2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kāpēc barība bez graudiem ir labākā izvēle jūsu mīlulim?

Kāpēc barība bez graudiem ir labākā izvēle jūsu mīlulim?

Suņu īpašnieki arvien biežāk vēlas, lai suņu barība būtu bez graudiem. Vai šī ir īslaicīga tendence vai izmaiņas, ko diktē jaunākie ieteikumi, ko snieguši zinātnieki, kuri strādā pie optimāla suņu uztura? Vai ikviens suns var ēst barību, kas nesatur graudus, vai arī šī ir tikai alerģiskiem suņiem paredzēta barības grupa? Izlasiet argumentus, kas pamato bezgraudu barības suņiem izvēli.Mūsu polijas zoo veikals piedāvā aizvien daudzveidīgāku klāsu ar bezgraudu suņu barību - šāda veida barību piedāvā gandrīz katrs zoo veikals, un arvien vairāk suņu īpašnieku izvēlas,lai suņu barība būtu bez bezgraugiem.. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, vai graudi suņu barībā ir tikai nevajadzīgs pildviela, vai tomēr tie var labvēlīgi ietekmēt jūsu suņa veselību un attīstību.

Jūsu suns - vilka pēcnācējs

Pirmais un galvenais arguments, lai izvēlētos barību suņiem bez graudaugiem, ir suņu ģenealoģiskā diētiskā izcelsme. Suņi ir tiešie vilku pēcteči, un tie noteikti ir gaļēdāji. Tāpēc gaļai un taukiem jābūt jebkura suņu barība, uzturā pamatelementam. Vienlaikus jāņem vērā, ka savvaļas dzīvnieki apēd iekšas kopā ar liemeni. 

Suns - ne vilks

Sunim un vilkam ir aptuveni 90 % kopīgu gēnu, taču starp tiem joprojām ir 10 % atšķirību, tāpēc to uzturs var nedaudz atšķirties un daudzos gadījumos tam ir jābūt atšķirīgam. Suņa kā mājdzīvnieka ikdienas uzturā papildus gaļai un taukiem ir nepieciešami vitamīni un minerālvielas, kā arī gremošanas šķiedrvielas - pretējā gadījumā sunim var rasties problēmas ar zarnu kustībām.  Visām šīm sastāvdaļām jābūt pareizi sabalansētām - to zina suņu īpašnieki, kas izvēlas BARF barību, - sastādīt pareizo uzturu nav viegli, tāpēc bieži vien labāka izvēle ir gatavā barība suņiem.

Vai graudaugi suņu barībā var kaitēt?

Graudaugi suņu uzturā nav pašsaprotami slikti. Nelielos daudzumos tie ir nekaitīgi un var labi ietekmēt gremošanu - tas ir atkarīgs no šķirnes un pat no konkrētā suņa. Problēma rodas, ja graudus izbaro pārmērīgos daudzumos. Kāpēc? Pirmkārt, tāpēc, ka siekalu amilaze suņiem parādījās tikai nesen. Tas ir enzīms, kas šķeļ ogļhidrātus. Tāpēc suņu barība, kas satur lielu daudzumu graudaugu, labākajā gadījumā var izraisīt gremošanas problēmas - caureju un gāzu, bet sliktākajā - veicināt aizkuņģa dziedzera slimību. Graudaugi var izraisīt arī pārtikas alerģiju un veicināt vēža attīstību. Optimālajam graudaugu daudzumam suņu barībā vajadzētu būt apmēram 10 %, bet ne vairāk kā 20%.
 
Ja varat, izvēlieties barību suņiem, kas nesatur graudus!

Ja jūsu suns labi panes barību bez graudaugiem - galvenokārt, ja viņam nav gremošanas problēmu -, izvēlieties barību bez graudaugiem ko piedāvā ikviens labi aprīkots zoo veikals. Papildus tam, ka, kā minēts iepriekš, graudaugi var negatīvi ietekmēt suņa veselību, suņu barību bez graudaugiem var uzskatīt parasti par kvalitatīvāku. Graudaugi tiek uzskatīti par salīdzinoši lētu pildījumu zemas kvalitātes pārtikas produktiem, tāpēc pārējās tajos izmantotās sastāvdaļas, tostarp gaļa, bieži vien ir zemākas kvalitātes nekā dārgākos produktos izmantotās sastāvdaļas. 

Izvēloties suņu barību, izlasiet tās sastāvu!

Neatkarīgi no tā, zoo veikals piedāvā barību bez graudiem vai ar graudiem, jums rūpīgi jāizlasa tās sastāvdaļas. Visām sastāvdaļām jābūt labas kvalitātes un pareizās proporcijās. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām jābūt suņu barības sastāvdaļu saraksta augšgalā, tām seko tauki. Svarīgākais izvēlēties suņu barību kur ir kvalitatīvs olbaltumvielu avots, t. i., gaļa. Vēlams, lai tas būtu derīgs lietošanai pārtikā, t. i., piemērots arī cilvēku uzturā. Jāizvairās arī no pārtikas produktiem, kas satur lielu daudzumu pildvielu, piemēram, sojas, makaronu, rīsu, graudaugu vai kukurūzas. Pārmērīgā daudzumā tās var būt kaitīgas un labākajā gadījumā kaitīgas jūsu suņa veselībai. 

Kāpēc suņu barība bez graudiem ir dārga?

Izvēloties zoo veikals un suņu barību, jums var rasties iespaids, ka barība bez graudiem ir daudz dārgāka par citu barību. Vai tas tiešām tā ir? Jā un nē. Jā, jo tās parasti tiek ražotas no augstākas kvalitātes gaļas, un tāpēc to ražošana izmaksā dārgāk, tāpēc tās ir jāsalīdzina ar augstākās kvalitātes lolojumdzīvnieku barību. Nē - jo, ja mēs salīdzinām suņu barību,  tad sunim ir jāēd mazāk bez graudaugu barības, lai tas varētu pietiekami daudz apēst. Nekvalitatīvu suņu barību, kas satur daudz pildvielu, sunim ir mazāk kaloriska - tā piepilda kuņģi, bet, lai apmierinātu pieprasījumu, sunim ir jāēd lielāks daudzums. Līdz ar to cenu atšķirības vairs nav tik lielas.
Turklāt ir vēl viens ļoti svarīgs - ja ne pats svarīgākais - aspekts - veselība. Uzturs ir viens no svarīgākajiem aspektiem dzīvnieka aprūpē. Izvēloties augstas kvalitātes sastāvdaļas, suņi dzīvo ilgāk un bauda labāku veselību. Hroniski slima suņa ārstēšanas izmaksas ir milzīgas, tāpēc šajā gadījumā profilakse noteikti ir labāka nekā ārstēšana.