2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 18. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 18. decembrī

Šodien vārda dienu svin Kristaps, Krists, Klinta, Kristofers un Kristers.

Bet vēstures lappusēs 18. decembris īpašs ar to, ka 1896. gadā Pēterpilī dibināta pirmā Latviešu studentu korporācija Fratemitas Metropolitana, 1953. gadā uzsāktas pirmās krāsainās televīzijas pārraides NTSC standartā, bet 1963. gadā dzimis slavenais amerikāņu aktieris uz režisors Breds Pits.

Vēl 18. decembrī tiek atzīmēta Starptautiskā migrantu diena. Tās moto - migrācija var nest labumu gan imigranta izcelsmes valstij, gan arī valstij, kurā viņš atrodas. Šajā dienā Apvienoto Nāciju organizācija īpaši pievērš uzmanību tolerantai attieksmei pret migrantiem un aicina uz dažādām aktivitātēm citu kultūru iepazīšanai.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00

ANO klimata konferencē Polijā sestdienas vakarā panākta vienošanās par pasākumiem Parīzes klimata pakta īstenošanai. Katovices vienošanās mērķis ir realizēt Parīzes klimata paktu, kas tika pieņemts 2015.gadā. Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai par 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Baltijas valstu premjerministri pirmdien Viļņā vienojušies paturēt kopīgu laika joslu, kad Eiropas Savienība (ES) atteiksies no sezonālās pulksteņa rādītāju pagriešanas divreiz gadā, paziņojis Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis. Tomēr premjeri pagaidām nav paziņojuši, kādu kopīgo laiku Latvija, Lietuva un Igaunija izraudzītos – vasaras vai ziemas.

Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) rosina valdību veidot bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī izveidot īpašu uzdevuma ministra amatu demogrāfijas jautājumos, bet tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirt premjera biedru funkcijas. Kariņš norādījis, ka līdz trešdienai, 19.decembrim, grib gūt pilnīgu skaidrību par to, vai partijas piekrīt viņa piedāvātajam jomu sadalījumam, kā arī par konkrētiem ministru amatu kandidātiem. Valsts prezidents Raimonds Vējonis gatavs atbalstīt Kariņa valdības modeli, ja to akceptēs arī 13. Saeimā ievēlētās politiskās partijas.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludina konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu Jēkabpils pilsētā, aicinot iedzīvotājus un uzņēmējus iesaistīties svētku noformējuma veidošanā ēkām un to teritorijām, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa. Konkurss turpināsies līdz šī gada 30.decembrim. Konkursa laikā vērtēšanas komisija Ziemassvētku tematikas noformējumu vērtēs pēc pieteikumu saņemšanas dalībai konkursā, kā arī pēc savas iniciatīvas. Vairāk informācijas par konkursu jekabpils.lv

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

Latvijas valsts autoceļi informē, ka sniega un apledojuma dēļ daudzviet uz valsts un reģionālās nozīmes ceļiem apgrūtināti braukšanas apstākļi. Pašlaik ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas vairāk kā 160 brigādes, tomēr autovadītāji aicināti ievērot īpašu piesardzību pārvietojoties pa Ainažu, Bauskas, Jelgavas, Ventspils un Liepājas šosejām. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz reģionālajiem autoceļiem, galvenokārt, Kurzemes pusē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā, pavēstīja ministra preses pārstāve Santa Vaļuma, tomēr lēmums par projekta iekļaušanu Ministru kabineta sēdes darba kārtībā vēl nav pieņemts. Likumprojekts sagatavots, pamatojoties uz vairākiem konstatētiem likuma pārkāpumiem pašvaldības darbā, tai skaitā pašvaldības kapitālsabiedrību pārraudzībā. Izstrādātajā likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Pārmaiņas tiek prognozētas arī Jūrmalas pilsētas domē. Šodien sasaukta ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauts opozīcijas rosinātais punkts, par pilsētas mēra Gata Trukšņa atstādināšanu no amata. Pašvaldības deputāts Guntis Grūba pauda nostāju, ka līdzšinējie Trukšņa skandāli grauj Jūrmalas domes reputāciju un kopējo iedzīvotāju uzticēšanos valsts pārvaldei, kā rezultātā domnieki atkārtoti izsaka neuzticību mēram un lūdz pārējos kolēģus ārkārtas sēdē atkārtoti izvērtēt mēra atbilstību amatam. Jūrmalas domes opozīcija jau 8.oktobrī rosināja Trukšņa atkāpšanos no amata īsi pēc tam, kad medijos bija izskanējusi informācija, ka Valsts policija mēru sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu. Ar ZZS un "Saskaņas" atbalstu Truksnim amatu saglabāt tomēr izdevās.

