2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bērnu autokrēsliņi: kas liecina par to, ka nepieciešams iegādāties jaunu?

Bērnu autokrēsliņi: kas liecina par to, ka nepieciešams iegādāties jaunu?

Uzzinot, ka ģimenē gaidāms mazulis, tieši bērnu autokrēsliņš ir viena no svarīgākajām lietām, kas jāsagādā līdz bērniņa piedzimšanai. Jo jau pirmajā braucienā mājup no dzemdību nama, bērniņš jāved vecumam atbilstošā autosēdeklītī.

Autokrēsliņi ir ļoti dažādi, atšķiras drošības funkcijas, ko tie piedāvā, kā arī to cenu diapazons ir gana plašs, līdz ar to izvēle nebūt nav viegla.

Taču, kad pirmais bērnu autokrēsls ir rūpīgi izvēlēts un iegādāts, bieži vien aizmirstam, ka, lai nodrošināto maksimālu autokrēsliņa efektivitāti, tas ir jāmaina ne tikai tad, kad bērns no tā ir izaudzis.

Kādas situācijas un pazīmes liecina, ka nepieciešams iegādāties jaunu autokrēsliņu, – par to lasi raksta turpinājumā!

Svara un auguma atbilstība

Protams, galvenais, kam jāseko līdzi ir tas, lai bērna augums un svars būtu autokrēsliņam atbilstošs. Zīdaiņu autokrēsliņi standartā paredzēti mazuļiem ar svaru līdz 13 kg, līdz ar to, no aptuveni gada vecuma bērnam nepieciešams jauns sēdeklītis.

Pēc pirmā autokrēsliņa nomaiņas, veikalos pieejami bērnu autokrēsliņi līdz aptuveni 12 gadu vecumam. Šajā vecumposmā auto krēsliņi dalās vairākās vecuma un svara kategorijās. Taču, lai ik pāris gadus nebūtu jāiegādājas jauns, ir vērts ieguldīt nedaudz vairāk, un iegādāties universālu un bērna augumam pielāgojamu krēsliņu.

Savukārt bērnu sēdeklīši, kas ir bez atzveltnes un tikai kā paliktnis, paredzēti jau skolas vecuma bērniem. Šeit gan jāatceras, ka šāda tipa bērnu sēdeklis nodrošina daudz mazākas drošības funkcijas un ir vairāk piemērots retiem izbraukumiem ar auto.

Iegādājoties autokrēsliņu, uz tā jābūt norādītai atbilstošajai vecuma un svara kategorijai. Kad bērns no krēsliņa ir izaudzis, obligāti jāiegādājas jauns.

Bērna vecumam neatbilstošs autokrēsliņš ne tikai nepasargās bērnu ceļu satiksmes negadījuma laikā, bet arī rada nepareizu muguras pozīciju sēdus stāvoklī, tādejādi tiek ietekmēta bērna stāja un pareiza mugurkaula attīstība ilgtermiņā.


Foto: 1a.lv

Autokrēsliņa nomaiņa pēc negadījuma

Lielākā daļa autokrēsliņu ražotāji iesaka veikt autosēdeklīša nomaiņu pēc negadījuma vai sadursmes. Pēc ceļu satiksmes negadījuma, arī ja autokrēsliņš ir bijis tukšs, spēcīgas inerces un trieciena gadījumā, pat bez vizuāli pamanāmiem bojājumiem, auto krēsliņa plastmasas konstrukcija un pārējās detaļas tiek vājinātas, rodas mikroplaisas un neredzami bojājumi.

Līdz ar to, cita auto negadījuma laikā, autokrēsliņš vairs nebūs pietiekami drošs, un nespēs izturēt spēcīgu triecienu.

Šī iemesla dēļ neiesaka iegādāties un izmantot jau lietotu auto krēsliņu, īpaši tad, ja krēsliņš ir lietots vairākiem bērniem ilgus gadus.

Autokrēsliņi ar neatbilstošu drošības marķējumu

Autokrēsliņš, kam nav atbilstoša drošības marķējuma, nav izgājis šobrīd Eiropas Savienībā obligātos drošības testus, līdz ar to nav nekādas garantijas, ka tas pasargās tavu bērnu negadījuma laikā.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir derīgi divi drošības marķējumi ECE R44.04 un UN R129. Autokrēsliņu, kas atbilst senākiem drošības marķējumiem vēlams nomainīt.

Jebkāda veida pamanāmi bojājumi vai plaisas

Bojātas, ieplīsušas drošības jostas, plaisas plastmasas konstrukcijā, traucēta jostu sasprādzēšanas mehānisma darbība, kā arī jebkādi citi pamanāmi bojājumi autosēdeklīša pamata konstrukcijā liecina par to, ka ar steigu jāiegādājas jauns.

Arī tad, ja esi konstatējis, ka ir traucēta precīza un stingra ISOFIX sistēmas stiprinājumu darbība, to nepieciešams nomainīt.


Foto:1a.lv

Kvalitatīvi autosēdeklīši 1a.lv

Autokrēsliņi gan zīdaiņiem, gan pirmsskolas un skolas vecuma bērniem plašā klāstā pieejami interneta veikalā 1a.lv.

1a.lv pieejami kvalitatīvi un drošības standartiem atbilstoši bērnu autokrēsli no iecienītākajiem autokrēsliņu ražotājiem, turklāt par vienmēr izdevīgām cenām, jo kļūstot par Smart Net biedru tev ir iespēja iegādāties auto krēsliņu pat ar vairāk kā 40% atlaidi!

Ienāc 1a.lv un parūpējies par sava bērna drošību jau tagad!