2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Šodien sākas ugunsnedrošais periods mežos

Šodien sākas ugunsnedrošais periods mežos

No šodienas Valsts meža dienests izsludinājis mežos ugunsnedrošo periodu. Šogad ugunsdzēsēji glābēji dzēsuši jau 99 meža ugunsgrēkus. Galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir sausās zāles dedzināšana, kad uguns pārmetas uz mežu. Jēkabpils apkaimē pirmais lielākais ugunsgrēks, kas skāra mežu, bija Salas novadā, kur no kūlas bija aizdegusies mežu zemsedze un dega arī mežs.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iedzīvotājiem atgādina, ka ugunskurus aizliegts kurināt mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotas vietas, informēja VUGD preses pārstāve Inga Vetere.

Meža īpašniekiem līdz ar ugunsnedrošā laikposma noteikšanu jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā. Izmantojot īpaši ierīkotās ugunskuru vietas, nedrīkst pieļaut uguns izplatīšanos ārpus vietas teritorijas.

Iedzīvotājiem aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības. Ugunskura vietu var atstāt vienīgi tad, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies. Tāpat aizliegts mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus.

VUGD norāda, ka aizliegts mežā un purvos veikt arī spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības, izņemot tam atbilstoši ierīkotas vietas. Tāpat iedzīvotājiem aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purviem ārpus ceļiem. Izņēmumi pieļaujami tikai gadījumos, ja tas nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai, palīdzības sniegšanai nelaimes gadījumos un meža apsaimniekošanai. Tāpat aizliegts ekspluatēt transportlīdzekļus un citus mehānismus ar bojātu iekšdedzes dzinēja gāzu izplūdes sistēmu.

Iedzīvotāji bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta mežniecību nedrīkst veikt jebkādu dedzināšanu, kas var maldināt uguns novērošanas darba veicējus, radot dūmus.

 

Atstājiet komentāru