2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kas jāņem vērā, ja brauc ar vissezonas riepām

Kas jāņem vērā, ja brauc ar vissezonas riepām

Pavisam tuvu ir brīdis, kad daudzi autovadītāji savām automašīnām ziemas riepas nomainīs pret vasaras riepām. Bet ir arī daļa autovadītāju, kuri izmanto vissezonas riepas, tāpēc sezonālā riepu maiņa viņiem nav aktuāla. Tas gan nenozīmē, ka par riepām nav jādomā. Tiem, kuru automašīnas aprīkotas ar vissezonas riepām, ir jāatceras vairākas būtiskas lietas, kas ietekmē viņu un citu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļa.

Arī vissezonas riepām jābūt ar atbilstošu protektoru

Mūsu valsts likumdošana nosaka, ka ziemas riepu minimālajam protektora dziļumam jābūt vismaz 4 mm un vasaras riepām – vismaz 1,6 mm. Jāatceras, ka šie skaitļi attiecas arī uz vissezonas riepām. Tāpēc autovadītājiem, kuri izvēlas šāda tipa riepas, arī jāseko līdzi riepu protektora atlikumam un pirms katras sezonas un arī tās gaitā ir protektors jāmēra, lai nerastos situācijas, kad ir apdraudējums satiksmes drošībai un rodas nepatikšanas ar likumsargiem, kuriem ir tiesības apturēt auto un veikt riepu protektora pārbaudi. Jāņem vērā, ka, tuvojoties protektora minimālajam atļautajam izmēram, riepu veiktspēja un drošība strauji samazinās, tāpēc ar riepu maiņu nevajadzētu vilcināties līdz pēdējam brīdim. 

Regulāri jāpārbauda riepu vizuālais stāvoklis

Viens no riskiem, kas saistīts ar vissezonas riepām, ir nepietiekama uzmanība to vizuālajam stāvoklim. Ja riepas nav jāmaina, par tām nav jādomā un jāuztraucas – tāda pieeja ir diezgan daudziem autovadītājiem. Bet tieši tāpēc, ka nav šīs sezonālas riepu maiņas, kuras laikā arī tiek novērtēts riepu stāvoklis, vissezonas riepas ir regulāri jāapskata. Jāpārliecinās, ka uz riepām nav redzami griezumi, pumpas, nevienmērīgs nodilums, plaisas un citi vizuāli defekti, kas jau liecina, ka tās nav labā stāvoklī un var jebkurā brīdī radīt avārijas situāciju. Šādas problēmas var rasties neatkarīgi no tā, kāds ir protektora atlikums, arī salīdzinoši jaunas riepas var būt ar šādiem bojājumiem, kuri nepieļauj riepu tālāku ekspluatāciju.

Vissezonas riepas nodilst daudz ātrāk

Vissezonas riepu gumija ir kaut kas starp vasaras un ziemas riepām, lai spētu nodrošināt pietiekami labu veikstpēju abās sezonās. Bet tas ir arī iemesls, kāpēc vissezonas riepas dilst daudz ātrāk, tāpēc to kalpošanas laiks nav tikpat garš kā vasaras vai ziemas riepām. Tāpēc tiešām rūpīgi jāseko līdzi gan protektora nodilumam, gan citām riepu īpašībām, lai nepalaistu garām to brīdi, kad jau nepieciešams iegādāties jaunu riepu komplektu. Nereti vissezonas riepas tiek izmantotas tāpēc, lai ietaupītu naudu, bet, skatoties vairāku gadu griezumā, tas nemaz nav izdevīgāk, jo riepas nodils ātrāk un tāpat būs jāpērk jaunas.

Apgrūtinošos apstākļos jāievēro piesardzība

Kā jau tika minēts, vissezonas riepas ir kompromiss starp vasaras un ziemas riepām. Tās ir pietiekami drošas un spējīgas normālos apstākļos, bet apgrūtinošos braukšanas apstākļos to veiktspēja un drošība nebūs tik laba kā kvalitatīvām vasaras vai ziemas riepām. Tāpēc, ja ar vissezonas riepām nākas braukt paaugstinātas bīstamības apstākļos, jāievēro piesardzība – jāsamazina ātrums, jāizvairās no straujas bremzēšanas un asiem manevriem, jo bremzēšanas ceļš var būt garāks, kā arī vājāka auto stabilitāte un vadāmība.  Šāda tipa riepas vislabāk piemērotas labi uzturētiem ceļiem pilsētvidē, kur nav liels ātrums un dažādi apgrūtinoši apstākļi.

Kur pirkt labas vissezonas riepas?

Ja ir izvērtēti visi faktori un nolemts, ka vissezonas riepas ir braukšanas apstākļiem un paradumiem piemērots un drošs risinājums, tad jāizvēlas uzticama zīmola un teicamas kvalitātes prece. Ņemot vērā, ka vissezonas riepu sniegums ir pieticīgāks, nevajadzētu taupīt uz kvalitāti un pirkt nezināma ražotāja vissezonas riepas. Tieši kvalitāte lielā mērā nosaka to, cik uzticamas uz ceļa būs vissezonas riepas, tāpēc labāk netaupīt līdzekļus šim vienīgajam riepu komplektam, kam uzticēta drošība uz ceļa visa gada garumā.
Galvenais nosacījums jebkuru riepu izvēlē ir nemainīgs — izvēlēties savām vajadzībām, braukšanas stilam, laika apstākļiem un konkrētajai automašīnai piemērotas riepas. Ātri un precīzi to var izdarīt interneta veikalā RIEPUGARAZA.LV, kur ir viena no plašākajām riepu izvēlēm mazumtirdzniecībā. Sortimentā atrodamas gan uzticamas vissezonas riepas, gan populārāko zīmolu ziemas un vasaras riepas par izdevīgām cenām.