2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

8 padomi, lai kafijas automāts kalpotu ilgāk

8 padomi, lai kafijas automāts kalpotu ilgāk

Kafijas automāts ir viens no labākajiem ieguldījumiem, ko var veikt kafijas mīļotāji. Ar laiku kafijas automāts mēdz nolietoties, ievērojami pazeminoties kafijas kvalitātei, tādēļ par to nepieciešams regulāri rūpēties. Pareizi kopts kafijas automāts var kalpot desmit un pat vairāk gadus, katru reizi sniedzot kvalitatīvu un neticami gardu kafiju.

Esat iegādājies kafijas automātu un vēlaties, lai tas atmaksājas? Ņemiet vērā šos 8 padomus, lai kafijas automāts kalpotu ilgāk, un tas noteikti atmaksāsies ar uzviju!

Uzstādiet automātu precīzi un izpētiet to

Pirmais solis, lai kafijas automāts kalpotu ilgāk, ir pareiza tā uzstādīšana. Lai gan kopumā kafijas automātu nepieciešams vien pieslēgt enerģijai un piespiest atbilstošo pogu, katram automātam ir sava specifika jeb knifiņi, kas ne tikai paildzinās tā mūžu, bet nodrošinās, ka iegūstat gardāko iespējamo kafiju.

Labākais veids, kā iemācīties kafijas automāta specifiku, ir izlasīt tā lietotāja rokasgrāmatu. Tāpat internetā pieejamas daudz un dažādas atsauksmes, gan teksta, gan video formā, kas var Jums palīdzēt saprast, kā to lietot efektīvāk.

Izmantojiet kafijas automātu pareizi

Kafijas automāts ir paredzēts noteiktai slodzei, tādēļ vajadzētu izmantot precīzu ūdens un kafijas daudzumu, ne par maz, ne arī par daudz. Atcerieties – labāk, lai kafijas automata ūdens tvertnē ir vairāk ūdens nekā kafijas gatavošanas procesā tā pietrūkst un automāts sistēmā ievelk gaisu. Tāpat arī attiecībā uz kafiju, ja tās nebūs pietiekami, automāts griezīsies vakuumā un pagatavos vāju dzērienu.
Daudzi cilvēki uzglabā kafijas automātu blakus plīts virsmai, tomēr tā nevajadzētu darīt! Siltums, kas izdalās no plīts, var negatīvi ietekmēt atsevišķas kafijas automāta detaļas.

Glabājiet kafijas automātu izslēgtu

Daudzi kafijas automāti mūsdienās ir pilnībā automātiski, kas nozīmē, ka tad, kad tie netiek izmantoti, tie izslēdzas patstāvīgi - šī funkcija ne tikai taupa enerģiju, bet arī paildzina ierīces kalpošanas laiku.
Ja Jūsu kafijas automātam šādas funkcijas nav, katru reizi pēc izmantošanas izslēdziet kafijas automātu manuāli! Tā rīkojoties, Jūs nodrošināt, ka tiek samazināts kafijas automata lietošanas biežums jeb nolietojums, tādējādi nākamajā reizē tas atkal varēs darboties kā jauns.

Vienmēr iztukšojiet kafijas un nodalījumu

Daudzi cilvēki mēdz kafijas automātā uzglabāt kafiju, tomēr tas ir ne tikai nehigiēniski, bet arī veicina eļļas nogulsnes, kā rezultātā nākamajās kafijas tasītēs var būt jūtama deguma piegarša. Nodalījumā ilgstoši uzglabājot kafiju, ar laiku to var būt sarežģīti iztīrīt, jo kafija uzsūc mitrumu un pielīp, līdz ar to, iespējams, ar laiku būs nepieciešams iegādāties jaunu nodalījumu.
Tas pats attiecas arī uz ūdens nodalījumu. Ūdens kvalitāte ir noteicošais kafijas garšas rādītājs, tādēļ tam vienmēr vajadzētu būt svaigam un, vēlams, arī filtrētam!

Regulāri izskalojiet kafijas automātu

Ikviens automātiskais kafijas automāts aprīkots ar tīrīšanas programmu, kas attīra automātu no kafijas eļļām, atlikumiem un citiem iespējamiem gružiem. Modernāki kafijas automāti par tīrīšanas nepieciešamību brīdinās patstāvīgi, savukārt pārējiem kafijas automātiem šī tīrīšana būs jāveic manuāli, aptuveni ik pēc 250 pagatavotām dzēriena tasītēm. Tīrīšanai nekādā gadījumā neizmantojiet etiķi vai patstāvīgi pagatavotus līdzekļus - izmantojiet speciālas kafijas automāta tīrīšanas tabletes!

Regulāri iztīriet piena sistēmu

Ja esat iecienījis piena dzērienus, kā Latte kafija vai kapučino, Jums, visticamāk, ir kafijas automāts ar piena putošanas sistēmu. Arī šo sistēmu vajadzētu regulāri aprūpēt un iztīrīt – tas nodrošinās ne tikai samtainas un svaigas piena putas, bet arī novērsīs baktēriju veidošanos. Ilgtermiņā netīrot kafijas automāta piena sistēmu, tajā var vairoties baktērijas, kas sabojā dzērienu un pat izraisa dažādas gremošanas sistēmas problēmas, tādēļ neriskējiet!

Regulāri atkaļķojiet kafijas automātu

Jo modernāks kafijas automāts, jo vienkāršāka ir tā atkaļķošana! Automātiskie kafijas automāti atkaļķošanu veic automatizēti, savukārt pārējiem kafijas automātiem tā jāveic manuāli, izmantojot speciālu kafijas automāta atkaļķošanas tableti vai līdzekli.

Šāds process jāveic aptuveni reizi mēnesī, taču tas lielā mērā atkarīgs arī no ūdens, kuru izmantojat dzērienu pagatavošanai – jo cietāks ūdens, jo biežāk jāveic automāta atkaļķošana! Tāpat ik pa laikam pārbaudiet un vajadzības gadījumā nomainiet kafijas automāta ūdens filtru!

Veiciet ikdienas higiēnas pasākumus

Kafijas automāts ikdienā pieprasa ne mazums rūpju, un par to vajadzētu parūpēties pēc katras lietošanas reizes. Iztīriet kafijas biezumu tvertni, noskalojiet piena nogulsnes, izskalojiet piena trauku, notīriet pilienu paplāti un noslaukiet putekļus no kafijas automāta virsmas!

Aptuveni reizi nedēļā (atkarībā no lietošanas biežuma) notīriet visas kafijas automāta detaļas un papildu rīkus. Tīrīšanai izmantojiet mīkstu lupatiņu, kas samitrināta tīrā ūdenī – nekādā gadījumā neizmantojiet ziepes vai mazgāšanas līdzekļus, kas var negatīvi ietekmēt dzēriena garšu.

Vai vēlaties pagatavot gardu kafiju mājas apstākļos? Interneta veikals 220.lv piedāvā kafijas pupiņas, kā arī kafijas automātus dažādām gaumēm, klāstā pieejams arī pasaulē iecienītais un atzītais Saeco kafijas automāts, kā arī Philips kafijas automāts. Ieskatieties un izvēlieties sev piemērotāko!