2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Pirmo sniegu laika vērotājs prognozē oktobra otrajā pusē

Pirmo sniegu laika vērotājs prognozē oktobra otrajā pusē

Norādes vasarā, pēc kurām var sazīmēt rudeni, liecināja, ka rudens var agri sākties, bet būs garš, pārvarā mitrs un salīdzinoši vēss, savukārt pirmais sniegs gaidāms oktobra otrajā pusē, savā blogā, runājot par tālāko rudeni, prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs.
 
 
Viņš norāda, piemēram, dzeguze beidza kūkot Jāņu laikā un tas liecina, ka rudens atnāks laicīgi. Liepzieds šogad bija neizteiksmīgs un pirmās dzeltenās lapas, kas purva bērzos parādījās jūlija vidū, norāda, ka īsti rudenīgi laika apstākļi iestāsies oktobra vidū. Tad dienas būs rudenīgi vēsas, naktīs nereti salnas un vairāk nokrišņu.
 
 
Šogad raženi zied baltais un sarkanais āboliņš un pīlādžu zari līkst zem ogu svara, novērojis Vilis Bukšs. Tā savukārt ir zīme, ka rudens lielākoties būs nokrišņiem bagāts. Pavasara Māras dienas naktī (25. marts) dažviet bija sals un tas norāda uz to, ka oktobra otrajā pusē var būt arī sniegs, bet laikā ap Andrejiem (30. novembris) var izveidoties arī ziemai raksturīgi laika apstākļi.
 
 
Augusta sākums šogad bija vasarīgi silts pat karsts. Tā ir zīme, ka rudens būs vējains, it īpaši oktobris. Tādās reizēs var būt arī stipras rudens vētras. Labrencis (10. augusts) bija silts un arī naktis laikā ap Uguns dienu (10. augusts) bija siltas. Tāpat arī laiks Bērtulī (24. augusts) bija jauks un tas ir apstiprinājums kopumā mērenam un garam rudenim.
 
 
Skudriņas savus pūznīšus sabūvējušas augstus un turpina gatavoties mitram rudenim. Arī kurmji ir aktīvi un tā ir norāde uz to, ka ziemā būs daudz sniega. Varžu šogad daudz un parasti tas ir uz slapju rudeni.
 
 
Ja septembra pirmajā pusē izjūtam aizejošās vasaras siltuma „garšu", tad mēneša otrajā pusē iegājām rudenī. Oktobris kopumā rādās būt ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem. Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris), laika apstākļi būtiski neatšķirsies no laika apstākļiem septembra pēdējā nedēļā. Oktobra otrajā pusē dažviet Latvijas ziemeļos un ziemeļaustrumos dzestrie ziemeļrieteņi atnesīs arī pirmo sniedziņu, bet rudens salnas nokodīs pēdējos šīs vasaras ziedus. Mēneša otrajā pusē līdz ar rudens vējiem būs vairāk arī nokrišņu.
 
 
Novembra pirmā puse paies rudenim atbilstošu, mainīgu laika apstākļu zīmē. Mēneša vidū nokrišņi gan lietus, gan sniega veidā. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un mēneša beigās biežāk sals un Austrumlatvijā sals saglabāsies arī dienas laikā.
 
 
Ja skatās tālāk, tad zīmes pagaidām norāda par mēreni aukstu, bet nokrišņiem bagātu ziemu, prognozē Vilis Bukšs.
 
Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru