2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Zāles pļāvēji perfektam mauriņam

Zāles pļāvēji perfektam mauriņam


Foto: freepik.com/ Daraz


Ikviens zina, ka glīts un kopts mauriņš prasa daudz laika un darba – taču tieši akurāts zāliens nereti veido pirmo priekšstatu par nama saimniekiem, kā arī estētisku vidi. Un gandarījums, ko rada skaista piemājas vai publiskā teritorija, ir ieguldīto pūļu vērts. Tiesa, mūsdienās ir iespējams palaist “ganībās” robotu, un tad nebūs pat pūļu – tikai tīrs prieks. Lai būtu vieglāk izvēlēties īsto pļaušanas tehniku, mēs tev pastāstīsim, cik dažādi var būt zāles pļāvēji un to veiktspēja. Lasi tālāk un uzzini vairāk!
 
Kādi mēdz būt zāles pļāvēji

 
Tehnika zāles pļaušanai mūsdienās ir tikpat dažāda, cik paši mauriņi un to saimnieki. Plašajā kvalitatīvas tehnikas klāstā ikviens atradīs sev piemērotāko. Lūk, lielākās zāles pļāvēju grupas un to galvenās priekšrocības:
Mehāniskie

Dabai visdraudzīgākie, jo nevajag nedz degvielu, nedz elektrību, tikai stūmēja kinētisko enerģiju. Labs treniņš garantēts, turklāt šāds zāles pļāvējs ir kluss – derēs “cīruļiem”, kas pļauj brīvdienās agri no rīta, kā arī blīvā apbūvē, kur negribas kaitināt kaimiņus ar lieku trokšņošanu. Šādus zāles pļāvējus īpaši novērtēs zaļā dzīvesveida cienītāji – nekādu izmešu!

Benzīna

Ilgu laiku šie bija populārākie zāles pļāvēji, taču nu tos pamazām no pjedestāla nostumj elektriskie un akumulatora pļāvēji, kas ir klusāki un vieglāki. Taču benzīna zāles pļāvēji ir jaudīgāki, tiem parasti ir virkne papildfunkciju – ir pat pašgājēji, kas nav jāstumj. Tādi īpaši derēs, ja pie pļaušanas darbiem tiek likti pusaudži vai arī tad, ja teritorija ir paliela.

Elektriskie

Jaudīgākie mūsdienās vairs neatpaliek no benzīna zāles pļāvējiem, taču ir klusāki un vieglāki, tāpēc būs piemēroti, ja tuvu dzīvo kaimiņi, kā arī publiskās vietās – pie skolām un bērnudārziem, kur troksnis varētu traucēt. Vienkāršāki apkopē. Ja negribas piņķerēties ar vadiem, lieliska izvēle būs akumulatora zāles pļāvēji.

Roboti

Aizvien populārāki, jo neprasa nekādas pūles un visu padara paši. Būs piemērotāki iekoptu, līdzenu mauriņu pļaušanai. Aizvien biežāk tiek izmantoti publiskajā vidē, samazinot teritorijas uzkopšanai nepieciešamā personāla skaitu. Turklāt zāles pļāvējs robots darbojas klusi un neuzkrītoši, kas svarīgi, piemēram, tūrisma mītnēs un objektos.
 
Kas vēl jāņem vērā, izvēloties zāles pļāvēju



Foto: freepik.com/romanzaiets
 
Lai izvēlētos piemērotāko zāles pļāvēju, jāņem vērā vairāki faktori – tikai ar vienu, visticamāk, nepietiks. Esam apkopojuši svarīgākos:
 
  • Degvielas veids;
  • Trokšņa līmenis;
  • Jauda;
  • Svars;
  • Korpusa materiāls;
  • Iespēja regulēt pļaušanas augstumu;
  • Pašgājēja funkcija;
  • Pļaušanas joslas platums;
  • Zāles savācējgroza tilpums;
  • Nopļautās zāles sasmalcināšanas iespēja.
Visi šie aspekti noteiks arī zāles pļāvēja cenu, kas, protams, ir viens no svarīgākajiem izvēles kritērijiem. Ja pļaušanas tehniku izmantosiet lielākā platībā, bieži un intensīvi, kvalitatīva labi zināmu un pārbaudītu zīmolu tehnika noteikti būs prātīgākā izvēle. Nebūtu patīkami vasaras vidū, kad viss aug griezdamies, palikt bez zāles pļāvēja… 

Zelta likums
 
Kad īstais zāles pļāvējs iegādāts un sācis darbu, der atcerēties zelta likumu, kas palīdzēs uzturēt sulīgu un zaļu mauriņu: eksperti iesaka zāles pļaušanas augstumu noregulēt augstāku. Daudzi uzskata, ka tad būs biežāk jāpļauj, taču patiesībā ir tieši pretēji – īsi nopļauts mauriņš ataug divtik ātri. Turklāt augstāks mauriņš mazāk izkaltīs un kopumā būs veselīgāks.
 
Novēlam gūt prieku no vasaras un arī no neizbēgamā mauriņa pļaušanas darba. Ar labu, kvalitatīvu tehniku tas kļūs vieglāk un ātrāk paveicams! 1a.lv interneta veikalā atrodami zāles pļāvēji visplašākajā izvēlē – izraugieties sev piemērotāko pļaušanas tehniku, un tā kļūs par lielisku palīgu!