Sociālo tīklu lietotājus šokējis video, ko sociālajā vietnē facebook.com publicējusi kāda sieviete no Latvijas otrās lielākās pilsētas – Daugavpils. Sestdienas vakarā Daugavpils reģionālajā slimnīcā ieradusies grūtniece, kurai bijusi paaugstināta temperatūra un asiņošana, bet ginekoloģe Olga Lazareva atteikusies sievieti hospitalizēt. Pat neapskatījusi pacienti ginekoloģe norādījusi, ka pacientei nav nekādas nopietnas asiņošanas un pret pacienti izturējusies atklāti rupji. Lai saņemtu nepieciešamo medicīnisko palīdzību, pacientei nācās vērsties aptuveni 100 km tālajā Rēzeknes slimnīcā, kur ārsti nekavējoties snieguši nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Vakar Daugavpils reģionālajā slimnīcā tika sasaukta preses konference, kurā slimnīcas pārstāvji norādīja, ka ginekoloģes rīcība ir nepieņemama un neapvienojama ar ārsta profesijas augsto sūtību. Pašlaik ārste nav atstādīta no pienākumu veikšanas, bet slimnīcas vadība izvērtē šo pārkāpumu.

Savukārt, Jēkabpilī viss mierīgi. Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Raivis Ragainis vakar piedalījās Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes izbraukuma sēdē un pieredzes apmaiņas pasākumā pašvaldību vadītājiem. Sēdē tika pārrunāti jautājumi par Zemgales plānošanas reģiona pašvaldību budžetu, par Enerģētikas rīcības plāna 2018-2025. gadam 1. redakcijas apstiprināšanu un nodošanu publiskai apspriešanai. Vēl tika sniegts projekta “Atver sirdi Zemgalei” uzraudzības ziņojums, kā arī notika tikšanās ar dažādām biedrībām.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00.

Aizkraukles Mākslas skolas audzēkņu “Zaļās prakses” ietvaros veidotais vides objekts “Lauku sēta” ieguvis 1. vietu biedrības “Daugavas savienība” organizētajā radošo darbu konkursā “Mana Daugava”. Šī paša konkursa laikā tika prezentēti arī skolas audzēkņu tautastērpu gleznojumi uz koka dēļiem – ekspozīcija “Ceļā uz svētkiem”,  kura ieguva 2. vietu, bet Rīgas brīvostas pārvaldes organizētajā bērnu un jauniešu zīmējumu konkursā “Mana nākotnes osta” veiksmīgi startēja un uzvarēja Aizkraukles Mākslas skolas audzēkne Marija Gogoļa.

Bet Ar projekta „Mana novada tautastērpa stāsts” palīdzību biedrība “Aizkraukles reģionālā tautskola” izzinās un iepazīs arheoloģiskie tērpus no Aizkraukles un Lejasžagaru kapulauku izrakumiem, kuros atrasti gan lībiešu, gan latgaļu arheoloģiskā tērpa paraugi un rotas. Projekta ietvaros paredzēts izgatavot 4 Arheoloģiskos sēļu sieviešu tērpus, 4 lībiešu sieviešu tērpus, 3 latgaļu un 3 zemgaļu vīriešu tērpus un divus bērnu tērpus. Kas kapos kā piederības un identitātes simbols Aizkraukles folkloras kopai.

Vārkavas novada pašvaldība izsludinājusi vakances. Darbā tiek aicināts sociālās aprūpes centra “Vārkava” vadītājs ar bruto atalgojumu no 720 eiro mēnesī un muzeja krājuma vadītājs ar atalgojumu 430 eiro mēnesī. Informācija par vakanci un prasībām kandidātiem atrodama Vārkavas novada mājaslapā varkava.lv.

Bet Līvānos šodien līdz darbadienas beigām Latvijas Sarkanā krusta telpās trūcīgajiem un maznodrošinātajiem Līvānu novada iedzīvotājiem, uzrādot sociālā dienesta izziņu ir iespēja saņemt Eiropas Savienības pārtikas pakas. Savukārt rīt vienos pēcpusdienā Līvānu uzņēmējdarbības centrā sociālie darbinieki, bāriņtiesu speciālisti, pedagogi, kā arī citi interesenti aicināti Valsts bērnu aizsardzības inspekcijas konsultāciju dienu.

