2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Šodien atvadāmies no mūžībā aizgājušā Jēkabpils Goda pilsoņa Antona Zazerska

Šodien atvadāmies no mūžībā aizgājušā Jēkabpils Goda pilsoņa Antona Zazerska

Šodien atvadāmies no Jēkabpils Goda pilsoņa, bijušā ilggadējā Krustpils pamatskolas direktora Antona Zazerska. Atvadīšanās notiks pulksten 12.00 Jēkabpils pilsētas kapličā.
 
Izglītības darbinieks un pedagogs, vēsturnieks un novadpētnieks, bijušais un ilggadējais Krustpils pamatskolas direktors, Jēkabpils Goda pilsonis Antons Zazerskis mūžībā aizgāja 9.aprīļa rītā.

Jēkabpilī Zazerskis sniedzis būtisku ieguldījumu gan pedagoģiskajā, gan sabiedriskajā darbībā, un 2012.gadā viņa devums pilsētai tika novērtēts ar Goda pilsoņa nosaukumu par mūža ieguldījumu pedagoģiskajā, sabiedriskajā darbā un novada izpētē. Dzīves laikā Zazerskis saņēmis arī daudzus valsts apbalvojumus, no tiem pēdējais - pērn pasniegtā fonda "Lāčplēsis" Goda zīme.

 

Antons Zazerskis dzimis 1926.gadā Rēzeknes novada Audriņu pagastā piecu bērnu ģimenē. Skolas gaitas sāka Makašānu pamatskolā un, jau mazs zēns būdams, aktīvi darbojās mazpulku organizācijā, ar prieku mācījās un darīja dārza darbus. Turpinot iegūt izglītību, Antons pabeidza Rēzeknes vidusskolu un vēlāk studēja vēsturi Rīgas pedagoģiskajā institūtā.

 

1948.gadā Zazerskis sāka strādāt Nautrēnu vidusskolā, bet no 1952. līdz 1955.gadam bija skolas direktors Cesvaines vidusskolā. Pēc tam darba gaitas turpināja Rēzeknē un Aglonā. No 1966.gada līdz 1975.gadam Zazerskis bija Līvānu 1.vidusskolas direktors. Dzīves sarežģītie līkloči no Līvāniem Zazerski atveda uz Jēkabpili, kur 1977.gadā viņš kļuva par Jēkabpils astoņgadīgās skolas direktoru, kurā strādājot tika uzbūvēta jauna skolas piebūve un citas ēkas, labiekārtota un sakopta vide. Vēlāk skola tika pārdēvēta par Krustpils pamatskolu, un tieši šai skolai Zazerskis veltīja lielāko daļu savas darba dzīves - gandrīz 20 gadus, dodot ne tikai savas profesionālās zināšanas un pieredzi, bet ieliekot padarītajā arī savu sirdi un dvēseli.

 

"Izglītība kā patiesa vērtība" - šo principu Zazerskis uzsvēra vienmēr un mācīja arī saviem audzēkņiem. Pēc aiziešanas pelnītā atpūtā viņš turpināja strādāt izglītības jomā - mācīja vēsturi skolēniem Ābeļu pamatskolā un vairākus gadus nostrādāja arī Skultes pamatskolā par skolas direktora vietnieku un vēstures skolotāju. Vēsture un novadpētniecība Zazerskim bija tuva visas dzīves laikā. Viņš mīlēja Latviju un bija savas valsts patriots - atjaunoja Krustpils mazpulku, bija mazpulku vecbiedrs. Arī pēdējos gados Zazerskis aizrautīgi darbojās novadpētniecības jomā, izpētot novadu un savas dzimtas ciltskoku. Zazerskis bija arī Otrā pasaules kara dalībnieks, karā tika smagi ievainots.

 

Zazerska vaļasprieks visa mūža garumā bija darbošanās savā dārzā, kurā kopā ar sievu stādīti un loloti ne tikai augļu koki un citas dabas veltes, bet arī ziedi - īrisi, lilijas un citi. Viņa audzētās lilijas pirms dažiem gadiem priecēja simtiem puķu mīļotāju izstādē Krustpils pilī, savukārt bibliotēkā tika rīkota viņa audzēto ziedu fotogrāfiju izstāde. Zazerskis bija sabiedriski ļoti aktīvs cilvēks, viņu aizrāva arī ceļošana, fotografēšana un grāmatu lasīšana.

 

Atvadīšanās no Zazerska notiks trešdien, 16.aprīlī, plkst.12 Jēkabpils pilsētas kapličā.

Atstājiet komentāru