2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Izstādes “Ceļš uz mājām” atklāšana

Izstādes “Ceļš uz mājām” atklāšana

30. augustā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ielūdz uz izstādes „Ceļš uz mājām" atklāšanu.
Tā notiks pulksten 17.00 Preiļu Kultūras nama konferenču zālē Raiņa bulvārī 28 (2. stāvā). Izstādē tiks atklāti Nadeždas Bulatovas (Jekaterinburga, Krievija) autordarbi un Oksanas Volginas (Jekaterinburga, Krievija) studijas „StudioT" tērpu paraugdemonstrējumi. Atklāšanā piedalīsies arī Krievijas ģenerālkonsulāta Daugavpilī Kultūras atašeja Jeļena Kondratjeva.
 
Nadežda Bulatova dzimusi 1959. gadā Sverdlovskā (Jekaterinburga) Krievijā. Jau kopš bērnības zīmējusi kleitu un kostīmu modeļu skices, kā arī šuvusi lellēm tērpus. Vismīļākā viņai bija lelle, kuru māte atveda no brauciena uz Latviju. Pirms pieciem gadiem māksliniece uzzināja, ka tēva Alekseja Lufta dzimtene ir Latvijas nelielā pilsētiņa Preiļi. Viņas vectēvs Ābrams Iciks Lufts te dzimis un dzīvojis ar savu lielo ģimeni. Viņi bijuši šuvēji pirmskara Preiļos. Nadežda Bulatova ar māsu Oksanu Volginu savu darbību arī ir veltījušas audumam, šim siltajam materiālam. Paaudžu saikne izrādījusies stiprāka par apstākļiem.

Nadežda Bulatova bija pabeigusi Sverdlovskas sakaru tehnikumu (1978) un strādāja kā inženiere, bet vairāk saistīja radošs darbs. Māksliniece pievērsās šūšanai un sāka strādāt Modes namā. Parādījās viņas skices apģērbu kolekcijām. Nadežda Bulatova pabeidza Urālu pedagoģijas universitāti (2003) un Arhitektūras – mākslas Akadēmijas Interjera mākslas fakultāti (2011). Šobrīd Nadežda Bulatova turpina strādāt kā tekstila māksliniece. Savos darbos viņa izmanto izšuvumus, auduma rakstus, filcēšanu un aušanu. Nadežda Bulatova piedalījusies Krievijas reģionālajās un starptautiskajās izstādēs (Francija, Kanāda, Latvija). Autore ir starptautiskā studentu konkursa „Arhiperspektīva" laureāte. Viņai notikušas vairākas personīgās izstādes Jekaterinburgā. Krievijā Nadežda Bulatova ir pazīstama tekstila mozaīku meistare. Preiļos izstādē apskatāmi gobelēni, lelles, tekstilmozaīka un citi autortehnikā darināti darbi.

Oksana Volgina ir dzimusi 1965. gadā Sverdlovskā (Jekaterinburga) Krievijā .
1982. – 1987. gadā pabeidza Maskavas vieglās rūpniecības tehnoloģisko institūtu šūšanas specialitātē. 1987.-1991. gadā Sverdlovskas Modes namā ieguva specialitāti inženieris - konstruktors. 1993. gadā Oksana Volgina uzsāka privāto biznesu un atvēra uzņēmumu „Studio T', kas ražoja trikotāžu. Sākumā Oksana Volgina bija ne tikai uzņēmuma vadītāja, bet arī savas kolekcijas konstruktore.
2013 – „Studio T" jau 20 gadus ir mūsdienīgs modes industrijas uzņēmums, kas gadā demonstrācijai sagatavo 2 autores kolekcijas un 3 kolekcijas pārdošanai modes salonos dažādās Krievijas pilsētās. Autores kolekcijas no uzņēmuma „Studio T" vairākas reizes tika atzītas kā labākās dažādos modes šovos un dizaineru konkursos Krievijā un ārzemēs.
1994., 1995., 2003., 2007. gados „Studio T" ir piedalījusies Vjačeslava Zaiceva un Nadeždas Lamanovas konkursā (ieguva 2. vietu un saņēma specbalvu), 1999. gadā Bruno Birmaņa nepieradinātās modes Asamblejā Rīgā, 2007. gadā Brno (2. vieta nominācijā pret-a-porte) un konkursā „Krievu siluets" Maskavā.
2012. un 2013. gadā „Studio T" piešķirta galvenā balva modes šovā „Modes dienas" Jekaterinburgā, projektā ArtPlatform, Briljanta poga un Zelta rāvējslēdzējs par autores Lidijas Orlovas kolekcijām.
Vairakkārt „Studio T" produkcija tikusi apbalvota ar diplomiem un augstas kvalitātes zīmēm. Starptautiskajā tirgū „Roslegprom" Maskavā. Lielā zelta medaļa saņemta starptautiskajā konkursā „Damskaja Lavka Sibiri", „Grand Pri" balva tika saņemta konkursā „Sieviete burvība" Čeļabinskā, Jekaterinburgas kvalitātes zīme par sieviešu produkcijas asortimentu un par skolnieku formu kolekciju.

Oksana Volgina izstādes atklāšanā piedāvās atsevišķu tērpu paraugdemonstrējumus Preiļu jauniešu izpildījumā un digitālai apskatei triju savu kolekciju tērpus.

Apmeklēt senču pilsētu un piedalīties Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja organizētajā izstādē Nadeždai Bulatovai un Oksanai Volginai ir ļoti svarīgi. Paaudžu saikne tika pārtraukta represiju un kara dēļ, taču viņām to izdevās atjaunot. Vēl pavisam nesen viņas neko nezināja par saviem radiniekiem, kuri pirms otrā pasaule kara dzīvoja un strādāja Preiļos un Viļņā. Šodien mākslinieces var droši teikt, ka viņu senči viņām deva ne tikai dzīvi, bet arī profesiju, jo Oksana un Nadežda ir „šuvējas" jau piektajā paaudzē.
 
Informācijas avots: www.preili.lv
 

Atstājiet komentāru