2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Daugavā pie Jēkabpils sākusies ledus iešana

Daugavā pie Jēkabpils sākusies ledus iešana

Daugavā pie Jēkabpils šodien ap četriem pēcpusdienā sākusies ledus iešana, ūdens līmenis ir aptuveni 4,80 metri virs noteiktās atzīmes. Ledus izgājis lielākajā daļā upes, atseviškas vietas vēl sedz ledus sega.

Ledus šodien nedaudz izkustējies arī Daugavas pietekā Sakā apmēram no Jēkabpils robežas līdz Gravāniem. Tāpat arī nelielā posmā ledus izgājis Daugavā pie Dignājas un uz Dignājas un Ābeļu pagasta robežas, kā arī atseviškos posmos lejtecē pirms Lašiem. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis iepriekš prognozeja, ka ledus iešana Daugavā varētu sākties, kad ūdens līmenis būs sasniedzis to līmeni, kāds bija upes aizsalšanas brīdī, proti,4,80 -  4,90 metrus virs noteiktās atzīmes.

Šodien pašvaldības operatīvo dienestu sanāksmē vēlreiz pārrunāti visi veicamie darbi, gatavojoties iespējamajiem plūdiem. Raščevskis sacīja, ka plūdu draudus var radīt situācija, ja upes gultne ir pilna ar sasalušiem vižņiem. Diemžel operatīvajiem dienestiem neesot informācijas, kāda izveidojusies situācija. Taču 2007.gada pieredze, kad upes gultne bija piedzīta ar vižniem un tie bija sasaluši līdz pat 2,70 metru augstumam zem ūdens, tas radīja plūdus. Ja šogad ir līdzīga situācija, tad plūdi neizbēgami, savukārt, ja vižnu upes gultnē nav, tad ledus izies viegli un ātri, tā uzskata Jānis Raščevskis.

Viņš arī piebilda, ka visiem atbildīgajiem dienestiem ir uzdots būt gatavībā, savukārt atbildigajiem par vieonovērošanas kamerām pie Daugavas tilta un citviet, uzdots uzlabot attēla redzamību diennakts tumšajā laikā un nodrošināt visu kameru kvalitatīvu darbību.

Ceļoties ūdens līmenim, ir applūdušas vairāku upju palienes un, turpinot paaugstināties ūdens līmenim, gaidāma arī zemāko palieņu applūšana Daugavā posmā no Daugavpils līdz Vaikuļāniem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Palienes applūdušas Daugavā pie Zeļķiem. Daugavā Latvijas teritorijā straujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās pagājušajā diennaktī novērota posmā no Daugavpils līdz Jersikai, kur ūdens līmenis paaugstinājās par 95 līdz 196 cm. Daugavā Baltkrievijas teritorijā vērojama reta līdz bieža ledus iešana posmā Suraža - Polocka, pie Verhņedvinskas notikusi ledus sakustēšanās.

Hidrologi prognozē, ka tuvākajās dienās Latvijas upēs turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās, atsevišķos posmos iespējamas ūdens līmeņa svārstības. Daugavā posmā Piedruja-Daugavpils un pie Jēkabpils gaidāma ledus iešana.

Sandra Mikanovska

Atstājiet komentāru