2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī dzēsti dūmvadā degoši sodrēji

Jēkabpilī dzēsti dūmvadā degoši sodrēji

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 14.februāra plkst. 6.30 līdz 15.februāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma piecus izsaukumus uz glābšanas darbiem.

Plkst. 19:40 Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kalna ielu Jēkabpilī, kur divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1m2 platībā. Izmantojot tehnisko sāli, ugunsgrēks tika nodzēsts. 

Plkst. 19:44 Jelgavas un Kalnciema ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novada Līvbērzes pagastu, kur trīsstāvu daudzdzīvokļu mājas viena no dzīvokļu dūmvadiem dega sodrēji 2m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji dūmvadā iebēra tehnisko sāli un ar roku rīku palīdzību iztīrīja dūmvadu no gruzdošajiem sodrējiem. 

Šorīt, plkst. 06:47, Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji devās uz autoceļu Sērene – Nereta, kur pār ceļa braucamo daļu bija nokritis koks. Ar motorzāģi ugunsdzēsēji glābēji koku sazāģēja un brauktuvi atbrīvoja. 

Ugunsdzēsēji glābēji atgādina, ka netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams. Sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, savlaikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā gadījumā var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Aizdegšanās ātri izplatās pa visu dūmeņa iekšējo virsmu, vienlaikus ievērojami paaugstinot temperatūru tajā aptuveni līdz pat 1000° C. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tādejādi paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām.

Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci, reizi piecos gados jāapseko dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. To drīkst veikt atbilstoši sertificēti speciālisti. Bojātu skursteņu ekspluatācija ir bīstama!

Sodrējus no ilgdedzes cietā kurināmā apkures ierīces un iekārtas dūmvada tīra pirms apkures sezonas sākuma (līdz 1.novembrim), kā arī vienu reizi apkures sezonā (no 1.novembra līdz 1.martam). Dūmvadu un cietā un šķidrā kurināmā apkures ierīci tīra pirms apkures sezonas sākuma (līdz 1.novembrim). 

Privātmājā cietā kurināmā dūmvadu un ventilācijas kanālu tīrīšanu var veikt arī objekta atbildīgā persona, piemēram, saimnieks.

Parūpējieties par savas apkures sistēmas drošību, lai novērstu traģiskas ugunsnelaimes!

Plašākai informācijai:
Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru