2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Kā palīdzēt bojātiem matiem mājas apstākļos

Kā palīdzēt bojātiem matiem mājas apstākļos

Sausi, nespodri un trausli mati – tā nav tikai aina no reklāmām televīzijā, bet gan ikdiena, ar kuru saskaras ļoti daudzas sievietes. Bojāti mati patiešām var sagādāt pamatīgas raizes un neapmierinātību ar savu izskatu, tāpēc esam apkopojuši jau labi zināmas un iedarbīgas metodes, ar kuru palīdzību iespējams uzlabot bojātu matu stāvokli un aizkavēt to tālāku bojāšanos.

Samaziniet matu veidošanas ierīču lietošanu

Tieši regulāra veidošanas ierīču lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mati iegūst tik nepatīkamos bojājumus. Fēns, matu taisnotājs, lokšķēres un citi veidošanas rīki, kuri iedarbojas ar intensīvu karstumu, nav matiem veselīgi. Ja to lietošana notiek regulāri un bez speciāliem līdzekļiem, kas pasargā no karstuma, tad ātri vien skaisti un mirdzoši mati var kļūt sausi, nespodi un aplūzuši. Lai palīdzētu matiem, vislabāk pārtraukt šo ierīču izmantošanu vai samazināt lietošanas biežumu. 

Ja tomēr nav iespējams pilnībā iztikt bez veidošanas, atstāt tikai fēnu un izmantot vēsāku gaisa plūsmu. Tāpat, kad vien ir iespējams, jāļauj matiem izžūt pašiem un jāiztiek bez veidošanas rīkiem. Ieticams arī nežēlot līdzekļus modernam un kvalitatīvam fēnam, taisnotājam un citiem piederumiem, kas izstrādāti tā, lai samazinātu to negatīvo ietekmi uz matiem. Protams, vienmēr jāizmanto arī matu kosmētika, kas aizsargā no karstuma.

Regulāri lietojiet matu maskas

Matu maskas ir viens no intensīviem līdzekļiem, kas spēj atveseļot bojātus matus un ievērojami uzlabot to stāvokli. Matu maskas satur koncentrētas barojošas un mitrinošas vielas, vitamīnus un citas vērtīgas sastāvdaļas. Lietojot masku regulāri, vismaz 1-2 reizes nedēļā, pēc kāda laika pozitīvais rezultāts būs ne tikai jūtams, bet arī redzams. Veikalos pieejamas dažādas matu maskas, tos sastāvs parasti pielāgots konkrētu matu problēmu novēršanai. Šajā gadījumā jāpievērš uzmanība tām matu maskām, kas paredzētas īpaši bojātiem matiem un ir ar dziļi kopjošām un atjaunojošām īpašībām. Ja matu maskas lieto regulāri, vēlams tās pamainīt, lai iegūtu labāku rezultātu.

Kas jāņem vērā lietojot matu maskas? Pirmkārt, jāievēro norādes par maskas iedarbības laiku. Bieži vien nepacietība ņem virsroku un maska tiek izskalota ātrāk. Bet ne velti ražotājs norādījis šīs 10, 20 vai pat 30 minūtes, jo šajā laikā maska spēj vislabāk paveikt savu darbu. Otrkārt, matu maska jāuzklāj vienmērīgi, bagātīgi, bet ne pilnībā uz saknēm un galvas ādas. Tas var padarīt matus smagnējus un pieplakušus. Treškārt, matu maska kārtīgi jāizskalo ar siltu ūdeni, citādi mati izskatīsies sataukojušies.

Izmantojiet vēsāku ūdeni mazgāšanas laikā

Pareiza mazgāšana ir ļoti būtiska, ja vēlas saglabāt matus skaistus un veselīgus. Viena no mazgāšanas laikā bieži pieļautām kļūdām ir pārāk karsta ūdens izmantošana. Tas negatīvi ietekmē gan galvas ādu, gan matus. Karsts ūdens arī stimulē tauku dziedzeru darbību, kas atkal noved pie ātrākas matu sataukošanās. Ieteicams mazgāšanas sākumā izmantot siltāku ūdeni, lai ar šampūnu attīrītu matus un galvas ādu, bet nobeigumā skalošanu veikt ar remdenu un pat vēsu ūdeni.

Mazgājiet matus retāk

Katra mazgāšanas reize matiem ir ne tikai attīrošs, bet arī traumējošs process, jo tie tiek slaucīti, ķemmēti, fēnoti un veidoti. Jo biežāk matus mazgā, jo vairāk tie taukojas un pieprasa arvien biežāku mazgāšanu. Kad vien tas ir iespējams, vajadzētu izvairīties no pārāk biežas matu mazgāšanas. Laiku starp mazgāšanām var pagarināt arī, izmantojot sauso šampūnu, kas atsvaidzinās frizūru. Ja nav jāiet ārpus mājas, tad vēlams atlikt matu mazgāšanu nedaudz vēlāk. Protams, tas nenozīmē, ka jāstaigā ar netīriem matiem, jo mazgāšana ir dabisks process, kura nepieciešamība ir individuāla, to ietekmē matu tips, hormonālais fons un citi faktori.

Lietojiet profesionālu matu kosmētiku

Matu kopšanai gan ikdienā, gan problēmu novēršanai un matu atveseļošanai ieteicams izmantot profesionālu matu kosmētiku. Tās sastāvs ir īpaši veidots, lai sniegtu matiem dziļu un efektīvu aprūpi, novērstu matu un galvas ādas problēmas. Tāpat šajos līdzekļos daudz retāk būs sastopamas tādas nevēlamas vielas kā sulfāti, silikons, parabēni un citas, no kurām rekomendē izvairīties. Profesionāla matu kosmētika ir tālredzīgs un vērtīgs ieguldījums savā matu veselībā, kas atmaksāsies jau pavisam drīz ar mirdzošu un skaistu galvas rotu.

Veselīgs uzturs un vitamīni

Matu stāvokļa un izskata pasliktināšanās var būt saistīta ne tikai ar ārējiem faktoriem un to ietekmi, bet arī organisma iekšējiem procesiem. Ieteicams regulāri veikt vispārējās veselības pārbaudes un asins analīzes, lai pārliecinātos, ka nav kādu būtisku vitamīnu trūkums. Pamatu pamats, protams, ir pilnvērtīgs un veselīgs uzturs, bet nepieciešamības gadījumā, konsultējoties ar ārstu, varat arī lietot matu veselību uzlabojošus uztura bagātinātājus. Te gan jāatceras, ka pamanāms rezultāts būs tikai pēc vairākiem mēnešiem, tāpēc nepietiks, ja dzersiet vitamīnus vien dažas nedēļas.