2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

 Virkne organizāciju aicina izvērtēt amatpersonu atbildību pēc sievietes slepkavības Jēkabpils novadā

Virkne organizāciju aicina izvērtēt amatpersonu atbildību pēc sievietes slepkavības Jēkabpils novadā

Vairākas organizācijas vērsušās pie politiķiem un prokuratūras, lūdzot izvērtēt amatpersonu atbildību un esošo regulējumu par varmācības novēršanu pēc sievietes noslepkavošanas Jēkabpilī, vēsta resursu centra sievietēm "Marta" politikas koordinatore Beata Jonite.

Centrs "Marta" kopā ar krīžu un konsultāciju centru "Skalbes", centru "Dardedze", mācību centru "MKB" un Latvijas Bērnu Labklājības tīklu vērsies pie atbildīgajām iestādēm, vēršot uzmanību uz to, ka sievietes slepkavību Jēkabpilī pastrādājušas Leons Rusiņš jau ir bijis policijas redzeslokā un pret bija 19 aktīvi izmeklēšanas procesi. Organizācijas ir neizpratnē par šādas situācijas pieļaušanu Latvijā, ņemot vērā, ka jau tagad pastāv mehānismi brīvības atņemšanai par pagaidu aizsardzības pārkāpšanu, cietušās vajāšanu un atteikšanos apmeklēt rehabilitāciju, kas paredzēta varmākām.

Organizācijas aicina iestādes savas kompetences ietvaros noskaidrot notikušā apstākļus varmākas sodīšanai, kā arī vērtēt iesaistīto atbildību turpmākai novēršanas politikas plānošanai.
Tāpat tās lūdz informēt, kā un kad tiks izvērtēta visos 19 procesos iesaistīto amatpersonu atbildība par sievietes uzklausīšanu un fiziskās drošības izvērtēšanu pie ilgtermiņa vajāšanas un kāds normatīvais regulējums nav paredzējis atbilstīgu rīcībspēju sievietes aizsardzībai.

Organizācijas vēlas arī zināt, kā izskaidrojama nepietiekamība esošajam regulējumam par aizturēšanu, apcietinājuma piemērošanu, sodīšanu par vajāšanu un vardarbības veicēju kursu neapmeklēšanu, ko nosaka attiecīgais krimināltiesiskais regulējums.

Vienlaikus tās vēlas noskaidrot, pie kādas atbildības saucamas amatpersonas, kas ilggadēji ar aktīvām darbībām ir novērsušas Eiropas padomes konvencijas pret vardarbību pret sievietēm, vardarbību ģimenē, tai skaitā Stambulas konvencijas ratifikāciju, lai tieši šādus gadījumus novērstu, veidojot efektīvu sieviešu tiesību aizsardzības sistēmu, kādas acīmredzami Latvijā joprojām nav.

Vēstule nosūtīta Saeimai, Ministru kabinetam, Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijai, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas frakcijai, Valsts policijai un Latvijas Republikas prokuratūrai.

Kā ziņots, šodien pie Ministru kabineta paredzēts pikets "Nāves iemesls: sieviete", pieprasot rīcību saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā, kā arī politisku atbildību par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

Piketu rīko centrs "Marta", organizācijas "Sievietei paveicās" un "Protests", kas uzskata, ka valdība nav spējusi noteikt cīņu pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē kā politisko prioritāti Latvijā, un ir laiks to mainīt.

Tāpat vēstīts, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

Komentāri (0-2/2)

  • Novērojums
    26.04.2023 09:03
    Mums ir likumi, kurus nepildot sanāk ziepes! Un pieņemot jaunus likumus, kurus arī nepildīs - nekas nemainīsies!
    Kamēr strādās pēc likuma burta, nevis gara - nekas nemainīsies!
  • Citi raksta
    25.04.2023 15:53
    Ja Leons Rusiņš būtu notverts un ieslodzīts, ja tiesa un policija būtu darījusi visu iespējamo un pat mazliet vairāk nekā iespējams, sieviete būtu dzīva.
    Bet šoreiz tiesa bezdarbībā (vai mazdarbībā) vaino policiju, policija - tiesu. “(..) tiesa ir veikusi visas procesuālās darbības, lai nodrošinātu tiesvedībā esošo krimināllietu izskatīšanu, diemžēl Valsts policija nav veikusi nepieciešamās procesuālās darbības,” par tiesvedībā esošajām Rusiņa lietām raidījumam “De facto” raksta Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja Līga Ašmane. Savukārt policija brīnās, ka tiesa nevērsās pret Rusiņu tad, kad viņa atrašanās vieta bija zināma, proti, kad viņš atradās cietumā.

Atstājiet komentāru