2024.gada 24. jūnijs

Jānis

Ekspertu darba grupa atzīst nepieciešamību pēc koordinētiem risinājumiem poligona "Sēlija" attīstībai

Ekspertu darba grupa atzīst nepieciešamību pēc koordinētiem risinājumiem poligona "Sēlija" attīstībai

Aizsardzības ministrijas vadītā starpinstitucionālā darba grupa atzinusi, ka ir nepieciešami koordinēti risinājumi poligona "Sēlija" attīstībai, informē  Aizsardzības ministrija. 

Piektdien Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Aivara Puriņa vadībā tika aizvadīta militārā poligona "Sēlija" attīstībai veltītās starpinstitucionālās darba grupas sanāksme, kurā tika apspriesti poligona izveides darbi. Sanāksmes laikā tika apspriests progress militārajam poligonam atvēlētās teritorijas sagatavošanā, sākot atmežošanu uz valstij piederošās zemes aptuveni 450 hektāru platībā. Tāpat tika pārrunāti un koordinēti turpmākie darbi saskaņā ar projekta īstenošanas pirmās izpildes grafiku.

Darba grupā valdīja vienota izpratne, ka ir nepieciešami koordinēti risinājumi, lai projekts sekmīgi virzītos uz priekšu, tāpat sanāksmē īpaša uzmanība tika pievērsta satiksmes infrastruktūrai, tostarp Daudzevu un Sunāksti savienojošā ceļa rekonstrukcijas plāniem.

Darba grupas sastāvā savus pārstāvjus deleģējusi Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Iekšlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Satiksmes ministrija, Veselības ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Zemkopības ministrija, kā arī Aizkraukles novada pašvaldība un Jēkabpils novada pašvaldība.

Jau ziņots, ka 2023.gada 22.jūnijā Saeima pieņēma Militārā poligona "Sēlija" izveides likumu, nosakot tā atrašanos Jēkabpils un Aizkraukles novadu teritorijās, kā arī piešķirot tam nacionālo interešu objekta statusu.

Poligona attīstība 25 605 hektāru platībā tiek plānota tā, lai maksimāli neskartu privātīpašnieku tiesības un iedzīvotāju kustības brīvību - lielākā daļa poligona ir plānota mežu īpašumos.

Tāpat ziņots, ka atbilstoši militārā poligona attīstības plāna pirmās kārtas izpildes grafikam, valstij piederošajās teritorijās uzsākti pirmie atmežošanas darbi 450 hektāru platībā.

Līgums par meža platību atmežošanu noslēgts ar AS "Latvijas valsts meži", kas darbus veic saskaņā Meža likumu, tam saistošajiem Ministru kabineta noteikumiem, kā arī Valsts meža dienesta sniegtajiem apliecinājumiem.

Līdzās atmežošanai militārajam poligonam paredzētajās teritorijās "Latvijas valsts meži" veic arī uzturēšanas darbus citās blakus esošajās valsts mežu platībās atbilstoši uzņēmuma apsaimniekošanas plāniem.

Atstājiet komentāru