2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajai struktūrvienībai - 10 gadi

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajai struktūrvienībai - 10 gadi

2013.gada oktobrī Valsts probācijas dienests svinēja 10 gadu jubileju. Šī gada 1. jūlijā 10 gadu jubileju svin arī Jēkabpils teritoriālā struktūrvienība.
 
 
Probācijas dienests ir radīts, lai sekmētu noziedzības novēršanu valstī. Dienests nodrošina sabiedrībā izciešamo sodu kvalitatīvu izpildi un atslogo pārējo tiesību aizsardzības iestāžu darbu. Dienesta mērķis ir izveidot sistēmu, kurā pastāv gan cietumsodi, gan sabiedrībā izciešamie sodi. Valsts probācijas dienesta izveide ir apliecinājums tam, ka sodīšanas sistēmai mūsu valstī nav atriebības raksturs, ka likumpārkāpējs nav zudis sabiedrībai un ka valsts uzņemas atbildību par savas sabiedrības locekļiem. Latvijas probācijas sistēma tiek veidota, pamatojoties uz citu valstu praksi un ekspertu ieteikumiem: tā ir elastīga un paredz plašu izmantošanu nākotnē.
 
 
Probācijas sistēmas izveide tika plānota pakāpeniski, līdz 2007.gadam aptverot visu Latvijas teritoriju un sākot pildīt aizvien jaunas funkcijas. 2004.gada 1.jūlijā Jēkabpilī sāka darboties Valsts probācijas dienesta struktūrvienība. Kopš 2014.gada 3.februāra VPD Jēkabpils TSV atrodas jaunās telpās Draudzības alejā 9. Šobrīd Jēkabpils TSV strādā 14 darbinieki, kuru kompetencē ir sniegt izvērtēšanas ziņojumu par probācijas klientu; uzraudzīt nosacīti notiesātās, nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotās personas un personas, pret kurām izbeigts kriminālprocess, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības; nodrošināt probācijas programmu izstrādi un licencētu programmu īstenošanu; organizēt kriminālsoda - piespiedu darbs - izpildi; organizēt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - sabiedriskais darbs - izpildi; pārbaudes laikā uzraudzīt personas, pret kurām izbeigts kriminālprocess, tās nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības; organizēt un vadīt izlīgumu kriminālprocesā; uzraudzīt personas, kuras nosacīti notiesātas vai nosacīti pirms termiņa atbrīvotas no brīvības atņemšanas iestādēm.
 
 
Kopš 2013.gada ir mainījusies kriminālsodu politika Latvijā. Krimināllikumā tika ieviesti būtiski grozījumi-arvien mazāk notiesātajām personām tiek piespriesta brīvības atņemšana, aizstājot to ar alternatīviem sodiem-naudas sodu, piespiedu darbu. Kā arī tika ieviests jauns papildsoda veids-probācijas uzraudzība, kas vērtīga ar to, ka VPD amatpersona var pati pieņemt lēmumu par probācijas klientam uzliekamajiem pienākumiem un tie var tikt koriģēti uzraudzības laikā. Pašlaik šis papildsoda veids attiecas tikai uz personām, kas notiesātas par noziedzīgajiem nodarījumiem pret personas tikumību un dzimumneaizskaramību. Pilnā apjomā tas darbosies no 2015.gada janvāra.
 
 
Probācijas sistēma Latvijā attīstījusies strauji- ja, dibinot Dienestu, mēs braucām mācīties uz Kanādu, tad tagad pārņemt mūsu pieredzi brauc Ukrainas, Moldovas un citu valstu pārstāvji. Probācijas sistēmas izveide, ņemot vērā tās lielo apjomu, tiek plānota un attīstīta pakāpeniski, apgūstot un sākot pildīt aizvien jaunas funkcijas. No 2015.gada janvāra Valsts probācijas dienests īstenos elektronisko uzraudzību. Tas nozīmē, ka ar cietumsodu notiesātas personas, kas apņemsies īstenot uzraudzības noteikumus, varēs tikt atbrīvotas pirms termiņa. Elektroniskās aproces plānots uzlikt apmēram 200 personām, kas atbilst īpašiem kritērijiem- ieslodzījuma vietā sasniegušas labus resocializācijas rezultātus, nerada apdraudējumu sabiedrībai, spēj integrēties sabiedrībā (ir darbs, dzīvesvieta, ģimenes atbalsts u.c.).
 
 
2013.gada 27.septembrī Daugavpilī notika svinīgs pasākums, kurā dienesta vadītājs Aleksandrs Dementjevs tikās ar Latgales reģiona VPD TSV pārstāvjiem, lai tos sveiktu VPD 10 gadu jubilejā un godinātu darbiniekus. No Jēkabpils TSV atzinības rakstus par augstu darba kvalitāti un nozīmīgu darba ieguldījumu VPD pamatdarbības nodrošināšanā saņēma Daiga Rubene un Sandra Stivriņa, bet pateicības par augstu darba kvalitāti un nozīmīgu darba ieguldījumu Zanda Prokopenko, Ilze Gregersone un Ināra Koļča.
 
 
Savukārt 2013.gada 3.oktobrī Rīgā Lielajā Ģildē norisinājās jubilejai veltīta konference "Mūsu pieredze rītdienai", kurā piedalījās augstas amatpersonas, ārzemju viesi un kurā VPD Jēkabpils TSV vadītājai Ivetai Vilcānei tika pasniegts Tieslietu Ministrijas Goda Diploms par ilggadēju, godprātīgu un radošu darbu, veicinot tieslietu sistēmas attīstību, kā arī Iveta Vilcāne tika apbalvota ar otrās pakāpes Valsts probācijas dienesta Goda zīmi "Par nopelniem".
 
 
Daiga Rubene,
Valsts probācijas dienesta
Jēkabpils teritoriālās struktūrvienības
Vecākā referente

Atstājiet komentāru