2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Ar ko jārēķinās pirms kosmētiskā remonta uzsākšanas dzīvoklī?

Ar ko jārēķinās pirms kosmētiskā remonta uzsākšanas dzīvoklī?

Kosmētiskais remonts no kapitāla remonta atšķiras ar iespēju savam dzīvoklim piešķirt jaunu izskatu, mainīt iekārtojumu ar minimālu finanšu un laika ieguldījumu. Šis remonta veids nenozīmē telpu pārplānošanu, sienu nojaukšanu, inženiertehnisko tīklu pārbūvi vai citas ievērojamas pārmaiņas dzīvoklī. Kosmētiskam remontam nav nepieciešamas darbu veikšanas atļaujas un saskaņošana.
Kādi darbi tiek veikti kosmētiskā remonta laikā?
  • Sienu pārkrāsošana;
  • Flīžu nokalšana;
  • Veco tapešu noņemšana un jaunu līmēšana;
  • Koka grīdu slīpēšana un krāsošana;
  • Grīdas seguma maiņa;
  • Elektroinstalāciju uzstādīšana, kontaktligzdu, gaismas ķermeņu nomaiņa;
  • Santehnikas darbi (vannas, poda, izlietnes nomaiņa);
  • Flīzēšanas darbi;
    • Logu, durvju pārkrāsošana.
Pirms uzsākt kosmētisko remontu noteikti atvēlat laiku remonta rūpīgai izplānošanai. Lūk, galvenie aspekti, kas jāņem vērā, pirms ķeraties pie pašiem remontdarbiem.

Jānovērtē nepieciešamā remonta apjoms

Ja ir vajadzība dzīvokli nedaudz „atsvaidzināt”, tad pietiks ar vizuālām pārmaiņām un iekārtojuma nomaiņu. Šajā gadījumā tas var būt salīdzinoši neliels kosmētiskais remonts, ko varbūt pat var veikt paša spēkiem. Protams, pirms tam jāizvērtē aktuālie darbi un savas iespējas tos paveikt kvalitatīvi.

Virtuves un vannas istabas remonts noteikti ir lielāks darbu apjoms, kura laikā, iespējams, saskarties ar specifiskiem darbiem, kas prasīs speciālista iesaisti.

Laiks, kuru varat veltīt remontam

Gadījumā, ja izlemjat, ka remontu veiksiet pašu spēkiem, tad jābūt arī gataviem tam veltīt visu savu brīvo laiku, vakarus vai daļu atvaļinājuma. Mērķis būs remontu pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai, ieplānotās pārmaiņas dzīvi uzlabotu nevis to sagandētu.

Uzturēšanās dzīvoklī

Tāpat jāizvērtē iespēja dzīvoklī neuzturēties remonta laikā. Uzturēties dzīvoklī remonta laikā var būt sarežģīti pat tad, ja plānojat veikt vienkāršu kosmētisko remontu. Vispareizāk būtu nodrošināties ar iespēju remonta laikā nakšņot citur.
Pirms remonta uzsākšanas sastādiet tā budžetu

Vispirms vajadzētu saprast, kādu summu plānojat remontam atvēlēt. Pie šīs summas jāpieskaita 10% neparedzētiem izdevumiem.

Atvēliet laiku plānošanai un dizaina idejām

Apmeklējiet lielākos būvmateriālu veikalus un iepazīstaties ar to piedāvājumu. Varat uz laiku parakstīties uz jaunumiem un akcijām. Izveidojiet savu Pinterest mapi, kur ieglabāt dizaina idejas, kas jums šķitīs vispiemērotākās.

Ieplānojiet darbus, kurus veiksiet pašu spēkiem

Ja plānojiet dzīvoklī pārlīmēt tapetes, ieklāt jaunu grīdas segumu, pārkrāsot logus un durvis, tad vispirms jāatbrīvojas no vecā. Ja arī pašus remontdarbus paredzēts uzticēt meistaram, telpas sagatavošana remontam, kā arī vecās krāsas noņemšana no pārkrāsojamām virsmām palīdzēs ietaupīt.

Tāpat patstāvīgi iespējams veikt krāsošanas darbus, ieklāt jaunu linoleju vai laminātu. Špaktelēšana un slīpēšana pēc nelielas apmācības arī ir darbi, kurus var apgūt jebkurš, kam vien ir vēlēšanās.

Paredziet darbus, kurus uzticēsiet profesionāļiem
Nevajadzētu plānot pašiem veikt elektrības ievilkšanas vai pārvilkšanas darbus, tāpat santehnikas darbus. Vislabāk, ja pirms darbu uzsākšanas ir iespēja ar meistaru saskaņot plānotā darba apjomu un vienoties par izmaksām.

Plānojiet savas mājsaimniecības naudas plūsmu

Jārēķinās, ka remonta laiks būs papildus slogs jūsu budžetam. Vispirms budžetā iekļaujiet naudas līdzekļus, kas jau ir jūsu rīcībā un izvērtējiet, vai naudas pietiks visiem paredzētajiem darbiem un ģimenes ikdienas tēriņiem. Vissliktākā ir situācija, kad plāns nevar īstenoties, jo pašā sarežģītākajā darbu posmā pietrūkst naudas līdzekļu.
Atbildīgi izvērtējot šī brīža un nākotnes ienākumus, aizdevums bez ķīlas ir iespēja saņemt papildu līdzekļus sava dzīvokļa remontam.

Pārējie organizātoriskie darbi
Ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā, tad savu iespēju robežās vajadzētu informēt kaimiņus par paredzamiem darbiem, ja tie traucēs viņu mieru. Būvatkritumu izvešana arī varētu būt papildus izaicinājums, kas jārisina laicīgi.