2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Lai spētu piesaistīt darbiniekus, jaunveidojamajā Jēkabpils novada vēlēšanu komisijai palielina atalgojumu

Lai spētu piesaistīt darbiniekus, jaunveidojamajā Jēkabpils novada vēlēšanu komisijai palielina atalgojumu

Jaunveidojamajā Jēkabpils novadā, lai nodrošinātu vēlēšanu iecirkņu komisiju darbu, palielināts komisiju locekļu atalgojums, atklāj novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace.

Viņa stāstīja, ka iepriekš, komisijai darbojoties pilsētā, atrast darbiniekus vēlēšanu iecirkņiem nav bijis problēmu. "Šogad tas varētu būt lielāks izaicinājums, ņemot vērā arī Covid-19 un ierobežojumus," atzina Upmace.

Viņa atzīmēja, ka šogad, izsludinot pieteikšanos uz vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu amatiem, tiks pagarināts pieteikšanās termiņš. Upmace pieļāva, ka lielāks izaicinājums būs atrast darbiniekus pagastos izvietotajiem iecirkņiem.

Jaunveidojamajā Jēkabpils novadā darbosies 32 iecirkņi, un to skaitu nav plānots samazināt. Lai nodrošinātu iecirkņus ar darbiniekiem, jau sākotnēji, uz sēdi sanākot topošā novada deputātiem, lemts palielināt atalgojumu iecirkņu komisiju locekļiem. Katrā no iecirkņiem strādā seši līdz septiņi cilvēki, taču komisijas locekļi būs jāmeklē ar rezervi, lai, piemēram, nodrošinātu iecirkņu darbu gadījumā, ja kādam tiks noteikts Covid-19 sasirgušā kontaktpersonas statuss.

"Ņemot vērā, ka vēlēšanās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī savā pašvaldībā, rēķināmies, ka pilsētai būs lielāka noslodze," atzina novada komisijas vadītāja.

Nākamnedēļ sāksies deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana, un tā notiks klātienē. Taču pati novada vēlēšanu komisija uz sēdēm sanāks attālināti.

Iepriekš Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa vēstīja, ka ir saņemti ziņojumi no kādām pašvaldībām, ka tikai puse no tiem, kuri iepriekš pildījuši šos pienākumus vai agrāk vēlējušies to darīt, ir gatavi iecirkņa komisijā strādāt arī gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Ja pietiekamā skaitā neizdotos nokomplektēt vēlēšanu iecirkņu komisijas, tad pastāv izeja mazināt iecirkņu skaitu, norādīja Bērziņa. Tas gan nebūtu vēlams, jo Covid-19 izplatības riska apstākļos nepieciešams nodrošināt, lai iecirkņos nav drūzmas, skaidroja CVK vadītāja. Vēl pastāv iespēja Saeimai veikt likuma grozījumus, lai atļautu komisiju locekļiem strādāt divās vēlēšanu komisijās.

Kā ziņots, pašvaldību vēlēšanas paredzētas jūnija pirmajā sestdienā. Vēlēšanas nenotiks Rīgā, jo Rīgas dome tika ievēlēta jau 2020.gadā.

Atstājiet komentāru