2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis jau sasniedzis četru metru atzīmi (PAPILDINĀTA)

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis jau sasniedzis četru metru atzīmi (PAPILDINĀTA)

(Pievienota 5.rindkopa)

Pēdējo dienu laikā Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par 90 centimetriem un patlaban ir gandrīz četri metri virs noteiktās atzīmes. Jēkabpils domes priekšsēdētājs un Jēkabpils pilsētas un novadu apvienotās ārkārtas situāciju komisijas priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka patlaban ledus sega klāj Daugavu visā pilsētas un arī bijušā Jēkabpils rajona teritorijā un ledus iešana nav novērota.

“Ledus iešana ir sākusies Baltkrievijā, savukārt Daugavā pie Krāslavas Ūdrīšu pagastā tas tika spridzināts. Ūdens līmenis strauji ceļas arī pie Daugavpils. Es prognozēju, ka ledus iešana Daugavā sāksies līdz trešdienai,” saka Leonīds Salcevičs.

Viņš piebilda, ka visi atbildīgie dienesti ir gatavi steigties palīgā, ja sāksies plūdi. Rīt pulksten 10.00 Jēkabpils domē pulcēsies operatīvie dienesti, lai vēlreiz pārrunātu un apliecinātu gatavību rīkoties, ja sāksies plūdi.

Leonīds Salcevičs sacīja, ka, pēc viņa domām, šogad Daugavā ūdens līmenis būs augsts, bet pilsētā plūdu nebūs, ko nevarot teikt par Dunavu. Tur, visticamāk, applūdīs palienes, lauki un arī, iespējams, mājas.

Šodien ap plkst.15, ūdens līmenim Daugavā pie Daugavpils sasniedzot 3,14 metru atzīmi, ledus upē aiz Vienības tilta sakustējies. Kopš rīta sešās stundās ūdens līmenis Daugavā cēlies par 30 centimetriem. Tā kā ūdens līmenis Daugavā pie Piedrujas un Krāslavas aizvadītajā diennaktī pieaudzis par aptuveni metru, līdzīga ūdens līmeņa paaugstināšanās šajā diennaktī sagaidāma arī pie Daugavpils.

Ledus iešana Daugavā novērota Baltkrievijā no Piedrujas līdz pat Latvijas robežai, pie Polockas šodien bijis ledus sastrēgums. Neskatoties uz sniega segas biezuma samazināšanos Latvijas teritorijā, vislielākos palu draudus rada kūstošais sniegs Baltkrievijā un Krievijā, kur sniega segas biezums ir iespaidīgs.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi informē, ka Daugavā straujākā ūdens līmeņa celšanās pagājušajā diennaktī bija vērojama posmā Krāslava - Jēkabpils. Pie Krāslavas tas palielinājies par 123 cm, pie Jēkabpils - par 25 cm. Palienes vēl nav applūdušas, taču hidrologi prognozē, ka tas varētu notikt jau tuvākajās diennaktīs.

Kā norādīja hidrologi, daudzviet upes krastos izveidojušās tā saucamās vaļumjoslas, ūdens krājas uz ledus, tas kļūst trauslāks.

Kritiska situācija ir arī Daugavas pietekās. Ogres upē lejpus meteoroloģiskās novērošanas stacijas izveidojies ledus sastrēgums, kā rezultātā atsevišķas upei tuvākās mājas jau ir applūdušas. Par 12 cm ir pārsniegts kritiskais ūdens līmenis šajā posmā.

Kā sacīja hidrologi, Rīgas HES apkaimē upe ir aizsalusi, un ūdenim, kas nāk no upes augšteces, nav kur palikt.

Sandra Mikanovska

 

Foto: Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru