2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Krustpils pils restaurācijai būs nepieciešamas lielākas izmaksas

Krustpils pils restaurācijai būs nepieciešamas lielākas izmaksas

Pilnā sparā turpinās Krustpils pils “A” korpusa un fasādes atjaunošana, jumta nomaiņa, vēsturiskās strūklakas restaurācija un dārza pārbūve, ko veic SIA “Erbauer group”. Uzņēmuma vadītājs un Jēkabpils domes deputāts (“Saskaņa”) Andrejs Gavrilovs sarunā ar “Ceturtdiena” sacīja, ka, nomainot plānoto jumta daļu, atklājies, ka līdzās esošajam ir sapuvušas jumta konstrukcijas un tās nāksies mainīt, uzklājot arī jaunu jumtu. Tāpat arī secināts, ka ir jāmaina arī logi un palodzes. Anatolijs Grigorjevs sacīja, ka šobrīd sākta vēsturiskās strūklakas un pils dārza pārbūve. Drīzumā strūklakas atjaunošanā paredzēta betonēšana. Paralēli ārdarbiem SIA “Erbauer group” ir sācis darbus iekštelpās un maina grīdu. To paredzēts siltināt, lai mazinātu mitrumu ēkā.

Runājot par veicamajiem darbiem, tiek lēsts, ka papildus nepieciešamais finansējums būvdarbiem ir 88 000 eiro ar PVN. Noslēgusies iepirkuma procedūra par Jēkabpils Vēstures muzeja pastāvīgās ekspozīcijas izveidi Krustpils pilī. Sākotnēji finansējums tika plānots atbilstoši provizoriskajām izmaksām, taču iepirkums noslēdzies ar sadārdzinājumu un papildus nepieciešamais finansējums ir 45 868,46 eiro ar PVN.

Pagaidām nav veikta iepirkuma procedūra par aprīkojuma un iekārtu iegādi Krustpils pilī, to plānots izdarīt līdz nākamā gada beigām. Pēc iepirkumu veikšanas to līdzfinansēšanai, iespējams, būs nepieciešams precizēt aizņēmuma apmēru atbilstoši iepirkuma rezultātiem. Tāpēc Jēkabpils dome nolēma veikt grozījumus iepriekš pieņemtajā lēmuma projektā, plānojot ņemt aizņēmumu Valsts kasē līdz 2 057 000 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu, Jēkabpilī atjauno Krustpils pils "A" korpusu un pils pagalmu. Patlaban lielākajā daļā Krustpils pils telpu joprojām ir manāmas padomju laika pēdas. Projektā "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" pils "A" korpusu ir paredzēts sakārtot tā, lai apmeklētājiem atklātu unikālās vēsturiskās celtnes patieso vērtību. Darbu gaitā ir plānota vienkāršota Krustpils pils "A" daļas atjaunošana. Pils plānojumu paredzēts saglabāts esošajā kārtojumā, izmainot telpu funkcionālo pielietojumu. Rekonstrukcijas gaitā paredzēts arī pils fasādes remonts un krāsošana, kā arī kāpņu atjaunošana. Plānoti ir remontdarbi arī pils iekštelpās, vairākās telpās restaurējot un atjaunojot griestus, sienas un grīdas.