvais dators, vairumam pieejamas pielāgotas versijas. Piemēram, iPad Pro planšetdators ir tirgū jaudīgākais pieejamais planšetdators, kas pārspēj pat daudzus portatīvos datorus.

Planšetdators ir salīdzinoši viegls, viegli pārnēsājams, tam ir liels pārskatāms ekrāns, tas ir ļoti ērts. Planšetdators neaizņem vairāk vietas kā žurnāls, tāpēc to ērti paņemt līdzi ieliekot mapē vai rokas somā. Atkarībā no modeļa, pieejami gan tādi planšetdatori, kas pieslēdzas tikai Wi-Fi bezvadu internetam, gan tādi, kuros var ievietot SIM kartes un, lai nodrošinātu interneta savienojumu, izmantot mobilos datus.

Ar vienu uzlādes reizi planšetdators spēs strādāt daudz ilgāk nekā portatīvais dators. Piemēram, iPad Pro planšetdators ar 12,9 collu ekrānu būs jāuzlādē tikai vairāk nekā pēc 10 stundām sērfošanas internetā.
Varētu šķist, ka planšetdators ir viennozīmīgi labākais risinājums, bet, atkarībā no konkrētā darba pienākumiem, iespējams tas būs jāpapildina. Ja darba ietvaros nepieciešams rakstīt, tad planšetdatoram jāiegādājas speciāla atsevišķa tastatūra. Tāpat, ja piedalīsies vairāku stundu attālinātā sanāksmē, būs nepieciešams statīvs.

Viedtālrunis

Viedtālrunis ir kā mazāks planšetdators. Atkarībā no modeļa un lietošanas intensitātes, visticamāk tas būs jāuzlādē retāk nekā vienreiz diennaktī, taču tajā nebūs ērti rakstīt un nevarēs izmantot specifisku programmatūru. Ja nepieciešams tikai veikt īsas darbības, pieslēgties internetam un būt sazvanāmam, tad labākais risinājums ir viedtālrunis, jo šā vai tā tas vienmēr būs līdzi.

Ja pienācis laiks iegādāties kādu no ierīcēm, vērts ieskatīties interneta veikala Elkor.lv piedāvājumā, kur pieejami viedtālruņi, planšetdatori un portatīvie datori daudzveidīgā izvēlē.