2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā rūpēties par ādu acu zonā?

Kā rūpēties par ādu acu zonā?


Salīdzinot ar sejas un ķermeņa ādu, acu zonā āda ir plānāka, maigāka un jutīgāka, tāpēc tā daudz ātrāk reaģē uz apkārtējās vides kairinājumiem, dzīvesveida faktoriem un arī pirmā atspoguļo novecošanās procesus organismā. Lai gan šo iemeslu dēļ par ādu ap acīm vajadzētu rūpēties īpaši aktīvi, realitātē tieši acu zona bieži vien tika atstāta novārtā vai kopta ar nepiemērotiem kosmētikas līdzekļiem. Un tas, protams, rezultējas nepatikā pret to, ko redzam spogulī – krunciņas, ādas sausums, blāvums, tumšie loki, pietūkums. Kā no tā izvairīties un kā pareizi rūpēties par ādu ap acīm?

Attīri acu zonu katru dienu

Viens no pamatnosacījumiem, lai āda ap acīm būtu skaista un veselīga, ir tās attīrīšana no kosmētikas un netīrumiem. Āda ap acīm jānotīra katru dienu, izmantojot acu zonai piemērotus tīrīšanas līdzekļus. Tie ir maigāki un pielāgoti tieši šīs jutīgās zonas vajadzībām. Tajā pašā laikā arī spēj efektīvi noņemt gan dekoratīvo kosmētiku, gan dienas laikā uzkrātos putekļus un netīrumus. Jāatceras, ka acu zonas tīrīšana jāveic ļoti maigam kustībām, bez beršanas. Vislabāk uzlikt tīrīšanas līdzekli uz vates spilventiņa, piespiest to acīm un nedaudz nogaidīt, kamēr tas iedarbojas, lai ar maigām kustībām pēc tam noņemtu visu lieko. Acu zonas attīrīšana jāveic arī tad, ja nelieto acu dekoratīvo kosmētiku.

No rīta – mitrinošs acu krēms ar SPF

Āda ap acīm ļoti ātri zaudē mitrumu un elastību gan iekšējo un ārējo faktoru ietekmē, gan tāpēc, ka ādai šajā zonā ir vēl kāda īpatnība – tajā nav tauku dziedzeru. Tāpēc ir ļoti būtiski regulāri rūpēties par acu ādas mitrināšanu ar piemērotiem kosmētikas līdzekļiem. No rīta pēc attīrīšanas ir jāuzklāj acu krēms, kas ne tikai ādu bagātīgi mitrinās un uzmundrinās, bet arī aizsargās no saules UV staru kaitīgās ietekmes. Tāpēc acu krēms, serums vai cits līdzeklis ar SPF ir laba izvēle, kas sniegs pilnvērtīgu aizsardzību. 

Nereti tieši acu zona tiek nepelnīti aizmirsta, kamēr pārējais ķermenis tiek ieziests ar saules aizsargkrēmu. Bet saules ietekmē paātrinās ādas novecošanās procesi, kā arī dehidrācija, tāpēc par acu zonas aizsardzību ir īpaši jāpiedomā ne tikai pludmalē, bet arī ikdienā, jo seju saules stari sasniedz vienmēr.

Vakarā – kopjošs un atjaunojošs acu krēms

Dienas beigās, protams, kārtīgi jānotīra acu kosmētika. Un pēc tam jāpalutina āda ap acīm ar kopjošiem, atjaunojošiem un mitrinošiem produktiem, kuri palīdzēs novērst pirmās novecošanās pazīmes, uzlabos ādas elastību, veicinās šūnu atjaunošanos, mazinās tumšos lokus un cīnīsies ar citām aktuālām problēmām. Vari izmantot arī acu maskas, serumus un citus koncentrētus līdzekļus papildu kopšanai. Tos gan labāk iegādāties no uzticamiem skaistumkopšanas zīmoliem, nevis improvizēt ar virtuvē atrodamajiem produktiem, jo āda ap acīm un pašas acis ir ļoti jutīgas, tāpēc reakcija nav paredzama.

Izvēlies acu kosmētiku tieši savai ādai

Piemeklējot kosmētikas produktus acu kopšanai, vislabāk izvēlēties tos līdzekļus, kas radīti tieši acu zonai, jo to sastāvs ir vieglāks, labāk iesūcas un ir īpaši piemērots šīs delikātās zonas kopšanai. Otrs faktors, kam pievērst uzmanību – piemērotība tieši tavai ādai. Katram ādas stāvoklis ir individuāls, tāpēc jāizvēlas ādas tipam un problemātikai piemērota kopjošā acu kosmētika. Sortiments šādiem produktiem ir ļoti plašs. Pieejami dažādi līdzekļi krunciņu mazināšanai, elastības uzlabošanai, tumšo loku novēršanai un citai problemātikai. Atliek tikai izvēlēties to, ka šobrīd aktuāls tieši tev. Tāpat arī katrā vecumposmā ādas vajadzības mainās. Ja 20–30 gados pietiks ar mitrinošu acu krēmu, tad pēc 40 noteikti jau vajadzēs produktus, kas cīnās ar pirmajām novecošanās pazīmēm.

Neaizmirsti par kvalitatīvām saulesbrillēm

Lai ikdienā pasargātu ādu acu zonā no saules ietekmes un samazinātu mīmikas krunciņu veidošanos, saulainā laikā neaizmirsti par saulesbrillēm. Kvalitatīvas saulesbrilles aizsargās acu zonu no UV stariem un novērsīs vajadzību samiegt acis, kas ir viens no faktoriem, kurš viedo tā saucamās “vārnu kājiņas” acu kaktiņos. Lai vēlāk nebūt ar tām jācīnās, labāk ir preventīvi parūpēties par to, lai tādas nemaz neveidotos. Elegantas saulesbrilles ir katras sievietes sabiedrotais, kas palīdzēs saglabāt jauneklīgu un skaistu ādu ap acīm daudz ilgāk. Saulesbrilles jāizmanto ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos, kad ir skaidrs laiks un spoža saule.

Arī dzīvesveids būtiski ietekmē acu zonu

Rūpējoties par ādu acu zonā, jāņem vērā, ka tās stāvokli būtiski ietekmē arī dažādi dzīvesveida faktori – uzturs, šķidruma daudzums, kaitīgie ieradumi, miega kvalitāte, vispārējais veselība stāvoklis utt. Šajos jautājumos jāmeklē veselīgs balanss un jāizvairās no pārmērībām, jo tās ātri vien atspoguļosies ne tikai pašsajūtā, bet arī izskatā. Arī tu noteikti zini, cik ātri pēc nogurdinošas dienas vai negulētas nakts parādās tumšie loki un maisiņi zem acīm. Āda ap acīm ir viena no pirmajām, kas norāda uz disbalansu dzīvesveidā. Tāpēc šie jautājumi jārisina kompleksi – jāizvēlas piemērota acu kosmētika un jāsakārto savs dienas režīms.

Kvalitatīva kosmētika acu ādas kopšanai no populāriem zīmoliem pieejama douglas.lv.