2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

4 noderīgi padomi, iekārtojot bērnistabu

4 noderīgi padomi, iekārtojot bērnistabu

Mājokļa remonts ir gan patīkams, gan arī satraucošs process. Remonta laikā ir nepieciešama rūpīga plānošana, lai gala rezultāts būtu tāds kā cerēts. Katra telpa mājoklī prasa zināmus līdzekļus un plānošanu.

Tas, cik sarežģīts būs remonts, atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp telpas specifikas. Piemēram, plānojot bērnistabas remontu, jāņem vērā vairāki būtiski aspeki, lai bērns savā istabā justos droši un ērti.
Ja plānots veikt remontu bērnistabā, tomēr vēl nav gatavs plāns. kā to paveikt pēc iespējas efektīvāk, vērts izlasīt 4 noderīgus padomus.

Bērnam draudzīga vide

Plānojot bērnistabas remontu, nav nekā svarīgāka par drošības ieviešanu šajā telpā. Bērnistabai noteikti ir jābūt drošai, ergonomiskai, kā arī tādai, kurā ir veselīga vide. Lai nodrošinātu bērnam draudzīgu vidi, ieteicams izvēlēties dabiskus materiālus. Vislabāk, ja izvēlēsieties koka mēbeles un grīdas segumu no organiskiem materiāliem. Ja ir plānots bērnistabā ieklāt paklāju, tad tam arī vajadzētu būt no organiskiem materiāliem.

Izvēloties mēbeles, noteikti ir jāņem vērā konkrētā bērna vajadzības un individuālās īpašības. Piemēram, ja bērns gatavojas uzsākt skolas gaitas, tad datorgalds bērnam ir obligāts pirkums. Tāpat bērnam būs nepieciešama gulta, drēbju skapis un plaukti. Ja izvēlēsieties atvērta tipa plauktus, tad jāņem vērā, ka tajos ātri vien parādās putekļi, turklāt šādos plauktos vienmēr ir jānodrošina kārtība. Ja uzskatāt, ka to ne vienmēr varēs nodrošināt, tad vislabāk izvēlēties slēgta tipa plauktus un atvilktnes.

Visas nepieciešamās mēbeles bērnistabai varat iegādāties arī internetā, piemēram, interneta veikalā Xnet.lv. Bieži vien mēbeles internetā ir pieejamas daudz plašākā klāstā un par izdevīgākām cenām.

Drošas elektroinstalācijas

Pavisam mazi bērni dažādas traumas lielākoties gūst neuzmanības dēļ. Savukārt, jau lielāki bērni bieži vien ziņkārības mākti pakļauj sevi nedrošām situācijām, kā rezultātā tiek gūtas pat ļoti nopietnas traumas. Pie nopietnām traumām var pieskaitīt tādas, kas radušās saistībā ar elektroenerģiju. Lai novērstu šāda veida traumas, jāparūpējas, ka bērna istabā, kā arī visā mājoklī ir droša elektroinstalācija un ierīces, kas tiek lietotas.

Ļoti liela uzmanība jāpievērš pašām rozetēm. Tām ir jābūt kārtīgi iestiprinātām sienās, kā arī jāizvēlas rozetes, kam iespējams uzstādīt aizsardzības mehānismu, kas nodrošina to, ka bērns nevar rozetē iebāzt nekādus priekšmetus. Bērnistabā nevajadzētu novietot sildītājus, gaisa ventilatorus, kā arī stāvlampas, jo šie priekšmeti var radīt liekas traumas.

Neitrālu toņu izvēle

Lai istaba izskatītos pēc iespējas pievilcīgāk, ieteicams izvēlēties neitrālus toņus. Mēdz teikt, ka cilvēka pašsajūtu var ietekmēt arī krāsas. Ja izvēlēsieties pārāk tumšus toņus, tad bērns var justies nomākts. Savukārt, ja bērnistabai izvēlēsieties pārāk spilgtus toņus, tad bērns var būt satraukts, atsevišķos gadījumos pat ar agresīvāku noskaņojumu.

Lai bērns būtu mierīgs un justos pēc iespējas patīkamāk, vislabāk izvēlēties neitrālus toņus. Protams, kādu spilgtāku krāsu var izmantot aksesuāros vai kādā mēbelē, taču visu vajadzētu darīt ar mēru.

Katram bērnam sava privātā zona

Bieži vien ir tā, ka vairākiem bērniem ģimenē ir jādala viena istaba, tāpēc var rasties dažādi konflikti, kā arī var zust koncentrēšanās spējas, ja ir jāmācās vai jādara kādi citi svarīgi darbi. Šādās situācijās ir jācenšas radīt katram bērnam savā privātā zona. Ar mēbeļu palīdzību var lieliski sadalīt telpu vairākās daļās, līdz ar to katram bērnam būs sajūta, ka viņam ir pašam sava istaba.