2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

KURŠ IR LABĀKAIS SPORTA VEIDS?

KURŠ IR LABĀKAIS SPORTA VEIDS?

Nav noslēpums, ka mūsdienās jebkuram no mums ir plašas iespējas nodarboties ar dažādiem sporta veidiem. Bet vai Tu zini, cik vispār pasaulē ir sporta veidu? Visā pasaulē ir ļoti daudz sporta veidu, precīzāk ap 120 dažādiem sporta veidiem, tādēļ iepazīsimies ar populārākajiem no tiem.

Populārākie sporta veidi Eiropā

Sporta popularitāte dažādās Eiropas valstīs var atšķirties, un šī dažādība bieži ir izskaidrojama ar vēsturiskiem, kulturāliem un reģionāliem notikumiem. Lai gan pasaulē ir vairāk nekā 120 dažādi sporta veidi, jānorāda, ka Eiropā vieni no populārākajiem sporta veidiem ir:

●        Hokejs;
●        Basketbols;
●        Teniss;
●        Futbols;
●        Bobslejs;
●        Vieglatlētika;
●        Volejbols;
●        Skeletons;
●        Golfs.

Vispār organizētā sporta pirmsākumi Eiropā meklējami senajā Grieķijā, kur 776. gadā p.m.ē. tika izveidoti tādi pasākumi kā Olimpiskās spēles. Šīs agrīnās spēles ietvēra dažādas sporta sacensības, un tās notika Olimpijā kā daļa no reliģiskiem svētkiem. Romieši, kurus ietekmēja grieķu kultūra, arī iesaistījās sportā, un popularitāti ieguva tādas aktivitātes kā ratu sacīkstes un gladiatoru sacensības. Varam droši secināt, ka sporta vēsture Eiropā ir dinamiska un turpina attīstīties, atspoguļojot mainīgo sabiedrības attieksmi, tehnoloģiju attīstību un globālo ietekmi, kā arī nevar nepieminēt ietekmi, ko rada sporta likmju totalizatori. Mūsdienās Eiropa ir centrs visdažādākajiem sporta veidiem, un tieši Eiropā tiek rīkotas daudzas starptautiskas sacensības un pasākumi.

Lai gan iepriekš norādīti deviņi vispopulārākie sporta veidi Eiropā, jānorāda, ka tieši divi ir vispopulārākie: futbols un basketols. Bet kurš sporta veids tad ir vispopulārākais Eiropā?

Kurš ir labāks: basketbols vai futbols?

Basketbols ir sporta veids ar salīdzinoši īsu, bet aizraujošu vēsturi, un tā attīstība meklējama 19. gadsimta beigās. Varētu teikt, ka basketbolu 1891. gada decembrī izgudroja doktors Džeimss Neismits, kurš meklēja jaunu iekštelpu spēli, lai saglabātu savus audzēkņus fiziski aktīvus ziemas mēnešos. Viņš izdomāja spēli, pienaglojot persiku grozu pie ģimnāzijas, sienas un izveidojot trīspadsmit pamatnoteikumu kopumu. Pāris gadus vēlāk basketbols ieguva ievērojamu popularitāti un pirmā mūsdienīgā spēle ar pieciem spēlētājiem katrā komandā tika aizvadīta 1897. gadā.

Toties astoņdesmitie un deviņdesmitie gadi bija globāls basketbola “sprādziens”. NBA ieguva starptautisku popularitāti, pateicoties tādiem spēlētājiem kā Maikls Džordans, Maģiskais Džonsons un Lerijs Birds. Līdz ar to arī sporta likmju totalizatori, kā piemēram Vulkanbet, sāka savu attīstības gaitu. Basketbolam Eiropā ir arvien vairāk fanu, un tādām valstīm kā Spānija un Lietuva ir spēcīgas basketbola tradīcijas. Eirolīga ir galvenās basketbola sacensības, kurās piedalās labākās klubu komandas no visas Eiropas.

Savukārt, ja apskatām futbolu, tad futbola vēsture ir garš un sarežģīts stāsts, kas aptver gadsimtus un ietver dažādu spēles formu attīstību dažādās kultūrās. Jau pirms 19. gadsimta tika spēlētas spēles ar bumbu, kura tiek sperta ar kājām, bet mūsdienu futbos sāka attīstīties tieši Eiropā, t.i., britu valsts skolās un universitātēs 19. gadsimtā.

Futbols laika gaitā kļuva par globālu fenomenu, jo starptautiskas sacensības, klubu sacensības un līgas piesaistīja plašu auditoriju visā pasaulē. Šis sporta veids piedzīvoja arī ievērojamu komercializāciju ar sponsorēšanas darījumiem un dažādām ar futbolistiem saistītām precēm. Un tomēr jāsaka, ka futbols ir vispopulārākais sporta veids pasaulē un līdz ar to arī vispopulārākais sporta veids Eiropā.

Eiropas valstīm ir bagātas futbola tradīcijas, un Eiropā atrodas dažas no pasaules prestižākajām futbola līgām. Futbola popularitāte Eiropā ir milzīga, un miljoniem visu vecumu cilvēku nodarbojas ar šo sporta veidu gan amatieru, gan profesionāļu līmenī.