2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

3 situācijas, kad kredītu apvienošana būs noderīga

3 situācijas, kad kredītu apvienošana būs noderīga

  • 08 augusts 2018 --

Kredītu tirgū ir pieejami dažāda veida aizdevumi, kas piemēroti atšķirīgām klientu vajadzībām un mērķiem. Tomēr visos gadījos pirms saistību uzņemšanās klients tiek aicināts atbildīgi izvērtēt savu iespēju atmaksāt kredītu un pildīt līgumā noteiktās saistības.

Tas izklausās kā no grāmatas, bet dzīve ir dzīve. Cilvēki pieņem lēmumus dažādu faktoru un emociju iespaidā, kā arī dzīves apstākļi un situācijas nav statiskas, var notikt pārmaiņas, kas tieši vai pastarpināti ietekmē arī finanšu sektoru.

Tāpēc ikvienam kredītņēmējam ir noderīgi zināt to, kas ir kredītu apvienošana un kādās trīs situācijās vajadzētu domāt par šādu risinājumu, jo tas sniegs ieguvumus.

Kredītu apvienošana nozīmē to, ka vairāki kredīti tiek apvienoti vienā jaunā kredītā, kam ir jauns atmaksas termiņš un procentu likme.

3 situācijas, kad kredītu apvienošana var palīdzēt:

1. Ja samazinās ikmēneša ienākumi

Ja līdz šim ar maksātspēju viss ir kārtībā, jo ienākumu apjoms ir pietiekams, tad situācijā, kad ienākumu apjoms samazinās, var būt apjukums. Ienākumu samazināšanās nozīmē arī vajadzību samazināt izdevumus, lai nedzīvot pāri saviem līdzekļiem un budžets nekļūtu nestabils.

Lai nebūtu jāatsakās no kādām pamatvajadzībām un jāsamazina savs dzīves līmenis, kredītu apvienošana var būt veids, kā optimizēt izdevumus par kredītsaistībām. Ja ienākumu samazinājums ir straujš, tad spēja segt kredītsaistības var būt apdraudēta. Tam var būt vēl citas nepatīkamas sekas — kredītvēstures pasliktināšanās, parādu piedziņa, īpašuma zaudēšana utt.

Vairāku kredītu apvienošana vienā ir atbildīgs un tālredzīgs solis, kas palīdzēs pārvarēt ienākumu samazināšanās radītās sekas.

2. Ja pārvērtētas finanšu iespējas

Brīdī, kad tiek pieņemts lēmums par kredītsaistībām, var sanākt vadīties ne tikai pēc loģikas un racionāliem argumentiem, bet arī emocijām, ietekmēties no specifiskiem un sarežģītiem apstākļiem, kas ne vienmēr atstāj izvēles iespējas.

Ja brīdī, kad noformētas kredītsaistības, maksātspēja ir novērtēta pārāk optimistiski, bet vēlāk realitātē saistības īstenot ir apgrūtinoši, tad kredītu apvienošana var būt viens no risinājumiem, jo ļauj pārstrukturēt kredīta nosacījumus — iegūt citu procentu likmi, mainīt atmaksas termiņu un līdz ar to arī maksājuma lielumu. Ar kredītu apvienošanas palīdzību var kredītsaistības pielāgot savai reālajai maksātspējai, kas tikusi pārvērtēta, uzņemoties apjomīgas kredītsaistības ar lieliem maksājumiem un īsu atmaksas termiņu.

3. Ja ir vairāki aizdevumi un to atmaksa ir neizdevīga, apgrūtinoša

Ja ir noformēti vairāki kredīti (ātrie kredīti, patēriņa kredīti, līzings), tad kredītu atmaksa var būt diezgan haotiska un, skatoties kopumā, arī neizdevīga, jo, piemēram, ātrajiem kredītiem bieži vien ir augstas procentu likmes, īss atmaksas termiņš.

Daudz cilvēku vismaz vienu vai pat vairākas reizes pagarina kredītu atmaksas termiņu. Tas rada finansiālus zaudējumus, bet pašu kredītu nesamazina. Ja ir šāda situācija, kad ir vairāki kredīti, to apmaksa ir apgrūtināta un ir skaidrs, ka situācija nav finansiāli izdevīga, tad to sakārtot un pārskatāmu padarīt var kredītu apvienošana, kas vairāku kredītu vietā dos vienu aizdevumu, vienu maksājumu un vienus nosacījumus, kuriem sekot. Tas ir gan finansiāls ieguvums, gan uzlabojumus kredītvēsturei.