2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvības mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvības mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Ticējums saka, kāds laiks septembrī, tāds būs arī martā. Ja septembrī ir pērkona negaiss, tad ap Ziemassvētkiem būs daudz sniega. Ja septembris silts, tad būs vēla ziema un maz sniega. Savukārt jauks septembra sākums paredz jauku rudeni. Ja septembrī daudz miglainu dienu, martā būs daudz sniega, tā savā blogā vēsta dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Šogad sauss vasaras sākums un ar nokrišņiem bagātas dienas vasaras otrajā pusē paredz bagātu un jauku rudeni. Ticējums saka, kāds 1. septembris, tāds viss rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. To, ka septembris un rudens rādās būt, salīdzinoši silts un jauks, norāda arī pagājušais saulainais Labrencis (10. augusts) un ziediņi ievas zaros Bērtuļos (24. augusts).

Atbilstoši nozīmīgajām dienām janvārī un martā, kas raksturo septembri, kopumā Silu mēnesis rādās būt mērens gan nokrišņu, gan temperatūru ziņā.

Miķeļu mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mazajai Mārai (8. septembris) saule mīsies ar mākoņiem, lielākoties sauss un mēreni silts. Nokrišņi īslaicīgi. Temperatūra šajā laikā plus 17, plus 22 grādi. Vēlāk sauss un daždien pat vasarīgi silts, kad temperatūra dienas otrajā pusē var sasniegt plus 25 grādus. Tas varētu būt atvasaras cienīgs laiks.

Mēneša vidū palielināsies nokrišņu iespējamība, kļūs vēsāks un temperatūra robežās no plus 15 līdz plus 22 grādiem. Ap Rudens Vēju dienu (17. septembris) arī vējaināks.

Septembra otrajā pusē laika apstākļi mainīgi. Sausākas un saulainākas dienas mīsies ar īslaicīgu nokrišņu dienām un dzestrām naktīm. Dzelzu nedēļā (no 22. septembra līdz 29. septembrim) laikapstākļi var strauji mainīties uz īsti rudenīgiem. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 12 līdz plus 17 grādiem. Naktis vēsas un dažviet rudens salnas. Nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm stipri. Ap Miķeļiem (29. septembris) un tālāk oktobrī vairāk dienu ar mākoņiem, miglu un nokrišņiem. Temperatūra šajā laikā robežās no plus 13 līdz plus 18 grādiem.

Ticējumi par Septembri

Septembris ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. Šis ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Laikā no 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus. Miķeļu mēnesis ir kalendārā rudens pirmais mēnesis.

1. septembris - Egidijs. Egidijs ir kristiešu Svētais, kazu un briežu aizbildnis. Eņģeļa Miķeļa grāmatā teikts, ka šajā dienā Velns no debesīm nosviests. Septembra pirmā diena ir laiks, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu, bet dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds viss rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. Ja Egidija diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts.

3. septembris ir nozīmīga diena, lai vērotu laiku. Ja diena skaidra, saulaina, tad turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jaukas un saulainas.

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

6. septembrī jāvēro laiks. Ja diena lietaina, tad rudens pārsvarā sauss un nākošgad labas ziemāju ražas.

8. septembris ir Mazā jeb viena no rudens Mārām. Senčiem tā bija aitu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai centās no mārkiem izņemt un uz lauka izklāt linus. Tā ir viena no pirmajām rudens vēju dienām. Šajā dienā čūskas lien zemē un izlīdīs 7. aprīlī – Vecajā Pavasara Mārā.

Ticējumi. Lietaina Mazā Māra sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni. Ja vasaras beigās daudz čūsku – būs garš rudens.

14. septembris. Sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākā no atvasarām piesakās 28. augustā. Vecākā sākas 29. septembrī un ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Jāvēro, no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas pārsvarā būs noteicošais rudens vējš. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.

Ticējumi. Ja vējš pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs, bet ja no rietumiem - rudens būs slapjš.

21. septembris – Rudenāji. Ja diena jauka un mierīga, būs labs rudens. Rudenāji ir diena, kad sākas baltās rītausmas, bitēm bezdarbība un saulei ceļš uz ziemu.

22. septembrī sākās un līdz 29. septembrim (Miķeļiem) turpinās Dzelzu nedēļa. Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzētu būt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks.

Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem – būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

29. septembrī ir Miķeļi, kad sāk skandināt ziemas laiks. Miķeļi ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus senči svinēja lepni. Kāva aitu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst – būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem – būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule – būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina – būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos (10. novembris) būs sniegs.

Atstājiet komentāru