2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Auto logu tonēšana - Ko noderīgi zināt?

Auto logu tonēšana - Ko noderīgi zināt?

Pēdējā laikā satiksmē manāmi arvien vairāk auto ar tonētiem logiem. Tonēti logi piešķir auto ''odziņu'', turklāt tiem ir ne tikai vizuālas, bet arī praktiskas priekšrocības, piemēram, aizsardzība pret UV stariem. Jūsu auto drīzumā plānots tonēt logus? Šajā rakstā esam apkopojuši visu, ko būtu noderīgi zināt!

Noderīgi padomi pirms tonēt auto stiklus

Apdomājiet, kam uzticēt šo darbu - sev vai profesionālim!

Ja ar rokdarbiem esat uz ''Tu'' un vēlaties ietaupīt finanses, auto stiklu tonēšanu varat paveikt paša spēkiem. Tomēr jāņem vērā, ka tas pieprasa ļoti augstu precizitāti, un ir pavisam viegli kļūdīties, tādēļ vairumā gadījumu šis darbs tiek uzticēts profesionāļiem. Ja esat nolēmis auto stiklus tonēt paša spēkiem, apdomājiet divreiz, kam uzticēt šo darbu - ja ar pirmo reizi, darot pašam, neizdosies, nevis ietaupīsiet, bet gan nāksies pārmaksāt. 

Ziniet likumu!

Nav tā, ka drīkst tonēt jebkuru automašīnas stiklu un darīt to tā, kā patīk - tas noteikts arī likumā. Ministru kabineta noteikumu Nr. 295 punkts 3.2. “Stiklojuma stāvoklis” paredz, ka Latvijas Republikā vējstikla tonēšana ar jebkādu plēvi ir aizliegta, savukārt priekšējiem sānu durvju stikliem gaismas caurlaidība nedrīkst būt mazāka par 70%. Pārēj0 auto stiklu tonēšanai ierobežojumu nav. 

Izlemiet, kādu plēvi izmantot!

Ja Jūsu auto stikli pirms tam nav bijuši tonēti, varētu likties, ka visas stiklu tonēšanai paredzētās plēves ir vienādas, tomēr mūsdienās, pateicoties straujai tehnoloģiju attīstībai, plēves pieejamas dažādos toņos un krāsās, turklāt katrai no plēvēm piemīt savas īpašības. Galvenokārt pastāv divi plēves veidi:
  • Krāsota plēve. Šādai plēvei ir noteikta krāsa, taču nav aizsargājošā slāņa. Budžeta variants, kas sniegs vizuālo efektu un pasargās no apkārtējo acīm, taču apkārtējās vides faktoru, tieši saules staru ietekmē salīdzinoši ātri maina krāsu un skrāpējas.
  • Metalizēta plēve. Šāda plēve ir gan tikai vizuāli pievilcīga, gan nodrošina aizsardzību pret karstumu, saules, īpaši UV stariem un skrāpējumiem. 

Dodiet priekšroku kvalitātei! 

Atcerieties, ka pārbaudīt plēvi Jūs varat tikai plēves izvēles procesā, tādēļ ir vērts izvēlēties atzītu pakalpojumu sniedzēju un dot priekšroku kvalitātei. Pirms tiek tonēti Jūsu auto stikli, noteikti izpētiet gan atsauksmes par izvēlēto plēvi, gan pakalpojuma sniedzēju (ja tādu izmantojat)! Dažādu ražotāju plēves mēdz pamatīgi atšķirties, un, vēloties manāmi ietaupīt, bieži vien jau pēc neilga laika pēc stiklu notonēšanas manāma plēves burbuļošana, lobīšanās un izbalēšana.

Auto logu tonēšanas priekšrocības

Kā jau minējām, automašīnas logu tonēšanai ir gan vairākas vizuālas, gan praktiskas priekšrocības. Tās ir:
  • Mazina saules kaitīgo ietekmi
Ar laiku saules stari mēdz nodarīt pamatīgus bojājumus gan auto eksterjeram, gan interjeram, savukārt tonējošā plēve tos aiztur. Īpaši svarīgi, ka kvalitatīva plēve spēj aizturēt UV starus, kas ir ļoti kaitīgi gan auto vizuālajam aspektam, kā arī pasažieru veselībai. 
  • Ļauj ieekonomēt degvielu
Varētu likties absurdi, tomēr tas tā patiesi ir. Aizturot saules stars, tonējošā plēve nodrošina, ka auto salonā nav pārlieku karsts, kā rezultātā gada siltajos mēnešos neprasās ieslēgt auto kondicionēšanas sistēmu. Tādā veidā tiek ieekonomēta degviela - ļoti niecīgi, tomēr gadu gaitā auto stiklu tonēšana atmaksājas.
  • Paaugstina drošības līmeni
Kvalitatīva plēve nodrošina, ka redzamība no auto iekšpuses ir lieliska, savukārt no ārpuses interjers un pasažieri nav redzami. Tādā veidā varat pasargāt auto interjeru un pasažierus no apkārtējo skatieniem un nelabvēļiem, ja salonā aizmirsts kas vērtīgs. 
  • Paaugstina pasažieru komfortu
Tā kā plēve aiztur saules starus, pasažieri jūtas ērtāk, jo spožie saules stari nespīd sejā. Tāpat patīkami, ka tā pasargā no svešiem skatieniem.
Piešķir elegantu un modernu skatu
Daudzi auto īpašnieki izvēlas tonēt logus tieši tādēļ, lai uzlabotu automašīnas izskatu, un patiesi - tonēti logi izskatās ļoti eleganti un moderni. Auto izskatās kā tikko no salona.
  • Paaugstina auto vērtību
Tā kā tonēti stikli sniedz vairākas būtiskas priekšrocības, tie paaugstina auto vērtību. Automašīnas vēstures pārbaude, protams, ir svarīgākais posms, iegādājoties auto, tomēr praktiski pierādījies, ka pircēji ļoti ņem vērā automašīnas pašreizējo izskatu, un pārdot auto ar tonētiem stikliem ir vieglāk.

Auto logu tonēšanas izmaksas

Domājot par tonēšanu, protams, var rasties vēlme ietaupīt, jo ikdienā jau tā pietiek izmaksu, kuras nevar samazināt - automašīnas reģistrācija, degviela, remonti.. Tonēšanas izmaksas tiešā mērā atkarīgas no izvēlētās plēves, darba sarežģītības pakāpes un stiklu izmēriem. Ja stiklu tonēšanu veicat paša spēkiem, darba izmaksas, protams, atkrīt, un tā parasti ir viena no lielākajām izmaksu pozīcijām, jo tas pieprasa augstu koncentrēšanos un precizitāti. Auto stiklu tonēšana pie profesionāļa var izmaksāt vidēji no 50 līdz pat 300 eiro. 

Auto logu tonēšana noteikti ir tā vērta! Tomēr, domājot par auto ekstrām, neaizmirstiet par patiesi svarīgo - auto apdrošināšanu. Pie mums, Octas.lv, pieejama OCTA internetā ātri, ērti un izdevīgi - Jums atliek tikai izvēlēties piemērotāko!