2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Marta pirmajā dekādē Jēkabpilī bijis gandrīz sešus grādus siltāks par normu

Marta pirmajā dekādē Jēkabpilī bijis gandrīz sešus grādus siltāks par normu

Marta pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra bija plus 2,8 grādi, un tas ir 5,9 grādus virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu dati.

Ilggadīgo novērojumu dati liecina, ka šī gada marta pirmā dekāde bija otrā siltākā marta pirmā dekāde Latvijas gaisa temperatūras novērojumu vēsturē. Vēl par 0,3 grādiem augstāka ir bijusi 1997.gada marta pirmo 10 dienu gaisa temperatūra, bet visaukstākā marta pirmā dekāde ir bijusi 1987.gadā, tās vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 12,2 grādi.

Laikā no 1. līdz 7.martam diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsniedza normu par pieciem līdz sešiem grādiem, bet 8. un 9.martā - par 7 grādiem. Savukārt vissiltākā diena pirmajā dekādē bija 10.marts, kad vidējā gaisa temperatūra bija pat 10 grādus virs normas. Vakar maksimālā gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā bija plus 13, plus 15 grādi, un šī gada 10.marts bija vissiltākais 10.marts Latvijā gan pēc diennakts vidējās, gan pēc diennakts maksimālās gaisa temperatūras.

Aizvadītā dekāde bija bagāta ar jauniem konkrētās dienas maksimālās gaisa temperatūras rekordiem vairākās meteoroloģisko novērojumu stacijās.

Nokrišņu daudzums pirmajā dekādē bija vien 16% no normas. Nedaudz vairāk - 60 līdz 75% - nokrišņu bija Kurzemes ziemeļu rajonos, tikmēr Austrumlatvijas lielākajā daļā nokrišņu daudzums bija mazāks par 10% no normas. Salacgrīvā, Griškānos un Piedrujā nokrišņu šajā dekādē nebija vispār.

Atstājiet komentāru