2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kāda dzeja jums patīk, kāds ir mīļākais autors, dzejolis?

Kāda dzeja jums patīk, kāds ir mīļākais autors, dzejolis?

Baiba

Baiba Stalidzāne, Jēkabpils Kultūras pārvalde: Manas attiecības ar dzeju, es teiktu, ir drusku zem normas robežas, jo nav laika lasīt. Ja es lasu, tad lasu lielā formāta literatūru, piemēram, romānus. Man patīk Rutas Štelmaheres dzeja, esmu izlasījusi viņas krājumu “Klēpis” par kuru viņa dabūju literatūrā Gada balvu. Taču ir tikai viens dzejolis, kuru es varu nosakitīt no galvas, arī naktī pieceļoties un tas ir Jāņa Poruka “Balts sniedziņš snieg uz skujiņām”.

 

 aJanis1

Jānis Raščevskis, Jēkabpils pilsētas dome: Dzeju lasu, ne pārāk bieži, bet šad un tad lasu. Mans mīļākais dzejnieks ir Valdis Artavs, man patīk dzeja ar humoru. Artavam humora ir ļoti daudz. Viņa dzeja mudina uz ikdienu paskatīties ar citādu skatienu un redzēt, ka daudzkas ir humora vērts. Protams, patīk arī Imants Ziedonis. Atceros dzejoli, ko mācījos pamatskolā daiļlasītāju konkursam. Tas ir Ziedoņa “Motocikls”, kas joprojām atmiņā palicis no pusaudža gadiem.

 

 aRudite

Rudīte Kļaviņa: Jēkabpils Galvenā bibliotēka: Mīlestība un interese par dzeju nāk no skolas gadiem, kad bija daudz jālasa dažādu autoru dzeja, jāanalizē. Nevaru teikt, ka es bieži un daudz lasu dzeju, tas atkarīgs no noskaņojuma. Patīk romantiska dzeja un autoru, kas sacer arī mūziku. Viņu dzeja man šķiet īpaša, piemēram, Mārtiņa Freimaņa, Andra Kiviča, Igo. Patīk arī Inese Tora.

 

 aRoalds

Roalds Dobrovenskis, rakstnieks, tulkotājs: Man vislabāk patīk Aleksandra Sergejeviča Puškina dzeja. Tā ir nepārspēta klasika. Taču dzeju lasu labprāt un daudz. Esmu rakstnieks, tulkotājs un publicists un visa mana darba dzīve saistīta ar literatūru. Esmu tulkojis un atdzejojis Raini, tulkoju krievu valodā viņa populāro darbu “Rainis un viņa brāļi”. Literatūra un dzeja man ir tuva.

 

 aRenate

Renāte Lenša, Jēkabpils pilsētas bibliotēka: Ar dzeju ir tā – tu vari paņemt jebkuru krājumu un šķirstīt tik ilgi, kamēr kaut rindiņa iekrīt dvēselē un tas ir tieši tam brīdim, kā tu jūties. Tāpēc man nav mīļākā dzejnieka vai rakstnieka, jo tas viss ir atkarīgs no konkrētā brīža noskaņas. Dzeja man patīk, dzeju es lasu. Ja nu ļoti vajadzētu nosaukt kādu vienu autoru, tad es minētu Vizmu Belševicu, kas man ir kā dvēseles radiniece.

Atstājiet komentāru