2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 14.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 14.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības veidošanā «Jaunā Vienotība» uzstās uz finanšu ministra amatu; Par Jēkabpils kapu apgānīšanu var draudēt piecu gadu cietumsods; un Valsts asins donoru centrs aicina donorus pirms svētkiem ziedot asinis.

Jau ierasts, ka Finanšu ministrijas vadību uzņemas premjera pārstāvētā partija, un “Jaunā Vienotība”, veidojot valdību, uz to uzstās, intervijā Latvijas televīzijai šorīt sacīja Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš. Tāpat "Jaunā Vienotība" pretendēs uz ārlietu ministra amatu. Kalniņš arī norādīja, ka viens no svarīgākajiem principiem valdības sarunās būs valsts budžeta fiskālā disciplīna, būtisks ir arī darbs pie finanšu sektora sakārtošanas, bet galvenā prioritāte – drošība.


Līdz pirmdienai, 17.decembrim, nodokļu maksātāji var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai atteiktos no mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusa vai pieteiktos tam. Esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri arī nākamgad vēlas saglabāt šo statusu, atsevišķs pieteikums par to nav jāsniedz. VID atgādina, ka maksimālais mikrouzņēmumu gada apgrozījums var būt 40 tūkstoši eiro gadā. Savukārt tiem nodokļu maksātājiem, kuru apgrozījums ir lielāks, taču nepārsniedz 52 tūkstoši eiro, likums paredz īpašus pārejas noteikumus. Mikrouzņēmuma darbinieks var strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. Plašāka informācija par izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanā pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.



Turpinām ziņas


Par Jēkabpils kapu apgānīšanu un krustu nozagšanu vainīgajam var draudēt piecu gadu cietumsods. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka policija par notikušo sākusi kriminālprocesu un likumsargi skaidro notikušā apstākļus. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu. Par šādu darbību likums paredz dažādus sodus, sākot ar naudas sodu, taču bargākais sods ir brīvības atņemšana uz pieciem gadiem, ja nodarījums saistīts ar pieminekļa, apbedījuma urnas vai citu kapos esošu priekšmetu nolaupīšanu. Jau vēstīts, ka Jēkabpils kapos pastrādāta zādzība, un luterāņu kapu baltvācu apbedījumu vietā no kapu kopiņām pazuduši visi  vēsturiskie čuguna krusti. Policija un Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iespējamos aculieciniekus ziņot par kapu apgānītājiem policijas Jēkabpils iecirkņa dežūrdaļai pa tālruni 65202600. Anonimitāte garantēta.


Nākamā gada Jēkabpils novada pašvaldības budžets būs aptuveni par 3% mazāks par 2018.gada budžetu. Novada domes priekšsēdētājs Aivars Vanagsinformē, ka budžets tiek plānots piesardzīgi, ņemot vērā gan iedzīvotāju skaita samazināšanos, gan tendences ekonomikā. Vanags secina, ka šogad novadā piedzimuši vien 25 bērni, un mirstība pārsniedz dzimstību, tāpēc pašvaldība nevar plānot ieņēmumu palielināšanu.  Atbilstoši Jēkabpils novada domes oktobrī veiktajiem budžeta grozījumiem pašvaldības šī gada ieņēmumi plānoti 6, 5 miljoni eiro apmērā, bet izdevumi sasniedz 7,2 miljoni eiro.


Aizkraukles novada dome pagarinājusi SIA "Aizkraukles slimnīca" pašvaldībai izmaksājamo dividenžu 35 tūkstoši 500 eiro apmērā izmaksas laiku uz vienu gadu. Slimnīcā skaidro, ka tai jāiegādājas jauna stacionārā datortomogrāfijas iekārta, jo esošā ir desmit gadus veca, tai jānomaina būtiskas un dārgas detaļas, taču līdzekļu ieguldīšana remontā atzīta par nelietderīgu. Nolemts iegādāties jaunu iekārtu, kas izmaksās 220 -250 tūkstoši eiro, tāpēc slimnīca pašlaik nevar izmaksāt dividendes.


Un vēl

Bažās par asins krājumu stabilitāti Valsts asinsdonoru centrs aicina donorus vēl pirms svētku brīvdienām ziedot asinis. Kā allaž svētku periods centrā ik gadu tiek gaidīts ar bažām par donoru aktivitāti un asins krājuma stabilitāti, tāpēc šajā periodā donori tiek gaidīti jo īpaši. Informācija par tuvākajiem izbraukumiem un regulārajām asins ziedošanas vietām atrodama centra mājaslapas "www.donors.lv" sadaļā "Izbraukumi un ziedošanas vietas". Asinis var ziedot arī Jēkabpils slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā.


Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās kl;ausieties: Jaunā Vienotība piedāvā partneriem vienlīdzīgi sadalīt atbildības jomas valdībā; No rītdienas transporta kustībai atvērs Pasta ielu Jēkabpilī; un Brīvdienās kļūs aukstāks, bet nākamnedēļ prognozē - stabila salu un nelielu sniegu.


