2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vai veļas mašīnas kaitē mūsu drēbēm? Salīdzinām drēbju mazgāšanu ar rokām un veļas mašīnā

Vai veļas mašīnas kaitē mūsu drēbēm? Salīdzinām drēbju mazgāšanu ar rokām un veļas mašīnā

Varētu šķist, ka mūsdienās drēbju mazgāšana ar rokām ir atstāta senā pagātnē. Taču tā nebūt nav. Ir apģērbi, kurus ieteicams mazgāt tikai ar rokām, tāpat arī ir traipi, kuru iztīrīšanai nepieciešams pašam ķerties pie darba. 

Viennozīmīgi atbildēt, kāda mazgāšanas tehnika ir saudzējošāka tavām drēbēm nevar. Jāsalīdzina ne tikai veļas mašīnas un mazgāšanas ar rokām ietekmi uz apģērbu, bet arī to, kā šīs dažādās tehnikas ietekmē arī tavu vai tavu ģimenes locekļu veselību, cik tas ir efektīvi, ekonomiski, un, galu galā, vienmēr aktuāls paliek jautājums par ietekmi uz apkārtējo vidi. 

Tāpēc šajā rakstā izvērtējam, vai tiešām mūsdienīgās veļas mašīnas nekaitē arī delikātiem apģērbiem un, kad tomēr nepieciešams apģērbu izmazgāt pašam. 

Mazgāšana ar rokām 

Delikātu audumu kopšana 

Nopērkot delikāta auduma apģērbu, vilnas izstrādājumus vai smalku apakšveļu, lielākoties, uz pievienotā kopšanas marķējuma tu atradīsi atzīmi par to, ka to nepieciešams mazgāt ar rokām. 

Un ne par velti ražotājs ir norādījis, ka šāds kopšanas veids ir atbilstošākais. Mežģīnes, zīds, smalki adījumi, apakšveļa, plāni un smalki kokvilnas apģērbi prasa daudz uzmanīgāku kopšanu. 

Tie nav paredzēti mazgāšanai kopā ar citiem apģērbiem, jo mazgāšanas cikla laikā saskaroties ar stingrāka auduma apģērbiem, kā arī dažādām cietām detaļām, kā pogas vai rāvējslēdzēji, tie ne tikai var ieplīst, bet arī izstaipās, audums daudz ātrāk zaudē krāsu un saveļas. 

Tāpat jāņem vērā arī tas, ka delikātus apģērba gabalus, kā piemēram vilnas izstrādājumus, nav paredzēts mazgāt ar ierastajiem veļas mazgāšanas līdzekļiem. 

Līdz ar to, neskatoties uz to, ka veļas automāti piedāvā delikātu audumu mazgāšanas programmas, tomēr, ja uz tava apģērba kopšanas marķējuma ir atzīme, ka tas mazgājams ar rokām, tas jāņem vērā. 
Tas nodrošinās to, ka smalkā mežģīņu apakšveļa, vilnas džemperis, zīda blūze vai kāds cits dārgs un īpašs apģērba gabals saglabās savu sākotnējo krāsu, formu un kvalitāti daudz ilgāk. 

Grūti iztīrāmi traipi 

Zāle, ogu un augļu sula, vīns, kafija un citi grūti iztīrāmi traipi ir tie, kurus nepieciešams iepriekš izmazgāt ar rokām. Iepriekš iztīrot traipu ar veļas ziepēm vai kādu citu efektīvāku traipu tīrīšanas līdzekli, pastāv daudz lielāka iespēja tikt vaļā no traipa pilnībā. 

Lai cik moderna būtu tava veļas mazgājamā mašīna, tā nevarēs pilnībā izmazgāt grūti iztīrāmus traipus bez iepriekšējas apstrādes. 

Efektivitāte un ekonomija 

Taču jāatzīst, ka regulāri mazgājot drēbes ar rokām, tiek patērēts daudz vairāk ūdens, kā to patērē veļas mazgājamā mašīna. Modernās veļas mašīnas tiek ražotas īpaši ekonomiskas, līdz ar to, nepieciešams izvērtēt to, vai patiešām apģērbu nepieciešams mazgāt ar rokām. 

