2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Saules paneļi kā palīgs energokrīzes pārvarēšanai

Saules paneļi kā palīgs energokrīzes pārvarēšanai

Mainoties laikam, mainās arī mūsu priekšstati par energoefektīviem paradumiem. Lai pielāgotos strauji augošajām elektrības cenām, cilvēki arvien vairāk izskata saules paneļu iegādi savām mājsaimniecībām vai uzņēmumiem. ‘’Baltijas Elektro Sabiedrība” seko līdzi veidiem, kā efektīvāk iegūt zaļo enerģiju, tāpēc paplašinot piedāvājumu klāstu, izveidota saules paneļu nodaļa. Tā piedāvā jaunās paaudzes saules paneļus, nodrošinot pilnu atbalstu no projekta izstrādei līdz nodošanai.

SVARĪGĀKAIS:
• Jaunās paaudzes saules paneļi ir lieliski piemēroti Latvijas laika apstākļiem, pateicoties augstajam efektivitātes rādītājam.
• Bankas sāk piedāvāt uzņēmumiem "zaļos kredītus", kuriem būs labvēlīgāki nosacījumi – mazākas procentu likmes, kredītam līdz 20 000 eiro nebūs nepieciešama ķīla.
• Saules paneļi visvairāk elektrību saražo mēnešos no marta līdz oktobrim. 
• Tas, ko mājsaimniecība neiztērē pašpatēriņā, nonāk uzglabāšanai tīklā. Ziemas mēnešos, maksājot par pārvades pakalpojumiem, to var atgriezt atpakaļ.
• Uzstādot saules paneļus pie šī brīža cenā, atmaksas termiņš ir aptuveni 6,5 gadi.
• Gala mērījumus pirms projekta nodošanas jāveic sertificētam elektriķim.

SIA “Baltijas Elektro sabiedrības” ir starptautisks elektromateriālu vairumtirdzniecības uzņēmums ar 28 gadu pieredzi šajā nozarē un jau 23 gadus ir Würth grupas uzņēmums. Uzticams uzņēmuma ar labu reputāciju.

 
No idejas līdz realizācijai
Baltijas Elektro Sabiedrība, piedāvā saules paneļu sistēmas gan vasarnīcām, gan privātmājām, gan uzņēmumiem. Sa­­ules paneļu nodaļas speciālisti veic individuāla risinājuma nodrošināšanu katram klientam. Procesu, kā notiek sadarbība starp klientu un uzņēmumu, skaidro saules paneļu nodaļas vadītājs Jānis Lācis: “Pirmais solis ir sava elektrības patēriņa sagatavošana gada, mēneša griezumā. Ja tā ir jaunbūve, tad jāinformē, ka mājsaimniecībai būs, piemēram, siltumsūknis vai kāds cits liels elektroenerģijas patērētājs. Tālāk mēs veicam aprēķinus, cik jaudīga saules paneļu sistēma būtu nepieciešama, lai saražotā elektrība pēc iespējas vairāk tiktu izmantota mājsaimniecības patēriņam.”
Sadarbības laikā Jāņa komanda sagatavo arī 3D saules paneļu simulāciju klienta jumtam, ņemot vērā tā slīpumu un novietojumu pret sauli. Interesanti, ka datorprogramma norāda arī aptuveno mājsaimniecības ekoloģiskās pēdas samazinājumu, izvēloties konkrētas jaudas saules paneļu sistēmu.



Svarīgi uzvērt, ka Baltik Elektro noliktavā saules paneļi ir uz vietas, lai cilvēkiem, kuri vēlas tos iegādāties uzreiz, nebūtu jāgaida nākamās kravas piegādes laiki.
 