Eiropas Savienības dalībvalstu līderi noraidījuši Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas lūgumu sniegt viņai atbalstu, lai panāktu saskaņotās "Breksita" vienošanās apstiprināšanu Apvienotās Karalistes parlamentā, atkārtoti norādot, ka vienošanās vairs nav pārskatāma. Meja nedēļas sākumā atlika otrdien paredzēto balsojumu parlamentā par viņas panākto "Breksita" vienošanos, kam sekoja Konservatīvās partijas uzticības balsojums par viņas palikšanu toriju līdera amatā. Lai gan Meja uzticības balsojumu izturēja, liela daļa konservatīvo deputātu parlamenta apakšpalātā joprojām iebilst pret viņas panākto vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības. Meja ir paziņojusi, ka parlamenta balsojums par "Breksita" vienošanos notiks līdz 21.janvārim, un viņa apsolījusi deputātiem, ka līdz tam laikam tikšot panākta kāda Briseles piekāpšanās.


"Jaunā Vienotība" piedāvā potenciālajiem partneriem sadalīt atbildības jomas valdībā pēc paritātes principa, proti, katrs pārraudzītu vienādu jomu skaitu, neskatoties uz partijas pārstāvniecības apmēru Saeimā. Šodien jaunā Vienotība sāk diskusijas ar vēl piecām partijām par iespēju izveidot valdību Krišjāņa Kariņa vadībā. Paredzēts, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir līdzvērtīgs ministra pozīcijai, tātad kopumā runa ir par 15 amatiem - 14 valdības locekļiem un parlamenta spīkeru. Ja "sadalē" ir 15 amati un Jaunā Vienotība "pēc paritātes principa" pretendē uz trim no tiem, var pieļaut, ka apsvērta tiek piecu koalīcijas partneru veidota valdība. Politiķi prognozē, ka par Kariņa vadīto valdību varētu izdoties vienoties samērā ātri. 

Jau ziņots, ka partijām jau ilgāk par diviem mēnešiem neizdodas panākt vienošanos par topošo valdību. Iepriekš prezidents bija nominējis divus premjera kandidātus - Bordānu un Gobzemu, bet viņiem valdību izveidot neizdevās, līdz ar to nominācijas tika atsauktas.


Latgales lielākajās pašvaldībās - Daugavpilī un Rēzeknē - naudas balvas gada nogalē darbiniekiem nav paredzēts maksāt. Rēzeknē jau novembrī saistībā ar Latvijas simtgadi visiem pašvaldības darbiniekiem tika izmaksātas naudas balvas 10% apmērā no algas, taču līdzekļi bija no atalgojumu ekonomijas fonda un neprasīja papildu finansējumu, apgalvoja pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs. Savukārt līdzekļi naudas balvu vai prēmiju izmaksai gada nogalē budžetā nav ieplānoti. Arī Daugavpils pašvaldības pārstāve Līga Korsaka apgalvoja, ka tūkstoši eiro, lai nodrošinātu atalgojumu un prēmijas darbiniekiem, lēmusi pilsētas dome.


Turpinām ziņas


No rītdienas 15.decembra Jēkabpilī transporta kustībai ziemas periodā tiks atvērts Pasta ielas posms no Vecpilsētas laukuma līdz Brīvības ielai. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Tautsaimniecbas jautājumos Aivars Kraps informē, ka transporta kustība būs atjaunota arī pa Zaļo ielu. Diemžēl gājēju ietves paliks nesakārtotas. Aivars Kraps iesaka gājējiem izvērtēt situāciju un atkušņa un lietus laikā izvēlēties iešanai Brīvības ne Pasta ielu.  Savukārt būvdarbi Viestura ielā un Katoļu ielā posmā no Pasta ielas līdz Pormaļa ielai turpināsies līdz 7.janvārim, bet Jēkaba ielas posmā no Pasta ielas līdz Pormaļa ielai iecerēts strādāt visu janvāri, ja vien to ļaus laika apstākļi. Plašāk par remontdarbu gaitu lasiet portālā radio1.lv.


Rīt, 15. decembrī,pulksten četros pēcpusdienā, Jēkabpils Tautas namā notiks Bērnu un Jauniešu centra vokālo ansambļu “Kamolītis” un “Supermeitenes” koncerts “12 dāvanas Ziemassvētkos”. Šī bērnu kolektīvam jau ir divdesmitā sezona. Katra no koncerta 12 dziesmām būs kā dāvana klausītājiem. Pasākums bez ieejas maksas.


Un vēl


Turpmākajās dienās laiks Latvijā kļūs aukstāks un nākamās nedēļas sākumā arī uzsnigs, liecina prognozes. Brīvdienās debesis joprojām lielākoties klās mākoņi, būtisku nokrišņu nebūs, vienīgi svētdienas vakarpusē Latviju no dienvidiem sasniegs sniega mākoņi. Gaisa temperatūra sestdien un svētdien gan naktīs, gan dienās būs 0..-5 grādi, vietām Vidzemē un Latgalē līdz -6..-8 grādiem. Pirmdienas naktī visā Latvijā snigs un izveidosies vismaz 2-5 centimetrus bieza sniega kārta. Arī turpmāk nākamnedēļ brīžiem snigs, taču prognozes par gaisa temperatūras izmaiņām pagaidām neskaidras. Visticamāk, saglabāsies neliels sals, taču, iespējams, tas arī pastiprināsies.

Atstājiet komentāru