2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kādu laiku oktobrī - Veļu, Rudens un Zemliku mēnesī – prognozē laika vērotājs

Kādu laiku oktobrī - Veļu, Rudens un Zemliku mēnesī – prognozē laika vērotājs

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas oktobri prognozē salīdzinoši sausu, tomēr vēsu un ar pirmajām rudens vētrām.


Vērojot zīmes dabā, Bukšs norāda uz sakarību starp sēņu un riekstu ražu un to, kāda būs ziema. Proti, ja rudenī daudz riekstu, bet sēņu raža maza, gaidāma auksta un sniegiem bagāta ziema. Bet, ja oktobrī vēl ir siltas dienas, tad arī Ziemassvētku laiks būšot silts.


Par laika apstākļiem oktobrī varēja spriest jau 16. un 24.augustā, kas liecināja, ka oktobris būs salīdzinoši sauss, bet rudenīgi vēss. Tāpat norises dabā liecina, ka oktobris būs vējains, bet mēneša vidējā temperatūra būs tuvu normai.


Vēl oktobra sākumā gaisa temperatūra pietuvošoties plus 18 grādu atzīmei, nokrišņi būs īslaicīgi, bet no rītiem iespējamas salnas. Mēneša vidū gaidāmas vējainas dienas un vairāk nokrišņu, kas austrumu rajonos varētu būt arī sniega veidā. Uz oktobra beigām esot sagaidāmas pirmās rudens vētras.


Oktobrī var noteikt arī aptuveno ziemas sākumu, norāda Bukšs. Ja pēc 20.oktobra gulbji vēl nav devušies uz pārziemošanas vietām, ziemu ātrāk par Ziemassvētkiem varot negaidīt.

Ticējumi par oktobri

Kāds ticējums saka, kad rudenī vilki kauc, - sācies veļu laiks. Lai arī vilkus vēl nedzird gaudojam, laiks ap Miķeļiem (29. septembris), citviet 9 dienas pirms Miķeļiem, ir Veļu laika sākums. Tas ir laiks, kad nedarīja lielus darbus, piemēram, nekūla labību, jo veļu laikā kulta labība nedīgst. Šis ir laiks, kad senči aicināja viesos savu mirušo tuvinieku dvēseles, pamieloja tās un tad laipni aizraidīja atkal projām. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus noliek pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros). Veļu laiks bija un ir mīklu minamais laiks.


Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja Veļu laiks sākas ar siltu laiku, tad ar aukstu aiziet, un otrādi. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema.


1. oktobrī ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Diena, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Šajā dienā pārceļas no vasaras mājām uz istabām. Ievāc mežrožu augļus. Tā ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.


Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja labi aug atāls, ziemā būs daudz sniega. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz 2. novembrim bez sala un ziema vēla.


8. oktobrī jāvēro laika apstākļi un norises dabā. Ja šajā dienā gaisā lidinās baltas mušas (sniegpārslas), tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja saulains, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, ja no rietumiem – sniegaina.


12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi. Līdz Vecmiķelim jāpabeidz visi lauka darbi, jo tad sniegam un ziemai vārti vaļā.


Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.


14. oktobrī Vecais lapkritis. Kāds 14. oktobris, tāda ziema.


Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema. Ja vējš no austrumiem – auksta ziema.


15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēro vēja virzienus. Tie iezīmē rudens valdošos vējus.


Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – būs agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no rietumiem – mitrs rudens un sniegaina ziema.


28. oktobrī Simjūdis. Tā ir galvenā un daudzviet arī pēdējā Veļu laika diena. Simjūdā ēdienu nevāra. Saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Simjūdā aicina un mielo veļus. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši. Simjūdā dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja.


Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.


Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru