2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Sarkanajā Krustā ir iespēja izmērīt asinsspiedienu un noteikt cukura līmeni asinīs

Sarkanajā Krustā ir iespēja izmērīt asinsspiedienu un noteikt cukura līmeni asinīs

Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Jēkabpils nodaļā, Jēkabpilī, Brīvības ielā 258a, kopš rudens strādā pieredzējusi feldšere Gelena Savicka. Viņa pacientus pieņem divas reizes nedēļā otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10.00 līdz 12.00. Sarkanā krusta apmeklētāji pie viņas var izmērīt asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, kā arī bez maksas saņemt medikamentus, kuri tobrīd ir piedāvājumā.

Ar Gelenu Savicku tikāmies vienā no pieņemšanas dienām. Viņa ikvienu sagaida ar smaidu, rūpīgi uzklausa, sniedz padomu. Gelenas Savickas pieredze medicīnā ir bagātīga, feldšeres-akušieres amatā nostrādāts 41 gads, no tiem 26 gadi Jēkabpils poliklīnikā. Mediķa gaitas viņa sākusi tālajā Kazahijā un vēlāk turpinājusi Latvijā.

Gelena Savicka norāda, ka paaugstināts asinsspiediens mūsdienās ir problēma daudziem cilvēkiem, tāpat arī paaugstināts cukura līmenis asinīs. Tāpēc ikvienam ir svarīgi vismaz divas reizes gadā izmērīt šos parametrus. Viņa piebilst, ka katrai no šīm slimībām ir savas pazīmes, kuras novērojot, cilvēkam jāmeklē mediķa padoms un palīdzība. Īpaša uzmanība jāpievērš tiem, kuriem radu lokā ir cilvēki, kas slimo ar paaugstinātu asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs.

Jaunākie apkopotie dati liecina, ka apmēram puse Latvijas iedzīvotāju slimo ar hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, bet tikai 20% no viņiem to apzinās un ārstē. Pērn Latvijā no sirds un asinsvadu slimībām miruši vairāk nekā 16 300 cilvēku.  Mediķi uzsvēr, ka hipertensija ir hroniska slimība, tā nepāriet un ir jāārstē visu mūžu. 

Arī paaugstinātu cukura līmeni asinīs jeb diabētu mēdz dēvēt gan par nopietnu slimību, gan par dzīvesveidu. It kā pretrunīgi, taču diabēts patiešām ir šis gan - gan. Gelena savicka norāda, ka biežāk novērotās pazīmes, kas liecina par saslimšanu ir bieža urinācija, sausa mute un nepārvaramas slāpes, izteikts nogurums, bada sajūta, nervozitāte, uzbudinājums un svara zudums

LSK Jēkabpils nodaļā cukura līmeņa izmērīšana asinīs maksā 83 eirocentus, bet asinsspiediena mērīšana ir par ziedojumiem. Gelena Savicka atzīst, ka pagaidām apmeklētāju nav daudz, jo iespējams, ka cilvēki vēl nezina par šādu pakalpojumu. Ja apmeklējums pieaugs, feldšeres darba diena tiks pagarināta.

autors: Sandra Mikanovska

 

Atstājiet komentāru