Tāpat arī jāatceras par to, ka veļas mazgājamā mašīna ļauj drēbes izmazgāt daudz augstākā temperatūrā, mazgāšanas un skalošanas cikla laikā daudz efektīvāk tiek izskaloti veļas mazgāšanas un skalošanas līdzekļi, līdz ar to tiek novērsti dažādi alerģiju riski. 



Foto: ksenukai.lv 

Drēbju mazgāšana veļas mašīnā 

Lielāka daļa apģērbu tomēr ir paredzēti tieši to mazgāšanai veļas mašīnā. Ne par velti veļas mašīna ir viens mūsdienu lieliskākajiem izgudrojumiem, jo ietaupa mūsu laiku un enerģiju, kā arī līdzekļus. 

Taču, lai tavs apģērbs ilgāk saglabātos kā jauns, atceries par to, ka drēbes ir jāšķiro gan pēc to krāsas, gan auduma, kā arī jāizvēlas apģērbam piemērotākais mazgāšanas cikls. Jāseko līdzi arī tam, lai veļas mašīna nebūtu pārpildīta, jo tāda gadījumā tiek  bojāta ierīce un drēbes netiek kārtīgi izmazgātas. 

Diemžēl lētas veļas mašīnas nespēj piedāvāt visas modernās funkcijas, ko piedāvā dārgāki veļas mašīnu modeļi. Jaunākie modeļi piedāvā daudz dažādas funkcijas, kas izstrādātas, lai apģērbs saglabātu savu kvalitāti pēc iespējas ilgāk. 

Tāpēc sākotnēji ieguldot vairāk, tu ilgtermiņā novērtēsi to, ka samazinās ne tikai ūdens un elektrības patēriņš, bet arī drēbes daudz ilgāk izskatās kā jaunas. 

Samazināts alerģiju risks

Mazgājot drēbes veļas mašīnā tiek mazināti dažādi alerģiju un ādas slimību uzliesmojumu riski. Pielāgojot augstāku temperatūru un izmantojot videi un veselībai draudzīgus mazgāšanas līdzekļus, iespējams daudz efektīvāk atbrīvoties no putekļu ērcītēm un citiem kaitēkļiem, kas uzkrājas apģērbā, gultas veļā, dvieļos utt. 

Žāvētājs 

Pastāv dažādi mīti par to, ka izmantojot žāvētāju drēbes daudz ātrāk nonēsājas. Taču tā nebūt nav. Veļas mašīna ar žāvētāju sniedz iespēju ne tikai rūpīgi izmazgāt drēbes, bet arī tās izžāvēt, tādejādi līdz pat 99% iznīcinot putekļu ērcītes, mikrobus un citus kaitēkļus. 

Turklāt jaunākos žāvētāju modeļos pieejamas pretburzes funkcijas, līdz ar to varēsi aizmirst par drēbju gludināšanu, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc drēbes ātrāk zaudē sākotnējo izskatu. 

Tāpat arī izvēloties piemērotāko žāvēšanas programmu, tu daudz efektīvāk izžāvēsi delikātu apģērbu to pēc iespējas mazāk sabojājot. Mazgājot vilnas džemperi vai kādu citu vilnas izstrādājumu ieteicams to mazgāt ar rokām, taču žāvēt to vēlams tieši žāvētājā, izvēloties atbilstošu programmu. 



Foto: ksenukai.lv 

Kur iegādāties kvalitatīvu veļas mašīnu vai žāvētāju? 

Kvalitatīva un efektīva veļas mašīna ir palīgs katrā mājsaimniecībā. Tāpēc jaunas, kvalitatīvas veļas mašīnas iegādājies interneta veikalā ksenukai.lv!
Šeit atradīsi gan veļas mašīnas, gan veļas mašīnas ar žāvētāju, gan atsevišķi iegādājamus veļas žāvētājus plaša klāstā, tāpēc varēsi izvēlēties ierīci atbilstoši tavām iespējām un vajadzībām. 

Ksenukai.lv iepirkties ir vienmēr izdevīgi, jo, kļūstot par Smart Net kluba biedru, pirkumam iespējams saņemt pat līdz 40% lielu atlaidi.