Mīti
Viens no populārākajiem mītiem – saules paneļi nav piemēroti Latvijas klimatam.
Tas ir mīts, ka tikai karstā klimata valstīs saules paneļi strādā efektīvi.
Saules paneļi darbojas, pamatojoties uz saules radiāciju, nevis atkarībā no temperatūras.
Saules radiācijas kartē esam apmēram turpat, kur Vācija, un Vācijā saules paneļi ir ļoti izplatīti. 
Svarīgs ir saules paneļu efektivitātes rādītājs (maksimālās jauda, ko spēj saražot saules panelis). 
Vai tiešām saules paneļi ir dārga investīcija?
Dzīvot zaļi, ne vienmēr nozīmē dzīvot dārgi. Sākot interesēties par saules paneļu cenām, var gadīties apjukt – cik maksā panelis, invertors, kabeļi, montāžas stiprinājumi utt. Baltijas Elektro Sabiedrība piedāvā saules paneļu risinājumu no projekta līdz montāžai ar orientējošām cenām:
5,6 kw - ~5490 + PVN
10,4 kw - ~8490 + PVN
Pie šī brīža elektrības cenām atmaksas termiņš ir tikai 6,5 gadi!
Tā ir investīcija, kas īsā laika posmā kompensēs sākotnējās izmaksas. 
Svarīgi piebilst, ka gadiem ejot, saules paneļu sistēma neprasīs nekādu apkopi vai papildus investīcijas un saules enerģijas cenas paliks nemainīgas.

Saskaņošana
AS “Sadales tīklu” dati liecina, ka pēdējā gada laikā saules paneļu skaits Latvijā ir divkāršojies. Tas liek secināt, ka cilvēki arvien vairāk izvēlas zaļās enerģijas ieguves veidus un savu līdzekļu ekonomiju ilgtermiņā.
Sākumā tiek veidots projekts. Pirmkārt, klientam ir nepieciešams iesniegt pieteikumu mikroģenerācijai AS “Sadales tīklā”. Otrkārt, mūs kā būvniekus ir jāapstiprina Būvniecības informācijas sistēmā (BIS). Treškārt, pašās beigās jāuzraksta iesniegums AS “Sadales tīklam” par gatavību atdot tīklā elektrību. Tāda veidā top mikroģeneratora pieslēgums.
No pagājušā gada ir atviegloti arī birokrātiskie šķēršli elektroenerģijas uzkrāšanai kopējā tīklā. Ja iepriekš vajadzēja vērsties ar iesniegumu pie Ekonomikas ministrijas par mikroģeneratora pieslēgumu, tad tagad līdz 11 kW jaudai ir nepieciešami tikai divi iesniegumi AS “Sadales tīklā”.

Ieguvumi
• Neatkarība no elektrības cenu svārstībām.
• 100% videi draudzīga enerģija.
• Elektrības rēķinu samazinājums.
• Nekustamā īpašuma tirgus vērtības palielināšana.
Pirmkārt, izvēloties saules paneļu sistēmas, vairāku gadu nogrieznī tā neapšaubāmi ir elektrības rēķina samazināšanās. Mainot mājsaimniecības locekļu elektroenerģijas lietošanas paradumus, ir iespēja vēl vairāk uzlabot finansiālo bilanci. Kā norāda Jānis Lācis: “Ja elektrība tiek vairāk tērēta pa dienu, saules paneļu sistēmas investīcijas atmaksājas ātrāk.” Otrkārt, tā ir videi draudzīga enerģija, kas samazina mājsaimniecības radīto ekoloģisko pēdu. Tas ir veids, kā ne tikai rūpēties par sava maciņa biezumu, bet arī par apkārtējās vides tīrību. Treškārt, tā ir neatkarība no elektrības cenu svārstībām. Elektrība tiek ražota mājsaimniecībā, līdz ar to tiek nodrošināta lielāka tās autonomija. 
Intereses vērts fakts – jaunās paaudzes Trina Solar Vertex S saules paneļi ir īpaši ar to, ka ir palielināts šūnas virsmas efektīvais laukums, kas ražo elektrību no saules enerģijas. Šiem saules paneļiem ir arī lielāka procentuālā efektivitāte 25 gadu griezumā.

Ar Baltijas Elektro Sabiedrības speciālistiem aicinām sazināties zvanot 67 100 100 vai rakstot info@baltikelektro.lv . Vairāk informācijas – www.baltikelektro.lv

Atstājiet komentāru