2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Vai savu veiksmi un ikdienas negadījumus saistat ar ticējumiem un māņticīgām sakarībām? (FOTO)

Vai savu veiksmi un ikdienas negadījumus saistat ar ticējumiem un māņticīgām sakarībām? (FOTO)

Šodien ir piektdiena un 13.datums un šāds salikums nereti tiek uzskatīts par neveiksmīgu. Gandrīz divas trešdaļas jeb 60% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nesaista savu veiksmi vai ikdienas negadījumus ar ticējumiem vai māņticīgām sakarībām, bet paļaujas paši uz sevi, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" internetā veiktā aptauja.

 

No tiem cilvēkiem, kuri pievērš vērību dažādiem ticējumiem vai māņticīgām sakarībām, 40% pauž pārliecību, ka zināmu iespaidu uz to, vai lietas iet no rokas vai neizdodas, atstāj Mēness fāzes. No "māņticīgajiem" piektā daļa aptaujāto atzīst, ka viņus var ietekmēt laikapstākļi, bet nepilna desmitā daļa uzskata, ka pie neizdošanās var būt vainojama "melnā piektdiena". Zīmīgi, ka tieši vīrieši daudz vairāk nekā sievietes domā, ka 13.datumam ir zināma ietekme. Uzskatu, ka "melnā piektdiena" var iespaidot viņu veiksmi un ikdienas panākumus, pauduši 18% vīriešu, un tikai 4% sieviešu. Kopumā 3% no visiem "māņticīgajiem" atzīst, ka ietekme uz veiksmi var būt melnam kaķim, šķērsojot ielu. Pavisam maz aptaujas dalībnieku atzīmējuši, ka veiksmi varētu ietekmēt izkāpšana no gultas ar kreiso kāju un sasveicināšanās pāri slieksnim.

 

Savukārt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja apkopotā statistika liecina, ka vidējais piektdienās notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits ir būtiski lielāks nekā citās nedēļas dienās. Pagājušajā gadā vidējais dienā notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits bija 84. Savukārt tā dēvētajā melnajā piektdienā 13.jūnijā pērn notikuši 98 ceļu satiksmes negadījumi. Līdzarto secināts, ka piektdienas ir tās dienas, kurās autovadītājiem ir vērts būt īpaši uzmanīgiem, jo ceļu satiksmes negadījumu skaits ir vidēji par piektdaļu augstāks nekā citās nedēļas dienās. Savukārt par visdrošāko dienu uz ceļiem var uzskatīt 1.janvāri, piemēram, pērn šajā dienā reģistrēti tikai 20 negadījumi.

 

Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai arī viņi savu veiksmi vai ikdienas negadījumus saista ar ticējumiem un māņticīgām sakarībām?

 

Svetlana: Es neticu visām tām muļķībām, varbūt kādam 13.tais datums ir neveiksmīga diena, bet es uzskatu, ka tās ir muļķības. Manuprāt, kāds cilvēkam noskaņojums, tāda arī viņam būs šī diena.

 svetlana

 

Valija [nevēlējās fotagrāfēties]: Man visas dienas ir labas, ja arī kaut kas atgadās slikts, tad tur nav pie vainas datums vai nedēļas diena. Es neesmu māņticīga. Mans vīrs ir dzimis 13.tajā datumā, mums šī diena ir veiksmīga.

 

Jurijs: Kāpēc gan lai šī diena būtu “melnā piektdiena” un neveiksmīga? Manuprāt, 13.datums ir tāds pats kā visi citi. Ne jau ticējumi vai ciparu sakritība nosaka to, kā jutīsimies, tikai mūsu pašu attieksme.

 jurijs

 

Nadežda: Man šī ir ļoti laba diena. Viss atkarīgs tikai no paša, kā sevi noskaņosi tā arī būs. Es strādāju vilcienā 13tajā vagonā un tas man ir veiksmīgs. Uzskatu, ka 13.tais datums ir laba diena, viss ir labi.

 nadezhda

 

Andris: Nezinu gan, man šī diena ir veiksmīga, jo šodien ir mana dzimšanas dienas. Nekas slikts nekad 13tajā datumā ar mani nav atgadījies.

andris

Atstājiet komentāru