2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Kā efektīvi pārvaldīt kredītus? - 4 noderīgi padomi

Kā efektīvi pārvaldīt kredītus? - 4 noderīgi padomi

Var būt situācija, kad vienlaicīgi noformēti vairāki kredīti pie dažādiem aizdevējiem – lai arī sākotnēji tā var likties laba doma un tādā veidā iespējams risināt radušās finanšu problēmas, vēlāk var rasties dažādas problēmas, kā piemēram sarežģīta kredītu pārvaldība. Savukārt, kad pārvaldīt kredītus kļūst sarežģīti, tad pastāv liels risks saskarties ar daudz nopietnākām problēmām jeb sabojāt kredītvēsturi, tādējādi apgrūtinot savas finanšu iespējas nākotnē un negatīvi ietekmējot dzīves kvalitāti kopumā. Ja arī Jums ir vairāki aktīvi kredīti un vēlaties tos pēc iespējas veiksmīgāk atmaksāt, tad turpiniet lasīt šo rakstu, kurā sniedzam 4 noderīgus padomus, kā efektīvi pārvaldīt kredītus.

1. Plānojiet savu budžetu!

Plānot budžetu vajadzētu ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam, īpaši tiem, kam ir aktīvs kaut viens kredīts, jo tādējādi iespējams izveidot vajadzībām un situācijai atbilstošu finanšu plānu un sasniegt finanšu mērķus, t.sk. veiksmīgi atmaksāt kredītus. Kad Jums būs konkrēts budžeta plāns, tad būs arī skaidrība, kad, kam un cik daudz varat veltīt, lai godprātīgi atmaksātu kredītus.

Sāciet ar visu savu ienākumu un izdevumu apkopošanu! Kad esat apkopojis visus izdevumus, sadaliet tos vairākās kategorijās un seciniet, kurās kategorijās turpmāk varētu mēģināt ietaupīt, lai novirzītu finanses kredītmaksājumu segšanai! Ja, plānojot budžetu, secināt, ka ar esošajām finansēm ir par maz, lai segtu visus izdevumus un veiksmīgi pārvaldītu kredītus, laba doma ir apdomāt papildu ienākumu avotus – iespēju gūt pasīvos ienākumus!

2. Nosakiet kredītu atmaksu kā savu galveno prioritāti!

Kamēr vien Jums ir aktīvs kaut viens kredīts, tā atmaksai jābūt Jūsu galvenajai finanšu prioritātei – teju visus brīvos līdzekļus veltiet tieši kredītu atmaksai, jo strādāt pie citiem finanšu mērķiem varēsiet tad, kad kredīti būs atmaksāti.

Tomēr ņemiet vērā un atcerieties – vēloties atmaksāt kredītu/-us pēc iespējas ātrāk, nekādā gadījumā neizmantojiet jaunu aizdevumu, lai segtu esošo/-s, jo tādā veidā radīsiet neizbēgamu parādsaistību apli, kurā kredītu pārvaldība kļūs daudz sarežģītāka!

3. Apsveriet kredītu refinansēšanas iespēju!

Kredītu refinansēšana ir finanšu pakalpojums, kas paredz esošo kredītu nosacījumu pārskatīšanu pie esošā vai cita aizdevēja. Pretēji populāram uzskatam, ka aizdevēju interesēs ir, lai aizņēmējs nevarētu atmaksāt kredītus un tam rastos finanšu problēmas, patiesībā ikviens aizdevējs ir ieinteresēts kredītu atgūt pēc iespējas ātrāk – šī iemesla dēļ ir vērts sazināties ar esošajiem aizdevējiem, lai izskaidrotu situāciju un, iespējams, vienotos par citiem abpusēji apmierinošiem kredītu nosacījumiem. Ņemiet vērā, ka refinansēšanu iespējams veikt arī pie cita aizdevēja.

