2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vēlies veidot uzkrājumu un nezini ar ko sākt? Pajautā finanšu konsultantam

Vēlies veidot uzkrājumu un nezini ar ko sākt? Pajautā finanšu konsultantam

Jēkabpilī, Bebru ielā 2-7 no 4.oktobra darbu oficiāli sākusi finanšu konsultante privātpersonu un uzņēmumu uzkrājumu veidošanā Austrijas karaliskajā apdrošināšanas koncernā GRAWE - Inga Rudenoka. Ar Ingu laikraksts “Ceturtdiena” tikās viņas ofisā, vietā, kas līdz šim daudziem jēkabpiliešiem un citiem viņas klientiem ir pazīstama, kā grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas birojs.

Inga atzīst, ka patiesībā ar finanšu konsultāciju sniegšanu, paralēli grāmatvedības darbam, viņa nodarbojas jau kādu laiku un panākumi šajā jomā vedinājuši uz domu, ka šai nodarbei jāpievēršas profesionāli. Tāpēc ir apgūtas jaunas zināšanas, iegūti nepieciešamie dokumenti darbam un nolemts izveidot finanšu konsultācijas punktu. Jautāta vai jaunā nodarbe netraucēs arī turpmāk sniegt grāmatvedības pakalpojumus, Inga atbild, ka šīs jomas ir saistītas un papildina viena otru. Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana ir viens no vismazāk saprastajiem naudas investīciju veidiem, bet dod vislielākās priekšrocības.

“Mana vēlme ir rosināt cilvēkus aizdomāties par savu finansiālo drošību un veidot uzkrājumus, kā arī palīdzēt tiem, kas to vēlas, atrast vislabāko un piemērotāko veidu, jo, lai veidotu uzkrājumus, var sākt ar mazumiņu,” saka Inga Rudenoka, piebilstot, ka Latvijā uzkrājumu kultūras tradīcija ir vāja. Šeit cilvēkiem nav ieraduma, pretēji, kā tas ir daudzās citās Eiropas Savienības un citās pasaules valstīs, veidot uzkrājumu, atliekot zināmu summu no algas.  Pēdējā laikā arvien biežāk vadošie finansisti Latvijā norāda, ka līdz šim tik ierastais atbalsta veids vecumdienās – pensijas, tuvākajā nākotnē nebūs vai būs minimāla pabalsta apmērā. Tas nozīmē, ka par vecumdienām ir jādomā laikus, kamēr cilvēks ir jauns un spēka pilns.

Viens no populārākajiem uzkrājumu veidiem ir apvienot kapitālieguldījumus ar dzīvības apdrošināšanu. Šādu iespēju sniedz SIA “Eurolife Latvia”, kas Latvijas tirgū darbojas kopš 2005. gada kā koncerna Grazer Wechelseitige Versicherung AG jeb GRAWE apdrošināšanas starpnieks. Inga piebilst, ka GRAWE savu nepārtrauktu finanšu darbību veic jau 193 gadus. Galvenā “Eurolife Latvia” darbības joma ir konsultēt Latvijas iedzīvotājus par ģimenes nodrošinājumu, uzkrājumu un privātās pensijas izveidi Austrijas apdrošināšanas koncernā GRAWE. Inga Rudenoka ir “Eurolife Latvia” finanšu konsultante. 

Viņa teic, ka viens no GRAWE pamata darbības veidiem ir piedāvājums dzīvības apdrošināšanu apvienot ar kapitāla uzkrāšanu, turklāt programmas ir tik elastīgas, ka ļauj klientam pašam izvēlēties ikgadējās prēmijas apjomu, uzkrājuma termiņu un veikt dažādas izmaiņas līguma laikā. Taisnības labad jāteic, ka uzkrājumu veidošanā ar GRAWE ir arī nosacījumi: tos var sākt veidot no summas 300 eiro gadā, un uzkrājuma minimālais veidošanas termiņš ir 10 gadi. Tāpat arī ir noteiktas vecuma robežas klientiem ar kuriem tiek slēgts līgums . Tāpēc ir svarīgi par savu finansiālo drošību sākt domāt un rīkoties jaunībā un spēka gados, jo smagu slimību gadījumā vai vecuma ierobežojuma dēļ, tas vairs nav iespējams. GRAWE piedāvā deviņas dažādas programmas uzkrājumu veidošanai. Inga teic, jo jaunāks cilvēks sāk veidot uzkrājumu, jo lielāku summu savai drošībai vecumdienās tas var iekrāt. Tāpat arī tiek piedāvāts veidot uzkrājumu lielākiem pirkumiem vai bērna izglītībai.

No veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 20 %, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Uzņēmumi šo summu iekļauj izmaksās un tā ir iespēja gan saglabāt savus aktīvus gan motivācija darbiniekiem.

Ja cilvēks nedzīvo vienai dienai un pēc principa kā būs tā būs, tad uzkrājumu veidošana ir instruments, kā mums pašiem ietekmēt savu dzīves līmeni, plānot finanses un mērķtiecīgi doties ieceru virzienā. Savukārt to, kāds uzkrājuma veids ir vispiemērotākais, atbilstoši mūsu ienākumiem un vēlmēm, padomu sniegs finanšu konsultants. Ar Ingu Rudenoku var sazināties pa tālruni 27083052 vai rakstot – ingarudenoka@gmail.com.