2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils jaunieši pirmie pielaiko profesijas

Jēkabpils jaunieši pirmie pielaiko profesijas

Laikā, kad tūkstošiem Latvijas jauniešu ir jāizvēlas turpmākās izglītības virziens, lai iegūtu sev piemērotu profesiju, Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) piedāvā nepiespiestā un jautrā veidā savus meklējumus sākt ar spēli “Profesiju laikotājs”. Pirmā iespēja sestdien, 24. maijā, bija Jēkabpils jauniešiem, kas apmeklēja Latvijā lielākās ielu kultūras un sporta kustības „Ghetto Games“ pasākumu.

 Interesenti varēja nofotografēties NIID.LV un Profesijupasaule.lv īpaši veidotā fotokabīnē „Pielaiko profesiju”, kas ir daļa no VIAA projekta. Jēkabpilī apmēram 200 jauniešu ļāvās nezināmajam – uzticēja savas profesijas izvēli nejaušībai.

Viņu fotogrāfijas tika ievietotas jautrā karikatūrā, kam ir simboliska nozīme: profesijas izvēlē jaunietim nevajadzētu paļauties uz citu spriedumiem vai nejaušību. Izvēle katram būtu pārdomāti jāizdara pašam. Fotokabīne piedāvāja pilnībā izdomātas profesijas, piemēram, e-pastnieks, kūku notiesātājs, guļošais policists un citas, kuras drīzumā būs apskatāmas http://www.profesijulaikotajs.lv/galerija.

„Šoreiz izmēģinām valsts iestādei netipisku formātu un cenšamies jauniešus uzrunāt tur, kur viņi uzturas un atpūšas. Vēlamies parādīt, ka karjeras izvēle ir svarīgs solis, bet tas var būt arī interesants un aizraujošs. Un nevajag aizmirst, ka šajā izvēles procesā viņi drīkst meklēt palīgus un izpētīt, piemēram, interaktīvo vietni Profesijupasaule.lv vai NIID.LV, kur visas Latvijas izglītības iestādes un aktualitātes ir vienuviet,” informē Aleksandra Joma, Informācijas un karjeras atbalsta departamenta direktore.

„Profesiju laikotāju“ jaunieši varēs izmēģināt arī „Ghetto Games“ pasākumos Ventspilī (10. jūnijā) un Rīgā (augustā). Citādā izpildījumā visi interesenti savu profesiju var meklēt interneta spēlē www.profesijulaikotajs.lv.

Savukārt astoņos kinoteātros visā Latvijā pazīstamā modele un TV raidījuma “TE!” vadītāja Māra Kampernova un „Getto games” pasākumu un TV raidījumu vadītājs Renārs Zeltiņš apmeklētājus aicina sākt domāt par profesijas izvēli un patstāvīgu dzīvi, kurā pašam būs jānodrošina viss savai labsajūtai. Video: http://www.profesijulaikotajs.lv/video.

Atstājiet komentāru