2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Vēl viena persona iesaistīta KNAB izmeklētajā lietā par iepirkumu CVK, kurā iesaistīts arī Jēkabpils uzņēmums

Vēl viena persona iesaistīta KNAB izmeklētajā lietā par iepirkumu CVK, kurā iesaistīts arī Jēkabpils uzņēmums

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) organizētu iepirkumu iesaistīta vēl viena persona, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB.

Pagājušā gada nogalē KNAB paziņoja, ka lietā ir desmit personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību. Tagad LETA noskaidroja, ka izmeklēšanas gaitā vēl vienai personai ir tiesības uz aizstāvību, taču netiek atklāts, vai tā ir amatpersona vai privātpersona.

KNAB šajā kriminālprocesā aizvien veic pirmstiesas izmeklēšanu. Izmeklējamo iespējamo noziedzīgo nodarījumu juridiskā kvalifikācija pagaidām nav mainīta.
Jau ziņots, ka kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar CVK organizētu iepirkumu 2021.gadā. KNAB aģentūru LETA iepriekš informēja, ka 2022.gada 7.novembrī sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu.

KNAB 22.novembrī īstenoja procesuālās darbības. Tobrīd lietā desmit kriminālprocesā iesaistītajām personām, tostarp, toreizējai CVK priekšsēdētājai Kristīnei Bērziņai un vēl piecām CVK amatpersonām noteikts statuss - tiesības uz aizstāvību.

KNAB toreiz veica procesuālās darbības arī informācijas tehnoloģiju uzņēmumā "SOAAR", kas pēdējos gados uzvarējis apjomīgos CVK un citu valsts iestāžu iepirkumos. Kriminālprocesā figurē uzņēmums un tā valdes loceklis.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Jēkabpils novadā reģistrētais uzņēmums pieder Leonardam Survilo un Renāram Kadžulim. 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 1 118 557 eiro apgrozījumu un 675 055 eiro peļņu. Rādītāji par 2021.gadu patlaban nav pieejami.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka 2021.gada augustā uzņēmums ieguva 91 191 eiro vērtu līgumu CVK iepirkumā par vēlēšanu vadības sistēmas tehnisko pavadīšanu un lietotāju atbalstu 2021.gada Rēzeknes novada domes un Varakļānu novada domes vēlēšanās. Tāpat šajā laikā uzņēmums uzvarēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) rīkotajā konkursā par Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistr darbības nodrošināšanu un tehnisko atbalstu Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās.

Pērn jūnijā uzņēmums ieguva arī 275 370 eiro vērtu līgumu CVK iepirkumā par vēlēšanu vadības sistēmas aktuālo izmaiņu realizāciju, balsošanas un balsu skaitīšanas tehniskā pavadīšanu un lietotāju atbalstu 2021.gada pašvaldības domes vēlēšanās.

Aprīlī uzņēmums uzvarēja 154 802 eiro apjomīgā CVK pasūtījumā par vēlēšanu vadības sistēmas aktuālo izmaiņu realizāciju, kandidātu sarakstu un vēlēšanu zīmju sagatavošanas tehniskā pavadīšanu un lietotāju atbalstu 2021.gada pašvaldības domes vēlēšanās.

Arī 2020.gadā uzņēmums ieguva apjomīgus līgumus CVK un PMLP pasūtītos iepirkumos saistībā ar vēlētāju reģistrāciju un vēlēšanām. Apjomīgi līgumi arī iegūti CVK pasūtītajos iepirkumos 2019. un 2018.gadā.

2021.gadā "SOAAR" un vēl citi uzņēmumi uzvarēja Valsts reģionālās attīstības aģentūras rīkotajos daudzmiljonu iepirkumos.

Komentāri (0-1/1)

  • Ferdinands
    25.09.2023 19:09
    Cerēsim, ka kadžulim neizdosies izvairīties no atbildības. Pelnījis par visiem 100%

Atstājiet komentāru