2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Piesardzīga izvēle – ātrie kredīti

Piesardzīga izvēle – ātrie kredīti

Ap 2007. gadu, mainoties ekonomiskajai un finanšu situācijai valstī, strauji samazinājās ienākumu līmenis un pieauga dzīves dārdzība. Balstoties uz šīm izmaiņām, bankas kļuva piesardzīgākas privātpersonu kreditēšanā un drīz vien tirgū parādījās ātro kredītu kompānijas, kuru piedāvājums mazāk situētiem cilvēkiem deva iespēju aizņemties.

Šo aizdevumu varēja saņemt ātri un nokārtot attālināti, un tā kā daudzi dzīvoja no algas līdz algai, ne viens vien ātro kredītu uzskatīja par risinājumu situācijā, kad steigšus nepieciešami papildu līdzekļi. Diemžēl šis ērtais aizņēmuma veids daudziem nevis atrisināja ikdienas finansiālās problēmas, bet gan ieveda vēl lielākā parādu un kredītu jūgā.

Kas ir ātrais kredīts un kā tas atšķiras no citiem kredītiem?

Ātrais kredīts ir aizdevums ar īsu atmaksas laiku - visbiežāk termiņā līdz 30 dienām. To izsniedz gandrīz visiem patērētājiem, kuri šo kredīta aizdevumu vēlas, piemēram, cilvēkiem ar sabojātu kredītvēsturi vai zemiem ienākumiem. Jāņem vērā, ka ātrajam kredītam atšķirībā no citiem kredītiem, kas tiek izsniegti bankās un nebanku finanšu iestādēs, ir ļoti augsta procentu likme. Kur pretim patēriņa kredītam ir zemāka procentu likme, bet ne visi to var iegūt, jo banku un citi nebanku aizdevēji daudz rūpīgāk izvērtē patērētāja spēju aizdevumu atdot. Arī patēriņa kredīta atmaksa ir daudz vienkāršāka, to ir iespējams atdot vairākos maksājumos un sev izvēlētā atmaksas termiņā - pretēji ātrajiem kredītiem.

Pēc Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pētījuma, Latvijas kredītņēmēji patēriņa kredītus aizņemas atbildīgi, turklāt, lai arī aizņēmuma limits patēriņa kredītam ir proporcionāli 2-3 darba algu lielumā, kredītu aizņēmēji necenšas šo summu aizņemties pilnā iespējamā apjomā.

Kādi riski pastāv, ja ātros kredītus nav iespējams atmaksāt?

Ātriem kredītiem ir tikai viens nosacījums - kredītu atdot līgumā noteiktos termiņos. Tiklīdz tiek kavēts termiņš, procenti aug par katru kavēto dienu. Nespējot atmaksāt ātro kredītu, daudzi aizņemas nākamo ātro kredītu, lai nomaksātu pirmo, tādejādi slīkstot arvien dziļākā parādu jūgā. Neatmaksāti un kavēti parādi veido arī katra patērētāja individuālo kredītvēsturi, kas nākotnē var liegt iespēju iegūt līzinga, hipotekāro vai jebkādu citu kredītu vai aizdevumu. Dažkārt aizņemties ar šādu vēsturi var, tomēr ar lieliem drošības procentiem no banku vai nebanku aizdevējiem.

Kādiem nosacījumiem jāpievērš uzmanība, aizņemoties jebkādu kredītu

Pēc PTAC pētījuma, 8% no iedzīvotājiem, kuri devušies strādāt uz ārvalstīm, to darījuši dēļ lielām parādsaistībām, tāpēc, kam ir jāpievērš uzmanība, aizņemoties kredītu?
  • Stabili ienākumi
Aizņemoties kredītu, ir jāpārliecinās, ka atmaksas veikšana būs ilgtspējīga un tekoša. Ir vērts arī padomāt, ko darīt, ja ienākumi samazināsies un, vai būs neparedzēti maksājumi, kas varētu ietekmēt kredīta atdošanu.
  • Aizdevējs sola bezprocentu kredītu
Vilinošs piedāvājums, kas parasti ietver limitētu bezprocenta termiņu, piemēram, pirmo mēnesi. Jāatceras, ka kavēta kredīta atmaksa paredz lielus soda procentus.
  • Līgums un piedāvājums
Piedāvājums aizņemties jāizskata rūpīgi. Parasti kreditors to raksta sīkajā drukā - kredītprocenti, kādas iespējas ir paņemt kredītbrīvdienas un cik liela ir komisijas maksa aizņēmuma saņemšanai.
  • Neņemt vairāk, nekā vajadzīgs
Pat, ja piedāvājums aizņemties ir ar izdevīgiem nosacījumiem, nekad nevajag aizņemties vairāk, nekā vajadzīgs! Jebkurā gadījumā aizņēmums ir kredīts, kuru iztērēt ir vieglāk, nekā atdot!

Sortter - drošu kredītu aizdevēju salīdzināšanas portāls

Sortter ir Somijā dibināts uzņēmums, kas arī Latvijā piedāvā kredītu salīdzināšanas pakalpojumus.
Sortter palīdz salīdzināt visus kredītu sniedzējus, kuri piedāvā drošus aizdevumus, kā arī neslēpj galējās kredīta izmaksas, iekļaujot gan procentu likmes, gan komisijas maksu, ja tāda pastāv.
Sortter.lv ir ietvertas tikai uzticamas bankas un kredītiestādes, kuras garantē aizdevumus ar godīgiem un patērētajam skaidriem nosacījumiem.