2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Saslimstība ar ērču encefalītu Jēkabpilī - zemāka nekā valstī kopumā

Saslimstība ar ērču encefalītu Jēkabpilī - zemāka nekā valstī kopumā

Šodien tiek atzīmēta Pasaules Veselības diena, kas šogad veltīta posmkāju pārnēsāto infekcijas slimību novēršanai, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā.

Veselības dienas sauklis ir "Mazs kodiens, liels drauds". Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka katru gadu vairāk nekā miljards cilvēku inficējas ar kādu no posmkāju pārnēsātām slimībām, bet vēl miljons no tām mirst. Posmkāji pārnēsā tādas slimības kā malāriju, Denges drudzi, šistosomiāzi un citas.

Latvijā būtiskākās posmkāju pārnēsātās slimības ir ērču encefalīts un Laimas slimība, ar kurām var inficēties pēc ērces piesūkšanās, skaidro SPKC speciālisti.

Pēdējo gadu laikā saslimstība ar encefalītu un Laima slimību Latvijā gan ir mazinājusies. Speciālisti to skaidro ar vakcinācijas aptveres palielināšanos un pieaugošajām iedzīvotāju zināšanām par ērču pārnesto infekcijas slimību profilaksi.

Pērn Latvijā ar ērču encefalītu slimojuši 454 cilvēki, kas ir par 270 gadījumiem mazāk nekā gadu iepriekš. Bērnu vidū saslimstība mazinājusies no 53 gadījumiem 2011.gadā uz 41 gadījumu 2013.gadā. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piedāvā iepazīties ar Latvijas pašvaldību veselības profiliem

Jēkabpils pilsētas veselības rādītāju apkopojums rāda, ka Jēkabpilī ir  zemāka saslimstība ar Laima slimību un ērču encefalītu nekā vidēji Latvijā (2012. g. – attiecīgi  par 77% un 33%).

Saslimstība ar Laima slimību Jēkabpilī ir zemāka nekā vidēji valstī. 2010. g. un 2011. g. pat nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums, 2012. g. – 2 gadījumi, 2013.g. - 2 gadījumi.

Saslimstība ar ērču encefalītu pēdējos trīs gados ir svārstīga, saglabājoties zemākai nekā vidēji Latvijā, 2013.gadā Jēkabpilī nav bijis neviens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu. 2010. g. – 2 gadījumi, 2011. g. –1 gadījums,  2012. g. – 3 gadījumi.

 

Ar Laimas slimību Latvijas iedzīvotāji pēdējo divu gadu laikā ir slimojuši apmēram divas reizes mazāk nekā ar ērču encefalītu. 2013.gadā šī slimība reģistrēta 265 reizes, kas ir par 111 gadījumiem mazāk nekā gadu iepriekš.

SPKC atgādina, ka ērču encefalīta būtiskākais profilakses pasākums ir vakcinācija, bet vakcīna pret Laimas slimību patlaban vēl nav izstrādāta, un, arī to pārslimojot, pilnvērtīga imunitāte neveidojas.

Atstājiet komentāru