2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Laika vērotāja prognoze Jūnijam - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesim

Laika vērotāja prognoze Jūnijam - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesim

Atbilstoši decembrim, un it īpaši 31. decembrim un 13. janvārim, kas paredz jūniju, tad pirmajam vasaras mēnesim vajadzētu būt vidēji siltam un pārsvarā sausam. Tāpat arī nozīmīgās dienas martā un maijā norāda uz mēreni siltu, bet ne karstu jūniju. Savukārt laika apstākļi Jurģī (23. aprīlī) un tam sekojošās dienās, kas ziemeļrietumu vējā atnesa sniegu un krusu, norāda uz to, ka Zāļu mēnesī jūnijā valdošie būs ziemeļvēji un iespējamas nakts salnas, tā savā blogā prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs.

Jūnija pirmajā pusē caurmērā mērenas vasaras siltums un īslaicīgi nokrišņi. Temperatūra dienas laikā pārsvarā ap plus 20, 23 grādiem. Laikā ap Rudzu dienu (12. jūnijs) dažviet temperatūra var paaugstināties līdz plus 25, 27 grādiem.

Mēneša vidū vairāk dienu kad īslaicīgs lietus, iespējams arī pērkona negaiss, un kļūs vēsāks. Temperatūra dienas laikā ap plus 15, 20 grādiem. Šajā laikā salnu vietās iespējamas arī vasaras nakts salnas. Vēlāk, laikā ap Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs), temperatūra dienas laikā var pakāpties līdz plus 28 un vairāk grādiem. Vietām arī stipri pērkona negaisi.

Jāņu laikā lielākoties saule mīsies ar mākoņiem un mēreni silts. Temperatūra dienas laikā ap plus 18, 22 grādiem. Daudzviet īslaicīgi nokrišņi. Vēlāk, laikā ap Pēteriem (29. jūnijs), laika apstākļi nepastāvīgi. Temperatūra ap plus 18, 23 un daudzviet īslaicīgs lietus, kuru pavadīs arī pērkona ducināšana.

Kopumā jūnijs ar tradicionālas Latvijas vasaras siltumu un nokrišņiem. Vidēji silts, ar mainīgu mākoņu daudzumu. Nokrišņi tuvu normai.

Tālāk sekojošais jūlijs rādās būt silts un pērkoņains, bet augusts varētu izrādīties kā siltākais, saulainākais un sausākais šīs vasaras mēnesis. Tautas gudrība saka, ja vasaras pirmā puse mitra, tad otrā sausa...

Ticējumi par Jūniju

Jūnijs ir kalendārās vasaras pirmais mēnesis. Ziedu mēnesī rītausma ar rītausmu tiekas. Zāļu mēnesis ir kuplu pļavu, pirmo siena vālu un ogu laiks. Pērkona negaisi jūnijā kuplina druvas, bet ziemeļvējš dzen graudus tīrumā. Saulains laiks Zāļu mēnesī nes bagātu gadu, bet dubļains - bada gadu. Silts un mitrs jūnijs paredz labu bišu medus un bagātu dārza augļu ražu. Jūnijā spalvu met pīles un medņi. Zied egles, priedes, bet jūnija glāsmainais siltums ir maigāks par pūkām.

2. jūnijā ir Emma. Pēdējā no dienām, kad var stādīt āra gurķus, lai tie brangi augtu.

Ticējumi. Ja eglēm daudz čiekuru, būs laba gurķu raža. Ja līst, Jāņi būs sausi.

4. jūnijs – viena no vairākām maizei veltītām dienām gadā. Svēta diena, jo beidzot pavasara sēju lūgsnas veltītas Zemes auglībai, Saules devībai un Ūdens (lietus) svētībai. Šajā dienā sāk ziedēt rudzu puķes.

Ticējumi. Ja Maizes dienā apstaigā laukus, tad rudenī apcirkņi būs pilni līdz malām. Ja Maizes dienā lietus līst - togad bada nebūs. Ja diena saulaina, būs laba gurķu un graudu raža.

6. jūnijs - Mežrozīšu diena. Sāk ziedēt mežrozes. Šajā laikā jāiet mežrozēs, lai medum salasītu rožu ziedlapiņas un ieelpotu rožu dziedniecisko gaisu.

8. jūnijā ir Medards. Zivju diena. Senči ticēja, ka 8. jūnijā zivju tīklos iekrīt arī pa kādai ūdens meitai jeb nāriņai.

Ticējumi. Ja šajā dienā daudz odu, jūnija pēdējās dienas būs lietainas, bet siltas. Ja ielīst, līst līdz Septiņiem brāļiem (10.07.).

Rudzu zieda diena ir 12. jūnijs. Pēdējā no pupu stādāmajām un griķu sējas dienām. 12. jūnijā mežā negāja, jo čūskām kāzu laiks. Ja rudzi iet vārpās, sācies vasaras sēņu laiks.

Vītus diena ir 15. jūnijs. Saulains Vītus uz jauku siena laiku, lietains uz bagātu ražu. Pēc Vītus zāli drīkst ar izkapti pļaut līdz tam tikai rokām plūca.

No 18. jūnija līdz 21. jūnijam gada gaišākā mēneša gaišākās naktis jeb putnu naktis. Tas ir laiks, kad putni gaismas vainagu vij. Laiks no 18.06. līdz 21.06. labvēlīgs, lai dārzos atbrīvotos no nezālēm un no lieka apmatojuma uz ķermeņa. Ja šajās trīs dienās dienvidu vējš, būs labs labības gads.

No 21. jūnija līdz 25. jūnijam ir Jāņu laiks. Tās ir vasaras saulgriežu, bagātu tradīciju un gada gaišākā mēneša gaišākās dienas. Jāņu laikā Saule un Zeme savijušās Zalkša dejā. Saulgriežu dienās Zalkša dejas skurbā Saule griež Zemi līdz iegriež pa saulei. Līgojas mežs, pļava un lauks.

Ticējumi. Kad pirmās Jāņa zāles nevīst ātri, tad pirmais siens nekaltīs. Ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem – būs īsa vasara, agras salnas; ja pēc Jāņiem – būs gara vasara. Ja Jāņu dienā nelīst lietus, būs jauks rudens. Ja Jāņos līst lietus, tad slapja vasara.

27. jūnijā – Septiņi gulētāji. Ja septiņu gulētāju dienā daudz guļ, tad visu gadu daudz gulēs.

Ticējumi. Kad septiņu gulētāju dienā līst lietus, tad tas līst septiņas dienas; bet, ja līst septiņu brāļu dienā, tad līst septiņas nedēļas. Ja septiņu gulētāju dienā labs laiks, tad tāds pastāvēs septiņas nedēļas no vietas.

29. jūnijā - Pēterdiena. Tā ir Jāņu izskaņa un Pērkonam veltīta diena. No Pēterdienas saule uz ziemu, bet vasara uz karstumu. Apklust putnu dziesmas un vasarai sākas brieduma dienas.

Ticējumi. Ja Pēterdienā Jāņuzāles nav novītušas - siens nekaltīs. Ja Pēteros sīpolus šķin - tie vīst un pēdējais laiks, kad var stādīt kāļus un rāceņus

Atstājiet komentāru