2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kā atšķiras ziemas un vasaras riepas?

Kā atšķiras ziemas un vasaras riepas?

Gan ziemā, gan vasarā ir ļoti svarīgi, lai braukšanas laikā būtu laba automašīnas saķere ar ceļa segumu. Tā kā automašīnu vadītājiem nākas braukt karstās vasaras dienās un aukstās, un sniegotās ziemas dienās, tiek ražotas gan ziemas, gan vasaras riepas. Katram riepu veidam ir savas atšķirības, kuras, iespējams, lielākā daļa autovadītāju nemaz nezina. Raksta turpinājumā uzzināsiet, kā atšķiras vasaras un ziemas riepas, un kāpēc ir tik svarīgi tās mainīt atbilstoši laikapstākļiem.

Vasaras un ziemas riepu ķīmiskās un fiziskās īpašības

Pirmā būtiskākā atšķirība starp ziemas un vasaras riepām ir tāda, ka ziemas riepas ir krietni vien mīkstākas par vasaras riepām, jo to sastāvā ir daudz vairāk kaučuka. To, ka ziemas riepas ir krietni vien mīkstākas par vasaras riepām, var sataustīt pat ar tausti.

Ziemā, kad termometra stabiņš rāda visai zemu temperatūru, braucot ar automašīnu ziemas riepas uzsilst un tās kļūst mīkstākas, līdz ar to spēj nodrošināt labāku saķeri ar ceļa segumu. Savukārt, ja brauksiet ar ziemas riepām vasaras lakā, tad šo riepu gumija kļūs pārāk mīksta, līdz ar to tā ļoti ātri nolietosies. Tāpat, braucot vasaras laikā ar ziemas riepām, pieaugs bremzēšanas ceļa garums, kas atsevišķās situācijās var būt visai bīstami. Savukārt, vasaras riepas zemās temperatūrās kļūst cietas un tiek zaudēta saķere ar ceļa segumu, un automašīna kļūst ļoti grūti vadāma.

Citas riepu atšķirības

Vasaras un ziemas riepām ir atšķirīgs riepu protektors. Ziemas riepu protektori ir ar smalkākiem iegriezumiem, kas nodrošina labāku saķeri ar ceļa segumu, it īpaši, ja tas ir apledojis vai klāts ar sniegu.

Ziemas riepas mēdz būt arī ar radzēm, kas ir paredzētas, ja nākas braukt pa apledojušiem ceļiem. Ziemas riepas bez radzēm mēdz iedalīt divos tipos – Eiropas un skandināvu tipa riepās.

Eiropas tipa ziemas riepas

Šāda tipa riepas iesaka izvēlēties tiem autovadītājiem, kuri pārsvarā pārvietojas pa pilsētas ceļiem un šosejām, kas ziemas laikā tiek pienācīgi tīrītas un apsaimniekotas. Šo riepu gumijas sastāvs ir tāds, ka tas nodrošina ļoti labu saķeri ar ceļa segumu, kā arī šīs riepas nenodilst tik ātri kā citas riepas. Eiropas ziemas riepas var tikt izmantotas arī kā vissezonas riepas.

Skandināvu tipa ziemas riepas

Šāda tipa riepas ir piemērotas īpaši skarbiem ziemas apstākļiem. Šo riepu gumijas sastāvs ir tāds, ka tas nodrošina lielisku vadāmību pat dziļā sniegā. Tomēr šīm riepām ir arī mīnusi. Tām ir ne tik laba vadāmība, braucot pa sausu asfaltu, kā arī bremzēšanas ceļš uz slapja asfalta ir garāks.

Atšķirība starp vasaras un ziemas riepu marķējumu

Izvēloties ziemas riepas, jāpievērš uzmanība to marķējumam. Uz ziemas riepu sāniem vienmēr būs redzami tādi marķējumi kā M+S, M&S, MS vai arī uzraksti Mud+Snow vai Winter. Diezgan bieži uz ziemas riepām tiek izmantotas arī sniegpārsliņu piktogrammas. Ja uz riepām nav attēlots nekas no iepriekš minētā, tad ziniet, ka tās ir vasaras riepas.
Uz vissezonas riepām atradīsiet uzrakstu Allweather vai Anyseason.

Kur iegādāties riepas?

Pavisam ērti un vienkārši vajadzīgās riepas varat iegādāties arī internetā. Piemēram, interneta veikalā 220.lv ir pieejamas Sailun ražotās riepas, Kormoran ražotās riepas, Pirelli ražotās riepas un vēl daudzu citu ražotāju riepas. Šajā interneta veikalā ir pieejami arī lietie diski. Izvērtējiet savas vajadzības un izvēlieties labāko risinājumu savam auto!