2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Ko ņemt vērā, iegādājoties automašīnu?

Ko ņemt vērā, iegādājoties automašīnu?

Automašīnas iegāde ir pietiekami sarežģīts process, kas prasa pievērst uzmanību dažādām niansēm. Auto ir paredzēts kā ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ pirkumam jābūt pārdomātam. Būtisks faktors, protams, ir automašīnas cena, tādēļ liela daļa autovadītāju dod priekšroku mazlietota auto iegādei.

Automašīnas uzturēšanas izmaksas

Bez šaubām, pārdevēja nosauktā auto cena nav vienīgā izdevumu kategorija, ar ko jārēķinās. Būtisks kritērijs ir arī auto uzturēšanas izmaksas - degviela, apdrošināšana, riepu maiņa, tehniskā apskate, ekspluatācijas nodoklis u.c.

Ja auto iegādei tiek noformēts līzings vai kredīts, tad jārēķinās arī ar ikmēneša maksājumiem kredītiestādei vai līzinga kompānijai. Starp citu, jauna auto iegādei var tikt izmantots arī kredīts pret automašīnas ķīlu - ja neplānojat pārdot esošo auto, tas var kalpot kā ķīla jauna spēkrata iegādei.

Auto vēstures pārbaude

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms automašīnas iegādes veiciet tās vēstures pārbaudi.
  • Pārbaude pēc auto reģistrācijas numura ir viens no vienkāršākajiem variantiem, kā iegūt informāciju par Latvijā reģistrētu automašīnu. Šāds pakalpojums pieejams gan Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB), gan Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD);
  • Pārbaude pēc VIN numura sniedz papildu drošību, jo atklāj informāciju par automašīnas tehnisko stāvokli. Tas ir maksas pakalpojums, bet ļauj izvairīties no lielākiem izdevumiem nākotnē.

Auto tehniskā pārbaude

Neuzticieties sludinājuma tekstam un fotoattēliem - vienmēr noskatīto spēkratu apskatiet arī klātienē. Visdrošāk ir veikt auto diagnostiku neatkarīgā auto servisā. Arī tas prasīs finansiālo ieguldījumu, bet sniegs arī lielāku drošību.

Izmēģinājuma brauciens

Lai pārliecinātos, ka automašīna atbilst Jūsu prasībām, dodieties arī izmēģinājuma braucienā. Tā laikā pievērsiet uzmanību ne tikai tam, cik ērti jūtaties pie auto stūres, bet arī dīvainiem trokšņiem un citām niansēm, kas var atklāties braukšanas procesā.
Pārdevēja pārbaude

Pirms darījuma noslēgšanas uzziniet maksimāli daudz informācijas par pārdevēju. Ja iegādājieties auto no privātpersonas, apskatiet viņa sociālo tīklu profilus, kā arī ierakstiet viņa vārdu un uzvārdu google meklētājā.

Ja transportlīdzekli plānots iegādāties auto placī, veltiet laiku tam, lai uzzinātu citu auto pircēju pieredzi un atsauksmes.