Krustpils novada pašvaldība informē, ka ar pirmdienu, 17.decembri, ir pabeigti stāvlaukuma Rīgas ielā 150a labiekārtošanas darbi un tur ir iespējams novietot automašīnas. "Krustpils novada, Jēkabpils novada un Zemes dienesta apmeklētāji ir aicināti no pirmdienas novietot savas automašīnas  labiekārtotajā stāvlaukumā Rīgas ielā 150a priekšpusē," norāda Krustpils novada izpilddirektors Raimonds Spēks.Tikmēr ēkas otrajā pusē no šī gada decembra iespēja novietot automašīnas ir tikai ar atļaujām

Savukārt, Aglonas novads īsi pirms Ziemassvētkiem pulcēs ziemas makšķerēšanas cienītājus. Jau svētdien, 23. decembrī ikviens aicināts piedalīties uz šīs ziemas sezonas atklāšanas zemledus makšķerēšanas sacensībām. Makšķernieki un atbalstītāji tiek aicināti pulcēties pie degvielas uzpildes stacijas “Virši”, kur līdz plkst. 8.30 notiks sacensību dalībnieku reģistrācija.

Tuvojoties gada skaistākajiem svētkiem, Viesītes vidusskolas mazāko klašu bērni apmeklēja Viesītes veselības un sociālās aprūpes centra, kur ar skaistām dziesmām un labiem vārdiem priecēja aprūpes centra iemītniekus.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Krieviņa informēja, ka šajā gadā palielinājies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldēs izsniegtais elektronisko identidikācijas karšu skaits. Šogad vidējais mēnesī izsniegto eID karšu skaits sastāda aptuveni 16 tūkstošus. Kopumā Latvijā izsniegts jau aptuveni viens miljons eID karšu, liecina Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes apkopotā informācija. Vairāk nekā 400 tūkstošiem izsniegtās personas apliecībās ir aktivizēts drošs elektroniskais paraksts. Līdz ar to pieaudzis e-paraksta lietošanas temps – šī gada pirmajos 11 mēnešos e-paraksts lietots jau 5,7 miljonu reižu. Šie rādītāji liecina, ka Latvijas sabiedrība novērtē valsts sniegtās iespējas un radītos digitālos risinājumus, labprātāk izvēloties savas dzīves situācijas risināt elektroniski.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir apkopojusi skolēnu un pedagogu konkursa rezultātus. 2018. gada otrajā pusē tika rīkots konkurss skolēniem par Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111, aicinot izstrādāt vizuālo materiālu par tālruni. Konkursā uzvarēja Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 11.a klases skolnieces Danutas Līvas Šteimanes darbs, bet otro vietu ieguva Jelgavas Mākslas skolas 7.a klases audzēknes Vasilisas Živjukas projekts. Par trešo labāko darbu vērtēšanas komisija atzina Viesītes Mūzikas un mākslas skolas Salas filiāles 3. kursa audzēknes Amandas Kalvas darbu. Labākie konkursam iesūtītie darbi pilnībā vai daļēji tiks izmantoti bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 informatīvajos materiālos. Balvās konkursa uzvarētāji saņems ierīces, kas ļaus pilnveidot un izkopt jauno autoru mākslinieciskās prasmes.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sociālais dienests informējis, ka sakarā ar gaisa temperatūras pazemināšanos, lai neradītu apsaldēšanās draudus riska grupas iedzīvotājiem un cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas, jā gaisa temperatūra pazemināsies līdz -10 grādiem un zemāk, iedzīvotājiem tiks nodrošināta uzturēšanās Nakts patversmē, Jēkabpils Sociālajā dienestā un Ģimenes atbalsta centrā.

Jēkabpils sporta centrs aicina ikvienu jēkabpilieti izvirzīt viņaprāt labāko Latvijas simtgades gada sportistu! Šai nominācijai – “Labākais jēkabpilietis Latvijas simtgades sporta arēnā 2018” – var izvirzīt sportistu, treneri, komandu vai biedrību. Visvairāk balsu ieguvušais nominants tiks apbalvots svinīgajā pasākumā „Sporta laureāts 2018”, kas notiks 2019.gada 11.janvārī plkst.19:00 Jēkabpils Tautas namā. Balsot līdz nākamā gada 8. janvārim iespējams Jēkabpils sporta centra mājas lapā www.jekabpilssc.lv.

