2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Skaidu plāksne – kas ir jāzina par šo daudzpusīgo materiālu?

Skaidu plāksne – kas ir jāzina par šo daudzpusīgo materiālu?

Ēkas siltināšanā vienlīdz svarīga ir ne tikai kvalitatīvu siltināšanas materiālu izvēle, bet arī atbilstošu stiprinājumu un papildus materiālu izmantošana, kas palīdz veikt siltināšanas darbus bez defektiem, veicinot siltumizolācijas efektivitāti un ilglaicīgumu. Skaidu plāksne ir daudzpusīgi pielietojams materiāls, kas var noderēt telpu siltināšanas darbos.

Kas ir skaidu plāksne?

Viens no visplašāk būvniecībā izmantotajiem materiāliem ir skaidu plāksnes. Šie būvmateriāli ir blīvāki, izturīgāki un lētāki nekā citi no koksnes pārpalikumiem izgatavotie materiāli.
Skaidu plāksnes tiek izgatavotas no sasmalcinātām koka skaidām un sveķiem, tās presējot zem augsta spiediena. Atšķirībā no kokšķiedru plāksnēm, kas nodrošina labu siltuma un skaņas izolāciju, skaidu plāksnes tiek izmantotas nenesošu konstrukciju veidošanā un apdares darbos, lai izlīdzinātu virsmas un veidotu papildus izolācijas slāni. 

Kādas ir skaidu plākšņu īpašības?

Visbiežāk skaidu plākšņu struktūra tiek veidota trijos slāņos, no kuriem vidējo veido rupji sasmalcinātu skaidu frakcija, bet ārējos slāņus – smalki saberztas skaidas un papildus pārklājumi. Tādēļ skaidu plāksnes ir izturīgs un stabils materiāls, kuru minimāli ietekmē gaisa mitruma un temperatūru izmaiņas. To ir viegli apstrādāt un ērti izmantot sienu vai grīdu izlīdzināšanai, radot arī papildus slāni siltuma un skaņas izolācijai. Turklāt, ir jāņem vērā tas, ka skaidu plāksnes ir piemērotas slodzes samazināšanai nesošo konstrukciju pārsegumos.

Cik dažādas var būt skaidu plāksnes?

Atkarībā no skaidu plākšņu veida, kas ir atkarīgs no to izgatavošanā izmantotajām sastāvdaļām un ražošanas tehnoloģijām, tās var izmantot jumtiem, sienām, griestiem un grīdām gan mitrās, gan sausās iekštelpās. Tādēļ būvmateriālu veikalos ir pieejamas dažāda izmēra un biezuma:
  • Standarta skaidu plāksnes ar vai bez spundes;
  • Mitrumizturīgas skaidu plāksnes;
  • Skaidu plāksnes apdares darbiem ar dekoratīvu lamināta pārklājumu.

Kā izvēlēties piemērotākos papildmateriālus siltināšanas darbiem?

Izvēloties papildus materiālus virsmas izlīdzināšanai pirms siltumizolācijas uzstādīšanas un apdarei, ir jāpievērš uzmanība materiālu saderībai – piemēroti būs materiāli ar līdzīgām gaisa un mitruma caurlaidības īpašībām.

Uzņēmumus Vides Tehnika ir specializējies ilgtspējīgos un efektīvos siltumizolācijas risinājumos no augstas kvalitātes būvmateriālu piegādes līdz projektēšanai un uzstādīšanai. Vairāk par pieejamajiem siltumizolācijas un būvniecības materiāliem atradīsiet mājas lapā www.videstehnika.lv.