2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Mūžīgais jautājums – kā izveidot laimīgas un noturīgas ilgtermiņa attiecības?

Mūžīgais jautājums – kā izveidot laimīgas un noturīgas ilgtermiņa attiecības?

Cilvēciskas attiecības ir viens no svarīgākajiem mūsu dzīves aspektiem. Ne velti saka, ka cilvēki ir sociālas būtnes. Pie tam romantiskās attiecības un mīlestība ir īpaši nozīmīgas - to kvalitāte lielā mērā ietekmē mūsu vispārējo apmierinātību ar dzīvi un to, cik laimīgi jūtamies ikdienā. Uzaugot Rietumu kultūrā, esam pieraduši pie solījuma, ka kaut kur, tur, ārā ir viens vienīgais, mums paredzētais “īstais cilvēks”. Mēs veltām laiku un pūles, lai viņu atrastu, bet tajā pat laikā, mēdzam uzsākt attiecības ar klusu lēmumu - ja viņš vai viņa neatbildīs mūsu ideālajam standartam, mēs visu pametīsim un meklēsim ko labāku…
Pusaudžu vecumā mēs attiecības uztveram ļoti idealizēti. Mums šķiet, ka tad, kad satiksim īsto cilvēku, viņš pēkšņi izlabos visus mūsu personības trūkumus, mēs papildināsim viņa, un kopā nodzīvosim garu un laimīgu dzīvi, pat īpaši nepiepūloties. Tomēr gan pasaules, gan Latvijas statistika rāda, ka “ilgi un laimīgi” bieži vien beidzas ar šķiršanos. Oficiālajā statistikas portālā sniegtie dati liecina, ka 2019. gadā teju puse no Latvijā reģistrētajām laulībām vēlāk tika šķirtas. Kāpēc gan visu mūžu tik ļoti gaidītais “ilgi un laimīgi” sabrūk un kā uzturēt veiksmīgas attiecības ilgtermiņā?

Mīlestība jāmācās abiem kopā, ne vientulībā

Mūsdienās frāze “mīlestība pret sevi” un ideja, ka mēs varam veidot kvalitatīvas attiecības vienīgi tad, kad iemācīsimies mīlēt paši sevi, ir ļoti plaši izplatīta. Nereti nākas dzirdēt, ka attiecības beidzas ar vārdiem “man joprojām jāstrādā pašam ar sevi” vai “man vispirms jāiemācās mīlēt sevi” un citiem līdzīgiem Izteikumiem. Populārā psihoterapeite, daudzu grāmatu un bestselleru autore, pazīstama arī kā mūsdienu mīlestības guru – Estere Perela – uzskata, ka tas nav pareizi. “Mēs nevienu nevaram iemācīties mīlēt vienatnē,” skaidro psihoterapeite.
Tā vietā, lai censtos izveidot sevis ideālo versiju, jāmācās pieņemt gan sev, gan otram piemītošās nepilnības un trūkumi. Nav jābaidās būt ievainojamam un to izrādīt – tas attiecību saikni tikai stiprinās. Mūs vienā vai otrā veidā attiecības ar citiem cilvēkiem ir saistījušas visu dzīvi, tāpēc Rietumu individuālisms, lai arī cik liberāls tas liktos, var vienā mirklī nokaut gadiem būvētās ilglaicīgās attiecības.

Lai attiecības būtu veiksmīgas - jācenšas apvienot kaisli un stabilitāti

Izklausās pēc kā tāda, ko nav iespējams apvienot? Šķiet sarežģīti, bet tas, kā saka Estere Perela, ir galvenais laimīgu un ilglaicīgu attiecību noslēpums. Vienā no viņas populārākajām TedTalks epizodēm ar nosaukumu “Kaisle ilglaicīgās attiecībās”, kuras skatījumi pārsniedz 18 miljonus, psihoterapeite identificē galveno moderno attiecību problēmu – šodien mēs vēlamies no viena cilvēka tik daudz, cik viss ciemats mums agrāk mēdza nodrošināt!
Attiecības un laulība jau sen vairs nav tikai statusa un materiālās labklājības garantija sev un bērniem. Mēs vēlamies drošību, ģimenes saites, pastāvību un romantisku mieru, bet dabiskā vēlme pēc piedzīvojumiem, riska, noslēpumainības un briesmām nekur nav pazudusi. Šajā situācijā attiecības var piedzīvot krīzi - kur rodas mīlestība un tuvums, tur pazūd kaisle. Lai apvienotu šos abus pretējos polus, būs nedaudz jāpacenšas. Pirmais solis varētu būt kādu iekvēlinošu intīmpreču un skaistas apakšveļas iegāde. Ja vēlaties uzzināt vairāk par pikantām rotaļlietām romantisko attiecību uzlabošanai, noklikšķiniet šeit.

Psihoterapeites ieteikumi dzirksteles atjaunošanai

Balstoties uz saviem pētījumiem un pieredzi darbā ar pāriem, E. Perela apgalvo, ka ilgtermiņa attiecībās var radīt vairākus būtiskus mirkļus un situācijas, kas liks mums atkal izjust kaisli pret savu otro pusīti. Lūk, dažas no tām.
Laiks, kas pavadīts atsevišķi ir prakse, kas minēta daudzos rakstos par attiecībām. Ir ļoti veselīgi vismaz nedaudz laika ik pa brīdim pavadīt atsevišķi, lai paspētu pēc otra noilgoties, atkal satiekoties. Kad mēs visu laiku pavadām kopā, mūsu tuvākais cilvēks kļūst par pašsaprotamu mūsu dzīves sastāvdaļu, un atšķirtība dod mūsu smadzenēm iespēju atkal par otru pafantazēt, sapņot par to, kā tiksimies un būsim kopā. Ilgas ir svarīga kaisles sastāvdaļa.
Mēs izjūtam kaisli pret partneri, kad vērojam, kā otrs dara ko tādu, kas viņu patiešām aizrauj. Ikvienam cilvēkam ir nepieciešama sava aizraušanās - hobijs, ar kuru nodarbojoties viņš jūtas pārliecināts un laimīgs. Vienkārši izsakoties, kad mēs redzam, ka mūsu partnerī kvēlo dzirksts, tad cilvēks, kurš šķiet tik pazīstams, uz brīdi kļūst noslēpumains, mēs viņu it kā ieraugām jaunā veidolā. Šādos brīžos starp cilvēkiem rodas erotiska spriedze, kas iedrošina vienam otru no jauna atrast!

Kad partneris mūs pārsteidz - un tām nav jābūt tikai materiālām lietām vai dāvanām. Šajā sadaļā ir iekļauts viss, kas ļauj mums ieraudzīt jaunas mūsu partnera īpašības vai lietas, ko neesam pamanījuši iepriekš. Piemēram, cits ietērps, jauna frizūra, oriģināls joks u.c. lietas. Galvenais šajā kategorijā ir jaunatklājums. Tas palīdz uzturēt kaisli pat ilglaicīgās attiecībās. Lai izdodas!