Vēl līdz 20. decembrim Latvijas sabiedrisko mediju portālā LSM.lv ikvienam ir iespēja nobalsot par kādu no sportistiem, kuri nominēti Latvijas gada populārākā sportista balvai. Jēkabpils pilsētas pašvaldība iedzīvotājus ar savu balsi aicina atbalstīt 22 gadus jauno jēkabpilieti Reini Nitišu, kurš aizvadītajā sezonā kļuva par Eiropas rallijkrosa čempionu "Supercar" klasē. Uzvaras trijos no pieciem Eiropas čempionāta posmiem, tostarp septembrī Rīgā, ir nopietns pierādījums Reiņa meistarībai un augstākā līmeņa pilota prasmēm.

Ziņas plkst. 17.00; 18.00

Šodien Rīgas domē sasaukta ārkārtas sēde, kurā atkārtoti lems par Rīgas mēra Nila Ušakova atbrīvošanu no amata. Pieprasījumu atstādināt Ušakovu no amata izteikušas visas opozīciju pārstāvošās partijas. Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Nauris Puntulis jau iepriekš ziņu aģentūrai LETA norādījis, ka pagājušajā nedēļā tika savākti opozīcijas paraksti, lai rosinātu Ušakova atbrīvošanu no amata, taču šis lēmumprojekts netika iesniegts, jo mērs pats sasauca sēdi par uzticības balsojumu sev. Puntulis pauda, ka Ušakovam ir jāseko Rīgas vicemēra Andra Amerika piemēram un pašam jāatkāpjas no ieņemamā amata, jo tieši viņš ir “Rīgas satiksmes” kapitāldaļu turētāja pārstāvis un tieši viņam ir jāuzņemas politiskā atbildība.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs medijus informējis, ka kriminālprocesa ietvaros šodien Daugavpils pilsētas domē veic neatliekamas procesuālās darbības. Tās saistītas ar KNAB šā gada septembrī uzsākto kriminālprocesu par to, ka Daugavpils pilsētas domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils pilsētas domes veiktajām iepirkumu procedūrām. Pašlaik konkrētu personu vārdi nosaukti netiek, tomēr kā noskaidrots kriminālprocesa ietvaros aizturētas 2 personas.

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts nodevu par mežsaimnieciskām un medību darbībām, informēja ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Valsts meža dienests mežu īpašniekiem nodrošinājis piekļuves tiesības Meža valsts reģistram tiešsaistē, kas nozīmīgi atvieglo dokumentu apriti. Lai pilnvērtīgi izmantotu piekļuves tiesības Meža valsts reģistram, īpašniekiem, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā ir 1000 un vairāk hektāru meža, būs iespēja noslēgt vienošanos par valsts nodevas nomaksu avansā, kas atvieglos dokumentu saņemšanu.

Turpmāk Latvijā augstskolās tiks akreditēti ne tikai studiju virzieni kopumā, bet arī katra šajos virzienos ietilpstošā studiju programma atsevišķi, to nosaka jaunā kārtība augstskolu, studiju virzienu un studiju programmu licencēšanā un akreditācijā, ko akceptējusi valdība. Informēja Izglītības un Zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa Izglītības un zinātnes ministrijā uzskata, ka tā tiks nodrošināta katras studiju programmas atbilstība kvalitātes kritērijiem. Un Latvija varētu virzīties uz izglītības politikā noteikto mērķi: Latvijas vadošo augstskolu iekļūšanu starptautiskajos “Top 500”  reitingos.

Bet vakar sācies ikgadējais Latvijas sabiedrisko mediju rīkotais labdarības maratons DOD PIECI!. Tā mērķis šogad ir atbalstīt jaunās ģimenes visā Latvijā. Lai to paveiktu, trīs dīdžeji – Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un maratona jaunpienācēja Marta Grigale pavadīs 148 stundas stikla studijā, atskaņojot klausītāju izvēlētas dziesmas par ziedojumiem. Šā gada maratona laikā saziedotie līdzekļi caur “Ziedot.lv” tiks novirzīti jaunas bezmaksas mācību programmas ieviešanai. Jau no nākamā gada pavasara jaunajiem vecākiem visā Latvijā būs iespēja apmeklēt psiholoģisku un praktisku mācību programmu, kas sniedzas tālāk bar bērna fizisko aprūpi un zīdīšanu, īpašu vērtību veltot drošas piesaistes veidošanai ar bērnu.