Refinansējot kredītus, iespējams izvairīties no nevajadzīgas tiesvedības, laicīgi meklējot alternatīvus risinājumus. Tomēr ņemiet vērā un atcerieties, ka tas nenozīmē, ka refinansēšana izbeigs Jūsu parādsaistības – tā paredz, ka starp aizdevēju un aizņēmēju tiek noslēgts jauns aizdevuma līgums ar jauniem nosacījumiem. Pēc kredītu refinansēšanas vairāku kredītmaksājumu vietā turpmāk jāmaksā tikai viens ikmēneša kredītmaksājums vienam aizdevējam, tādējādi ievērojami atvieglojot kredītu pārvaldību un samazinot budžeta slogu.

4. Apsveriet kredītu apvienošanas iespēju!

Kredītu apvienošana ir finanšu pakalpojums, kas paredz vairāku esošu kredītu apvienošanu vienā, ilgtermiņa aizdevumā. Veicot kredītu apvienošanu, starp aizdevēju un aizņēmēju tiek noslēgts jauns līgums ar jauniem nosacījumiem: jaunu atmaksas termiņu, procentu likmi u.c. Pēc kredītu apvienošanas vairāku kredītmaksājumu vietā turpmāk jāmaksā tikai viens ikmēneša kredītmaksājums vienam aizdevējam, tādējādi ievērojami atvieglojot kredītu pārvaldību un samazinot budžeta slogu.

Kredītu apvienošana var būt risinājums situācijā, kad izrādās, ka esošo kredītu nosacījumi nav izdevīgi un to pārvaldība ir sarežģīta, jo kredītu apvienošana nereti piedāvā izdevīgākus nosacījumus, piemēram, zemāku procentu likmi, tādējādi samazinot kopējo atmaksājamo summu. Tomēr, pirms veicat kredītu apvienošanu, apdomājiet, vai un kādus ieguvumus tā var sniegt tieši Jūsu situācijā – ņemiet vērā un izvērtējiet tādus faktorus, kā apvienojamo kredītu veids un skaits, aizdevuma summa, atmaksas termiņš, ikmēneša kredītmaksājuma apjoms, papildu izmaksas.

5. Kā refinansēt vai apvienot kredītus?

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, kredītu refinansēšana un kredītu apvienošana ērti un ātri iespējama internetā. Lai refinansētu vai apvienotu kredītus, rīkojieties sekojoši:

Izvēlieties aizdevēju! Izvēlieties aizdevēju, pie kura vēlaties veikt kredītu refinansēšanu vai
apvienošanu – tā kā ar izvēlēto aizdevēju var nākties sadarboties vairāku gadu garumā, pirms tam ieteicams apskatīt citu cilvēku atsauksmes. Tāpat nebaidieties sazināties ar aizdevēju, lai uzdotu visus sev interesējošos jautājumus.

Aizpildiet pieteikuma formu! Aizpildiet kredītu refinansēšanas vai kredītu apvienošanas pieteikuma formu, kas atrodas aizdevēja mājaslapā. Pieteikuma formā būs nepieciešams norādīt informāciju par sevi un saviem ienākumiem, un tās aizpildīšana prasīs aptuveni 5 minūtes Jūsu laika.

Sagaidiet, kamēr aizdevējs izvērtē Jūsu pieteikumu un sagatavo Jums individuālu piedāvājumu! Atkarībā no izvēlētā aizdevēja un Jūsu situācijas, kredītu refinansēšanas vai kredītu apvienošanas pieteikuma izvērtēšana var prasīt līdz 1 stundai. Kad aizdevējs būs sagatavojis Jums individuālu piedāvājumu, viņš sazināsies ar Jums, lai informētu par savu lēmumu un turpmākiem soļiem.

Ja piedāvājums apmierina – parakstiet līgumu! Ja aizdevēja sagatavotais piedāvājums Jūs apmierina, varat parakstīt aizdevuma līgumu. To varēsiet izdarīt attālināti, izmantojot eParaksts.

Kredītu refinansēšana, kredītu apvienošana, kredītlīnija un citi aizdevuma veidi dažādām vajadzībām un situācijām pieejami Sefinance.lv. Ienāciet un noskaidrojiet savas iespējas – sagatavosim Jums individuālu piedāvājumu, kā arī vajadzības gadījumā piemeklēsim Jūsu situācijai labāko risinājumu, kas var palīdzēt atvieglot esošo kredītu pārvaldību. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums internetā ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtējiet aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atstājiet komentāru